28 березня 2020

Підпалювач заслуговує покарання




Рослинність самовідновлюється після зими без людської участі – це простий закон біосфери.

За зимній період трава та гілки перегнивають і не заважають молодій порослі. Ті люди, котрі по “звичці” підпалюють траву, рахуючи, що цим допомагають природі, повинні фіксуватись та притягуватись до адміністративної відповідальності! Своїм невіглаством вони роблять велику шкоду здоров’ю людей поруч й процесам життя та відновлення природи.


Чому підпалення трави – невігластво та помилка?

У багатьох є переконаність, що якщо спалити торішню траву, то молода швидше виросте. Що підпалюючи її, люди ще й удобрюють грунт. Це вбиваючий самоообман! Ефект більш швидкого зростання трави в результаті випалювання є удаваним. Суха трава просто приховує спочатку молоді зелені пагони, і не випалені ділянки здаються сірими. У той час як на почорнілих випалених ділянках зелена трава добре помітна.
Люди, які заявляють, що спалювання торішньої трави необхідно, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу – це злочин, а підпалювач заслуговує покарання.
Застали акт підпалу з винуватцем? Зніміть фото та повідомте в поліцію.


Спалювання трави – смерть дрібних травин та комах

Велика кількість травин живе в траві та лугах. У вогні гинуть гнізда птахів, зайці, їжаки, плазуни, жаби та інші. Гине багато дощових черв’яків, комах та їх личинок, котрі беруть участь в процесі формування грунту, роблячи його пухким.



Підпал знижує родючість грунту

Трав’яні пожежі призводять до помітного зниження родючості грунту. Підстилка – оберігає грунт в зимові місяці від промерзання, а влітку від небезпечного ущільнення. Згорає органіка, яка забезпечує пористість і рихлість грунту, її вологоємність, здатність утримувати елементи мінерального живлення рослин в тих формах, з яких вони можуть швидко вивільнятися в грунтовий розчин. Азотисті речовини при пожежі йдуть в атмосферу, а зола швидко вимивається з грунту першим же дощем.

Без органіки, що згорає настає ерозія (руйнування ) грунту дуже швидко.

Згорають ліси. Трав’яні пожежі завдають дуже великої шкоди узліссям і деревам в їх вразливому місці – області кореневої шийки. Та й дерева просто можуть обгоріти.

Скрізь, де пройшли пожежі, не буде вже колишнього різнотрав’я і почнуть рости бур’яни. Також гине мікрофлора грунту, що знижує його родючість.

Зроби правильний вчинок, повідомивши про злочин.


Дим – серйозна загроза нашому здоров’ю

Шкода від спалювання листя і сухої трави надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, ми рідко надаємо цьому значення. Масове спалювання листя призводить до такого забруднення атмосфери, яке можна порівняти з промисловими викидами. Погіршується самопочуття людей, загострюються деякі хронічні захворювання, особливо у осіб, які страждають на астму.

При згорянні однієї тонни рослинних залишків в повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окису азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук. У тліючих без доступу кисню листках виділяється бензапірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом в повітря вивільняються діоксини — одне з найбільш отруйних для людини речовин. Все це впливає на наше самопочуття, розвиток або загострення хвороб.

Найбільше від диму палаючих листя страждають літні люди і ті, у кого є захворювання серця або легенів. 



При спалюванні трави на присадибних ділянках і на полях виникає загроза виникнення степових і лісових пожеж, загоряння житлових будинків .

Не паліть листя та бадилля в городах! Його краще складати в компостні ями. Таким чином, вбережете від пожеж будинок, легені людей, що поруч, від шкідливого диму, а для городів на наступний рік буде хороше добриво.

Застали акт підпалу з винуватцем? Повідомте про злочин!Фотографуй та дзвони 102

В разі виявлення вами фактів спалювання рослинності та інших відходів, негайно звертайтесь до поліції, телефонуючи 102 та екологічної інспекції; викликайте пожежну охорону. Також варто написати скаргу в Державну екологічну інспекцію України.

Знімайте відео та фото, щоб зафіксувати підпалювача та його дії. Це буде одним з прямих доказів для поліції.

Спалювання листя та трави є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність. Це є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, порушенням закону “Про охорону атмосферного повітря”.

Так, стаття 77.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штрафи за “самовільне випалювання рослинності або її залишків” від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Тобто за такі дії можна отримати штраф від 340 до 1 360 гривень, а якщо це роблять підприємці, то від 850 до 1 700 гривень.

При невеликому запаленні трави, Ви можете самотужки її погасити. Якщо розміри пожежі великі, то обов’язково викликайте пожежну охорону за номером 101.

Після штрафу підпалювачі закинуть свою згубну “звичку”, а Ви врятуєте частину природу та здоров’я оточуючих, повідомивши про злочин як свідомий громадянин країни.

І головне – пам’ятайте! Спалювання трави та інших відходів несе непоправну шкоду здоров’ю населення та екології міста. Дякуємо, що ознайомились з цією темою, пропагуйте та поширюйте її, щоб знали інші.

28.03.2020, 13:03
https://nationalcorps.org/pidpalyuvach-zaslugovue-pokarannya/

0 коммент.:

Дописати коментар