22 червня 2017

ЛВ. Чи вдасться рятувальникам спільно з лісівниками приборкувати лісові пожежі цього літа?

комментарийНаписал lv admin

Із кожним днем температурні показники піднімаються все вище і по всій території України встановлюється спекотна, по-справжньому літня погода. За таких умов підвищується ризик виникнення пожеж в екосистемах, особливо у лісових насадженнях. Причиною таких загорянь часто є саме людська недбалість та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки. Сірник, кинутий на суху лісову підстилку, чи непогашене вогнище після відпочинку на природі часом можуть перерости у масштабну пожежу та знищити гектари лісу.
В історії лісового господарства України немає аналогів тій ситуації, яку маємо сьогодні. Два роки поспіль відсутність бюджетного фінансування призвела до зменшення кількості проведених протипожежних заходів лісогосподарськими підприємствами Півдня, Сходу та частково Центру України. Дійшло до того, що державна лісова охорона у вказаних регіонах країни не має можливості здійснювати моніторинг виникнення лісових пожеж, облаштувати протипожежні розриви та мінералізовані смуги і доглянути їх. Зупинені важливі питання утримання та забезпечення функціонування лісових пожежних станцій і пунктів спостереження, утримання тимчасових пожежних наглядачів, упорядкування рекреаційних ділянок, гасіння лісових пожеж та протипожежної наочної агітації.
У своєму листі від 26 квітня 2017 року до Міністерства аграрної політики та продовольства заступник голови Держлісагентства України Володимир Бондар звертає увагу на те, що працівники державної лісової охорони лісогосподарських підприємств південних і східних областей України вже більше року не отримують заробітної плати і масово звільняються. За його інформацією, упродовж останніх двох років звільнилося понад 1650 висококваліфікованих спеціалістів лісової галузі, або кожний четвертий працівник у цих регіонах. Більше двох тисяч фахівців працюють за скороченою тривалістю робочого часу. «Таким чином, може виникнути критична ситуація, коли за відсутності працівників та фінансування неможливо буде оперативно відреагувати на лісові пожежі у південних, східних та частині центральних областей України. Забезпечити укомплектування підрозділів лісопожежних станцій, згідно зі штатним розписом, можна лише за умови позитивного вирішення питання фінансування державної лісової охорони підприємств лісової галузі за рахунок коштів Державного бюджету», – підсумовує автор листа.
Розуміючи важливість та надзвичайну актуальність для держави проведення протипожежних заходів в екосистемах, керівництво ДСНС та Державного агентства лісових ресурсів провело в кожному районі та області України спеціальні навчання з органами управління та силами цивільного захисту (із залученням представників центральних органів виконавчої влади) щодо ліквідації надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.


Одне з них пройшло 26 травня в лісових угіддях Вищедубечанського лісового господарства, де відбулися спільні спеціальні навчання рятувальників та працівників державного лісового господарства.
За легендою цього навчання, що відбулося на території 515 кварталу лісового масиву Острівського лісництва ДП «Вищедубечанське лісове господарство» Київського обласного управління лісового та мисливського господарства, виникла низова пожежа на площі біля двох гектарів. Дим було виявлено працівником лісового господарства зі спостережної вежі за допомогою камер відеоспостереження. Пожежа стрімко поширювалася в напрямку с. Жукина Вишгородського району. За результатами розвідки, директор лісового підприємства очолив керівництво гасіння лісової пожежі, залучив до проведення повітряної розвідки району квадрокоптер і, оцінивши обстановку, прийняв рішення щодо залучення додаткових сил та засобів Держлісагентства, ДСНС та служб цивільного захисту області. Внаслідок різких поривів вітру пожежа переходить у верхову і стрімко поширюється…


З аеропорту «Ніжин» Чернігівської області за рішенням голови ДСНС України вилітають: повітряний пункт управління на базі вертольота ЕС-145 «Єврокоптер», пожежний літак АН-32 П Спеціального авіаційного загону ОРС ЦЗ ДСНС України. До району надзвичайної операції прибувають сили і засоби ДСНС, Держлісагентства, обласних і районних ланок цивільного захисту Київської області, які за рішенням керівника ліквідації надзвичайної ситуації розпочали гасіння лісової пожежі. Присутнім на навчання були продемонстровані практичні дії сил і засобів територіальної підсистеми цивільного захисту з використання різних методів.


