25 червня 2017

Екскурсії на зубра чи лося в Україні – реальна альтернатива полюванню

Чим знаменна ця стаття - на Український лісовий партал завітав сам Борейко, і залишив передруківку статті із інтернет видання h.ua



Зубр (Bison bonasus) є найбільшим і найпривабливішим для мисливців ссавцем фауни України. Проте, він охороняється Червоною книгою. В 2007 р. припинено відстріл тварин під виглядом селекційного полювання. Наразі українські стада зубрів перебувають під пильною увагою науковців та природоохоронців. Найбільшою загрозою для виду наразі залишається браконьєрство. Спостерігається також завезення до мисливських господарств партій американських бізонів вітчизняного розведення, які мають замінити зубра в якості привабливого об’єкту трофейного полювання. На жаль, американський бізон на території України не має жодного охоронного статусу.

Одночасно можна констатувати початок інших ніж відстріл форм використання сучасних популяцій зубра. Акція з їх охорони та оголошення 2009 р – Роком зубра призвела до того що широка українська аудиторія вперше довідалася про наявність в нашій країні такого надзвичайно поважного звіра. Тож народилося здорове зацікавлення його побачити. А це поклало початок екскурсіям „в гості до зубра”, і що дуже важливо – формуванню відповідних комерційних пропозицій. Цей фінансовий фактор зокрема є ключовим для свідомості українських лісників для зміни стосунку до зубра, як виключно об’єкту для елітних полювань. Він є також важливим для не дуже багатих українських національних парків в яких мешкають наразі зубри.



Перші пропозиції комерційних екскурсій на зубрів Берегометської популяції (Чернівецька область) з’явилися ще в 2015 р. Дуже вдалим був зимовий сезон 2017 р. В цей період, коли зубри досяжні при годівницях, відбулися екскурсії школярів до зубрів з Конотопської популяції. Вони були реалізовані в рамках спеціального проекту по охороні зубра і тривали з 19 по 25 січня 2017. 18-19 лютого 2017 відбулася фотографічна сесія „В долині карпатського зубра” до зубрів з національного природного парку “Сколівські Бескиди”.



В січні цього ж року відбувся виїзд волонтерів організованих WWF України до національного природного парку “Цуманська пуща”. Під час нього було організовано підрахунок зубрів, який дав не очікувані результати. Виявилося, що в Цуманській Пущі проживає цілих два стада зубрів – одне, в 9 голів включно із телям, на території Звірівського мисливського господарства, а інше стадо, яке власне і стало несподіванкою – в 7 голів, теж разом із телям, на території угідь товариства «Майдан Мисливський».



Перший досвід здобутий в справі рекреаційного використання зубрів в Україні є дуже важливим, тому що показує реальну альтернативу комерційному відстрілу в випадку великих рослиноїдних ссавців. Він є дуже важливим сьогодні в боротьбі за охорону лося (Alces alces) в Україні. Цей другий за величиною ссавець української природи, незважаючи на стрімке скорочення ареалу та поголів’я все ще позбавлений в нашій країні охорони. В цій боротьбі також дуже важливим є польський досвід введення мораторію на полювання на лося, а також рекреаційного використання лося, зокрема w Бебжанському національному парку.



Див. також:
Рік зубра на Україні
Контопські зубри
Заборонити полювання на лося в Україні!

Використані джерела:
Виїзд волонтерів ВВФ до зубрів з НПП "Цуманська пуща", 01.2017
Візити школярів до Конотопських зубрів, 19- 25.01.2017
Комерційний туризм на зубра до Берегометської популяції, 2015
Фотопленер "В долині карпатського зубра", 18-19.02.2017 р.

Використано фото з цих джерел, а також фото М. Богомаза та К. Войцеховського
Іван Парнікоза

http://h.ua/story/438812/#ixzz4kz13JGES


Київський еколого-культурний центр

0 коммент.:

Дописати коментар