13 грудня 2016

Відтепер ялинки охороняють ще й за допомогою сучасних технологій




Цьогоріч лісівники до охорони новорічних ялинок задіяли сотні людей. Крім поліції, долучили до співпраці ще й Державну екоінспекцію у Черкаській області. Тепер ялинки охороняють ще й за допомогою сучасних технологій.

Головний лісничий черкаського лісгоспу Станіслав Левицький розповів, що лісівники обладнують стаціонарні пункти охорони, а по всій області працюють блокпости: перевіряють автомобілі — чи не везуть незаконно зрубані ялинки.

Лісівники охороняють і спеціальні плантації.



Охороняють ялинки ще й за допомогою сучасних технологій. Зокрема, застосовують квадрокоптер, який використовують не лише для фіксації порушень, а й для роботи лісівників загалом, зокрема, для огляду територій. Крім того, використовують інші сучасні технічні засоби, наприклад, фотопастки — камери з датчиками руху, які кріпляться до дерев. Також вже починають закуповувати тепловізори.




- Вимушені купувати нову техніку, бо одна справа, коли людина обходить плантацію по периметру, а інша справа, коли згори знімає квадрокоптер, — говорить начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко. — Квадрокоптер знімає ліс, тож можна зафіксувати на знімку порушення. А влітку ним оглядають території, щоб виявити сухостій.




Ялинки на спеціальних плантаціях вирощують на продаж як пшеницю чи кукурудзу. Природа від цього не страждає, — запевняють лісівники. Ялинки в контейнерах купують рідше. Загалом, ціна дерев у лісгоспі від 45 гривень.

- Можемо реалізувати й 50 тисяч ялинок. Однак скільки продамо цього року, буде видно. На спецплантаціях вони у нас «під клієнта», — говорить Олександр Дзюбенко.


13.12.2016 

0 коммент.:

Дописати коментар