29 квітня 2017

Рятувальники спільно з представниками лісових господарств відпрацьовують дії щодо ліквідації лісових пожеж

Щороку в Україні виникають тисячі пожеж в природних екосистемах, що завдають значної шкоди, в першу чергу навколишньому середовищу та громадянам. Цього року рятувальники вже фіксують збільшення кількості загорань в екосистемах у 2,5 рази, а площі у 3 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року. Так, кількість пожеж у лісах зросла у 6 разів, на відкритих територіях та сільгоспугіддях — у 2 рази.

Аби зменшити невтішну статистику фахівці ДСНС постійно проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами та посилюють взаємодію з представниками лісових господарств з метою протидії пожежам у лісових масивах. Так, по всій території країни постійно проводяться спільні тактико-спеціальні навчання, в ході яких відпрацьовуються питання взаємодії відповідних служб під час ліквідації лісових пожеж.

Зокрема, 28 квітня в Івано-Франківській області на території Печеніжинського лісництва державного підприємства «Коломийське лісове господарство» відбулися тактико-спеціальні навчання з ліквідації лісової пожежі. Головною метою було вiдпрацювати взаємодiю мiж пожежно-рятувальними пiдроздiлами ДСНС i спецслужбами району, а також перевiрити оперативну готовність особового складу і пожежно-рятувальної техніки рятувальників та працівників лісового господарства до дій у випадку виникнення пожеж в природних екосистемах.

На Луганщині відбулося командно-штабне навчання з гасіння масштабних лісових пожеж. За тактичним задумом внаслідок необережного поводження з вогнем відпочивальників в лісовому масиві Гречишкінського лісництва виникла пожежа. До місця події оперативно прибули сили та засоби Гречишкінського лісництва, 11 пожежно-рятувальних підрозділів Головного управління ДСНС у Луганській області, співробітники Національної поліції Луганського гарнізону, робітники медичної та газової служб. Оскільки на території Новоайдарського району протягом тривалого часу велися активні бойові дії, для забезпечення безпечного маневрування сил та засобів під час гасіння лісової пожежі прибула команда піротехнічного розрахунку ДСНС для проведення роботи з очищення території від вибухонебезпечних предметів. Працівники поліції здійснили оповіщення населення про необхідність тимчасової евакуації з прилеглих територій. Тим часом, вогнеборці та представники лісництва здійснювали гасіння пожежі.

У Хмельницькій області на території Ізяславського лісового господарства також відбулося масштабне комплексне навчання із ліквідації умовної лісової пожежі. Спершу відбувся огляд вододжерел, які використовуються при гасінні вогню, а також мінералізованих смуг, що стають на заваді поширення вогню. Далі лісгосп продемонстрував усю наявну протипожежну техніку: пожежні автомобілі, ранцеві оприскувачі, мотопомпи, захисний одяг, шоломи, рукави і стволи. Керівник підприємства запевнив, що цього цілком достатньо, аби забезпечити захист 24 тисяч гектарів лісу. Далі відбулася практична частина навчань з ліквідації умовного загорання на території лісового господарства.

Подібні тренування та навчання триватимуть і надалі аби підвищити спроможність підрозділів ДСНС та лісових господарств до реагування на пожежі в лісових масивах і посилити взаємодію між оперативними службами.






Прес-служба ДСНС України
Опубліковано: 29.04.2017, 07:48

0 коммент.:

Дописати коментар