Змодельована ситуація є такою, що відповідає лісовому господарству, що має достатню кількість працівників та сучасні види засобів раннього виявлення та ліквідації лісових пожеж. А як протистоятимуть вогняній стихії лісогосподарські підприємства тих областей України, де є значні проблеми через відсутність бюджетного фінансування? Відповідь напрошується сама – майже ніяк, а головне те, що у критичній ситуації бракуватиме спеціалістів, які добре знаються на методах приборкання вогню у лісі. Засоби масової інформації щодня висвітлюють тему подолання наслідків лісових пожеж, бо це питання надзвичайно важливе з точки зору економічної, екологічної, соціальної безпеки кожної країни.
Ми пам’ятаємо, як довго не могли приборкати лісові пожежі у Чілі, Каліфорнії, Австралії, Іспанії, Греції та Канаді, що спричинило загибель людей, знищення цілих населених пунктів та інфраструктури. Такі колосальні лісові пожежі в різних точках земної кулі завдали шкоди на десятки мільярдів доларів США. До речі, в цих країнах бюджетне фінансування лісової галузі вважається першочерговим, а його згортання – неприпустимим.
З початку 2017 року державною лісовою охороною вжито заходи з попередження та гасіння пожеж у лісових масивах, що знаходяться у сфері управління Держлісагентства. Прикметно, що в поточному році ліс вже горів 439 разів на площі 350 гектарів, з яких верхові пожежі вирували на площі 17 гектарів. Спільні оперативні дії працівників протипожежних підрозділів державної лісової охорони та підрозділи рятувальників дали змогу ліквідовувати лісові пожежі на початкових стадіях, відвертаючи загрозу знищення лісових масивів на значних площах.


Найбільш спекотним у кількості лісових пожеж, починаючи з 1995 року, був 2007 рік. Тоді їх кількість сягнула 5024 на площі 12713 гектарів, з яких 7513 гектарів – верхові. Великою лісовою пожежею, що мала місце у Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику з 24 по 28 серпня 2007 року вогнем пройдено 973 гектари, в тому числі верховою пожежею знищено 274 га лісу. Сума збитків становила близько 80 млн грн. Загинули лісівники одного з лісництв заповідника. У результаті лісових пожеж, що відбулися в Херсонській області з 19 по 30 серпня 2007 року вогнем знищено 7356 га лісових масивів в ДП «Голопристанське ЛМГ» та ДП «Цюрупинське ЛМГ». В тому числі верховою – 6275 га. У результаті обстеження було встановлено, що внаслідок такої надзвичайної ситуації завдані збитки склали 78,9 млн грн.
21 серпня 2007 року на допомогу Херсонським лісівникам до місця пожежі прибули лісівники із підвідомчих підприємств АР Крим, Дніпропетровського, Миколаївського, Одеського, Харківського, Запорізького, Житомирського, Рівненського, Черкаського, Чернігівського, Сумського, Київського, Полтавського обласних управлінь. 13 спеціальних лісопожежних бригад, загальною чисельністю 383 особи, укомплектовані засобами пожежогасіння, зв’язком, польовим спорядженням для ночівлі, продуктами харчування, а також 15 пожежних автомобілів. Крім того, на пожежі працювало 210 осіб лісової охорони із Херсонської області. У зв’язку з ускладненням ситуації – 24 серпня 2007 року при сильному вітрі в декількох місцях одразу виникла верхова пожежа в Цюрупинському лісомисливському господарстві, додатково на цю пожежу було виділено сили і засоби Миколаївського (80 осіб), Одеського (24), Черкаського, Сумського, Вінницького, Хмельницького, Житомирського, Чернігівського, Полтавського, Хар­ківського, Рівненського, Кіровоградського управлінь (250 осіб). Для запланованої зміни людей 26 серпня до місця події додатково виїхали 180 осіб з Поліських областей. На жаль, тоді місцева влада Херсонської області фактично не брала участі в гасінні.
Жахливий досвід 2007 року спонукав керівництво держави передбачити в бюджеті на 2008 рік та вкласти додаткові суми у розмірі 65 млн грн, в тому числі 25 млн на заміну протипожежних автомобілів та протипожежної техніки, будівництво пожежно-спостережних веж та придбання патрульних вертольотів, а також 40 млн грн на будівництво протипожежних доріг та водойм.
Проблема захисту лісу від пожеж як одного з чинників економічної, екологічної, соціальної безпеки держави постійно перебуває в полі зору лісівників та рятувальників.
Сьогодні в галузі встановлено цілодобовий моніторинг для своєчасного виявлення лісових пожеж. З метою отримання і передачі оперативної інформації про виникнення лісових загорянь організовано роботу диспетчерської служби – Аналітичного центру лісових пожеж ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр». Починаючи із 1 квітня, забезпечено щоденне надання інформації про лісові пожежі до оперативно-чергової служби державного центру управління з надзвичайних ситуацій ДСНС та Апарату РНБО.


Забезпечено функціонування відомчої пожежної охорони, основою якої є лісові пожежні станції. На сьогодні охорону лісів від пожеж забезпечують 307 державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств, у складі яких функціонує понад 1,7 тис. лісництв та 288 лісових пожежних станцій, які в ресурсних областях укомплектовані особовим складом і пожежною технікою для профілактики та гасіння лісових пожеж. Чисельність відомчої пожежної охорони складає 8,9 тис. чоловік, в тому числі постійних 1100 чоловік та 7859 чоловік добровільно-пожежних дружин.
На оснащенні перебуває 642 пожежні автомобілі, 347 лісопожежних модулів та пристосованої для гасіння техніки, біля 2 тис. тракторів із ґрунтообробним обладнанням, 957 мотопомп, понад 8 тис. ранцевих лісових обприскувачів та інші технічні засоби.


У лісах створено мережу із 475 пожежно-спостережних веж, з них 298 обладнано сучасними телевізійними системами спостереження для оперативного виявлення лісових пожеж.


З метою попередження лісових пожеж і мінімізації їх наслідків, з початку року в лісах підвідомчих підприємств влаштовано 11 км протипожежних розривів, заслонів, 8,5 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними протяжністю 19,7 тис. км. Встановлено 7,3 тис. біг-бордів, плакатів і аншлагів на протипожежну тематику, понад 8,2 тис. шлагбаумів для обмеження доступу в ліси транспортних засобів, організовано 650 виступів у ЗМІ, проведено серед населення 2,7 тис. лекцій та бесід на протипожежну тематику. Державною лісовою охороною проведено 2,1 тис. рейдів, виявлено та оштрафовано 81 порушника Правил пожежної безпеки на суму понад 4,2 тис. грн.
Спільно з територіальними органами ДСНС у Закарпатській, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Хмельницькій, Черкаській та інших областях у квітні поточного року проведено командно-штабні та тактичні навчання щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, спричинених лісовими пожежами, а також забезпечено перевірку готовності відомчих пожежно-рятувальних підрозділів ресурсних областей до протидії пожежам у весняно-літній період.


Український і світовий досвід свідчить, що лісові пожежі надзвичайно складні в ліквідації та в багатьох випадках аналогічні пожежі взагалі не ліквідовуються, а проводиться комплекс заходів із захисту населених пунктів і важливих об’єктів інфраструктури на прилеглій території або ліквідація проводиться протягом тривалого періоду.


За останні роки значно зросла кількість лісових пожеж і, незважаючи на всі зусилля, щорічно зростають площі лісу, що знищуються вогнем. Це пов’язано не лише з негативними змінами природних умов, а й з відсутністю обґрунтованих розумних обмежень щодо поведінки людей в лісі та недостатньою увагою до заходів стосовно захисту лісу з боку органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів і ЗМІ. Тому є над чим нам усім працювати.

Сергій ГВОЗДЕЦЬКИЙ
Фото автора
ЛВ №5-6 2017р.

22/06/2017

http://lisvisnyk.com.ua/%d0%bb%d0%b2-%d1%87%d0%b8-%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8c%d1%81%d1%8f-%d1%80%d1%8f%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%bf%d1%96%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%be/


http://lisvisnyk.com.ua/%d0%bb%d0%b2-%d1%87%d0%b8-%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8c%d1%81%d1%8f-%d1%80%d1%8f%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%bf%d1%96%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%be/

0 коммент.:

Дописати коментар