10 червня 2017

Ще одна нагода згадати про природу, або Який «подарунок» рівняни готують нащадкам


Щороку 5 червня Україна відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. В зв’язку з символічною датою, провідні місцеві екологи, науковці та природознавці, зібралися на кафедрі екології НУВГП, щоб розповісти про сучасний стан природного середовища на Рівненщині.

Відзначати цей день на міжнародному рівні почали з 1972 року, коли у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту навколишнього середовища. Більше ста держав світу підтримали ініціативу щорічно нагадувати людству про важливість збереження природи для майбутніх поколінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Місячні» ландшафти та зграї диких кабанів, або Що загрожує довкіллю Рівненщини

З кожним роком ця дата стає актуальнішою, адже вплив людини на природу щоразу збільшується. Як наслідок – глобальна зміна клімату, збільшення природних катаклізмів та екологічне лихо в окремих місцях.

Прикро констатувати, але локально з такими проблемами стикаються і мешканці Рівненщини: забруднення атмосферного повітря та водних об’єктів, вирубка лісів, масовий видобуток бурштину – «бомба сповільненої дії», яка рано чи пізно вибухне в руках наступних поколінь.

– Потрібно робити якісь кроки, щоб відновити баланс в природі. Нами було розроблено соціальний ролик, де маленькі діти, мешканці Рівненщини закликають, щоб люди берегли природу. Тому якщо нам не вдасться зберегти природу, то наші діти будуть бачити річки, квіти та дерева лише на картинках, – говорить начальник Рівненського гідрометеоцентру Богдан Масовець.

Один із початкових кроків – формування екологічної культури населення.

– У дітей змалку повинна формуватися картинка, що природу треба берегти. Якщо поїхав в ліс, відпочив – прибери за собою сміття. Екологічне законодавство повинно бути жорстке: не штраф у 200-300 грн, а максимальні штрафи та якісні, неочікувані перевірки, – продовжує Богдан Масовець.

Екологи стверджують, що Рівне не є безпечним містом. Постійне збільшення автотранспорту на вулицях міста та недостатньо розгалужена мережа автошляхів призводять до збільшення небезпечних викидів – передусім в центральній частині.

– На сьогоднішній день у місті Рівне є певні території, котрі насторожують. Місцева влада повинна проводити широкомасштабні заходи. Центр міста навантажений великою кількістю автомобілів – це є найбільш ризикована частина. Потрібно оцінити рівень озеленення міста, сформувати додаткові заходи щодо продукування кисню на території міста, для того, щоб місто було в цілому безпечним. Місто Рівне один із небагатьох обласних центрів, котрий немає навколо себе зелених насаджень. Рівне має проблему не лише в середині міста, але воно й має певні впливи на прилеглі населені пункти, що включені в межі міста, – розповіла директор інституту агроекології та землеустрою Алла Прищепа.

Окрім забруднення атмосферного повітря, нагальною проблемою залишається плачевний стан водойм області, особливо тих, які протікають в межах міста – річки Устя та озера Басів Кут. Вже друге літо поспіль фахівці не радять рівнянам лізти у воду місцевих водойм. На початку місяця частина міських депутатів, активістів та екологів вирішила провести громадські слухання, на яких сформували ряд кроків, спроможних врятувати водні об’єкти Рівного. Однак чи виллється балачка в конкретні справи – питання.

– Не можна розділяти озеро Басів Кут і річку Устя, тому що все формується у верхів’ї річки. Коли ми маємо другий склад якості води до міста Здолбунова, то після Здолбунова, на вході до озера Басів Кут, ми маємо 4 або 5 клас якості води. Ми не вирішимо питання озера Басів Кут, поки не вирішимо питання очищення верхів’я річки. Наше озеро працює як фільтр. Воно повинне створювати передумови для самоочищення, – говорить заступник директора інституту агроекології та землеустрою НУВГП Ігор Статник.

Нагадаємо, працівники Рівненського обласного лабораторного центру знайшли в озері Басів Кут цисти лямблій та зафіксували високий вміст аміаку. Сподівання на те, що вода самоочиститься після зими – виявилися марними. Зовсім скоро на пляжі з’являться таблички, що купатися заборонено. Фахівці кажуть, що ситуації не зміниться доти, доки не буде вирішено проблему із потраплянням нелегальних стоків в озеро.

– