19 вересня 2015

Ліси Волині — це наша зброя проти шантажу путіна

Напередодні Дня працівників лісу, який ми відзначаємо кожної третьої неділі вересня, хочу привітати шановних колег і всіх волинян із цим святом. Дорогі земляки, соціально–економічна ситуація в країні вимагає переосмислення значення, яке має для держави не тільки лісове господарство, а й наш Волинський край... Сьогодні ліс — не лише легені і зелений щит, як зазвичай зазначалось у пафосних офіційних промовах, а той надійний внутрішній ресурс, який може і має сприяти посиленню енергетичної незалежності Української держави та позбавити нас від зовнішнього енергетичного шантажу

Олександр КВАТИРКО, в. о. начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства


На фото: Олександр Кватирко: «Маємо можливість позбутися газової залежності».

Питання забезпечення енергоносіями і енергозбереження вже зачепило всі верстви населення. Непомірні тарифи призводять до зубожіння населення, знижують можливості для розвитку підприємств, незалежно від їхніх масштабів і форми власності, ускладнюють функціонування соціальних об’єктів.

Через подібні випробування енергетичною незалежністю проходила чи проходить будь–яка держава. І сьогодні у розвинутих країнах невід’ємною складовою державної енергетичної політики є заміщення природного газу альтернативними відновлювальними джерелами енергії, серед яких дерево та відходи деревопереробки займають особливе місце.

У Швеції, Фінляндії, Данії, Австрії, які мають потужну деревопереробну галузь, виробництво енергії з використанням деревини значно перевищує таку, що виробляється на основі газу. До прикладу, у Фінляндії об’єм енергетики із відходів деревопереробної промисловості становить 65%, а через 10 років фіни планують довести цей показник до 80%. У Швеції більш як 60% домівок опалюються деревиною та її відходами. Цікаво, що найбільше зростання виробництва енергії з біомаси в країнах ЄС припало на 2008 — 2010 роки, тобто тоді, коли спостерігався найбільший спад світової економіки.

Вважається, що високий потенціал виробництва енергії з біомаси мають ті території, де 30% займають ліси. У Волинській області вони покривають 32% території. Також маємо достатню кількість деревопереробних підприємств. То ж природно, що пріоритетом у розвитку нашого краю має стати виробництво альтернативної енергії і заміщення дорогого природного газу. Своєю чергою, це дасть поштовх для розвитку всієї економіки краю: будуть створені нові робочі місця, підвищиться ефективність роботи промислових підприємств, з’являться підстави для розвитку приватної підприємницької ініціативи.

За розрахунками нашого управління, загальний енергетичний потенціал біомаси області дає змогу замістити 321,8 млн м3 або понад 28% природного газу, який наразі споживає область. Більш як 10% — це біомаса деревинного походження. Вартість їхнього використання порівняно з газом удвічі менша, а енергетичний і тепловий ефект — майже однаковий. Так, тонна пелетів із деревини дає 403,9 Гкал тепла і обігріває 10,5 м2, а одна тисяча кубометрів газу в опалювальний сезон дає 442,8 Гкал тепла і обігріву 11,5 м2. Але якщо ціна тонни деревинних пелетів становить 1 560 грн, то кубометр газу — 4-7 тис. грн.

На сьогодні в області використання альтернативних відновлювальних джерел деревинного походження знаходиться на досить низькому рівні, а споживання природного газу залишається високим — аж 76%. Натомість дрова використовуються лише на 9%. А в цілому по Україні найбільша частка споживання природного газу припадає на ЖКГ — 37%, що навіть більше, ніж у промисловості (32%). У Європі, як зазначав вище, альтернативна енергія, одержана із деревини і відходів, перш за все спрямовується на приватні домівки і соціальні об’єкти: школи, лікарні, адміністративні і публічні установи.

За розрахунками експертів, у Волинській області зниження споживання теплової енергії у будівлях до 46-75 кВт/кв. м на рік дасть змогу зменшити потреби у природному газі на 40-45% або на 12-13 млрд м3, а отже, економія коштів від енергозаміщення (без урахування витрат на зміну котлів) становитиме 118,3 млн грн. Як на мене, цілком очевидно, що потрібно змінювати підходи до використання лісового ресурсу. Але тут зусиль лише Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства недостатньо — потрібна скоординована робота з обласною владою, райдержадміністраціями і підприємствами ЖКГ.

З 1 липня в області почав працювати Антикризовий енергетичний штаб. Своїми першочерговими завданнями ми вважаємо перебудову котелень під використання твердого палива, а також врегулювання ведення бізнесу у сфері деревопереробки, щоб створити рівний доступ до деревинних ресурсів для всіх суб’єктів господарювання. Я вдячний Волинській облдержадміністрації і особисто голові Володимиру Гунчику за підтримку і активну участь у вирішенні цих питань. Наразі за його дорученням розробляється відповідна цільова програма. Вірю, що у державно–приватному партнерстві за прозорими і зрозумілими правилами зацікавлені жити всі сторони: держава, бізнес і громади. Адже сьогодні для кожного є зрозумілим, що надалі працювати за корупційними схемами і тіньовими домовленостями — шлях до прірви.

Я також глибоко переконаний, що ми не зможемо досягти бажаного результату без підтримки громад. Адже наші домівки, школи, лікарні, бібліотеки — то спільна колективна власність і відповідальність. Окрім того, маємо спільний інтерес — позбавитись тягаря непомірних тарифів, що формується на послуги ЖКГ з газовою складовою, почати самостійно забезпечувати себе теплом і електроенергією, раціонально використовуючи цінний ресурс нашої волинської землі — ліс.

Наразі залучили експертів для обговорення Концепції проекту Програми використання деревини у Волинській області. Як той, хто пропрацював у лісовій галузі понад 12 років, можу запевнити, що в області і в країні в цілому є достатньо висококласних спеціалістів, які добре розуміються на світовому досвіді і знають специфіку лісового господарства в Україні.

Упевнений, що коли ми всі разом почнемо брати на себе відповідальність за розвиток нашого краю, то одразу стане зрозумілим, хто з політиків і керівників області займається популізмом «на камеру», а хто здатен до конкретних справ в інтересах людей. Тому я прийняв рішення через ЗМІ доводити до громади наші дії і плани, спрямовані на розвиток виробництва альтернативної енергії з дерева та відходів деревопереробки.

http://www.volyn.com.ua/?rub=2&article=0

0 коммент.:

Дописати коментар