25 квітня 2017

Протипожежна сила волинських лісів



Із приходом весни в лісогосподарських підприємствах Волині роз­починається гаряча пора – у прямому і переносному значенні слова. 

Це означає, що розпочинається пожежонебезпечний період.

А охорона лісу від пожеж – одне з основних завдань лісової охорони.



Загальна площа земель лісового фонду, які перебувають у підпорядкуванні Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, становить 624,5 тисяч гектарів. Це 33% площі нашої області. Лісові масиви державного лісового фонду охороняють 1139 працівників державної лісової охорони, в тому числі 681 майстер лісу.

Але охороняти – мало. Бо прожити рік без пожеж або з мінімальною шкодою від них можливо лише за умови відповідального ставлення до природи всіх громадян, які йдуть відпочивати до привітного весняно-літнього лісу.

І тут лісівники подбали про комфорт та безпеку. Адже в лісових масивах Волині облаштовано 655 місць відпочинку (малих рекреаційних пунктів) для населення області.

Уздовж автомобільних доріг функціонує 99 рекреаційних пунктів зі стоянками для автотранспорту. Окрім бесідок, місць для розведення вогнищ, влаштовано куточки з агітаційними матеріалами щодо правил перебування в лісі. Працівниками лісогосподарських підприємств обласного управління в 2017 році заплановано створити ще 5 нових стаціонарних рекреаційних пунктів.

Із настанням пожежонебезпечного періоду в лісових масивах перекрито всі позапланові дороги. У місцях в’їзду в ліс на таких дорогах уже функціонує 300 шлагбаумів.
Крім цього, заплановано облаштування 4560 км мінералізованих смуг, провести догляд за ними в об’ємі 10300 км.


Традиційно лісівники провели огляд пожежної техніки та запланували спільні з рятувальниками протипожежні навчання.

Суттєво оновилася і матеріально-технічна база: у 2016 році лісогосподарськими підприємствами обласного управління придбано три пожежні автомобілі, чотири лісопожежних модулі, три пожежні цистерни, один плуг, 6 тракторів, 9 мотопомп, 118 ранцевих вогнегасників та інше протипожежне обладнання й інвентар. На ці закупівлі підприємствами було затрачено більше 5 мільйонів гривень власних коштів.

У 2017 році для посилення боротьби з лісовими пожежами підприємствами Волинського ОУЛМГ закуплено два пожежних автомобілі. А в ДП «Прибузьке ЛГ» придбано пожежний автомобіль на базі автомобіля «ІВЕКО» (аналогічний пожежний автомобіль волинські лісівники купили в 2017 році і він позитивно себе зарекомендував), а ДП «Ратнеагроліс» закуплено пожежний автомобіль на базі автомобіля «УРАЛ».

Також уже цього року для покращення організації гасіння можливих лісових пожеж у ДП «Ратнеагроліс» та «Камінь-Каширськагроліс» створені нові лісові пожежні станції.

Та особливої уваги заслуговує «лісовий пожежний танк». Для організації гасіння пожеж у важкодоступних місцях цього року його обладнали у ДП «Маневицьке лісове господарство».
Цей пожежний агрегат створений на базі трелювального трактора ТДТ-55, він облаштований пожежною цистерною на 3,6 кубічних метри із самостійним закачуванням та подачею води, попереду прилаштована конусоподібна відвальна лопата, для створення мінералізованих смуг та оперативної локалізації пожежі, позаду прикріплено плуг ПКЛ-70.

Також у ДП «Маневицьке ЛГ» нещодавно придбали професійний квадрокоптер, оснащений камерою з 1-дюймовим мегапіксельним сенсором і механічним затвором, що знімає 4К/60 fps відео і фото 14 fps, обладнаний системою сканування простору в 5 напрямах.


Крім придбання пожежної техніки, лісогосподарські підприємства ВОУЛМГ доукомплектовані всім необхідним реманентом та пожежною технікою, а на випадок гасіння великих пожеж створено необхідний запас пально-мастильних матеріалів.

Цього року додалася ще й єдина пожежна форма для працівників лісової охорони, які можуть бути задіяні у гасінні лісових пожеж. 

Тож загалом для боротьби з лісовими пожежами по Волинському ОУЛМГ в 2017 році функціонує 20 лісових пожежних станцій, 49 пожежно-спостережних вишок, з них 32 обладнано системою телевізійного нагляду за лісовими масивами, 68 пожежних автомобілів (із них – 22 орендовані в місцевій пожежній охороні), лісовий пожежний танк, 42 мотопомпи, 8 лісопожежних модулів, 25 пожежних цистерн, 115 колісних тракторів з плугами типу ПКЛ-70, та інше протипожежне обладнання та засоби пожежогасіння.

У цілому варто зазначити, що лісівники Волині готові охороняти та захищати лісові масиви від пожеж. А чи готові волиняни дбати та берегти ліс, біля якого живуть і від якого черпають здоров’я, покаже час.

Світлана ДУМСЬКА, Петро РОМАНУХА
Фото прес-служби ВОУЛМГ

ЛВ. №3-4. 2017.

0 коммент.:

Дописати коментар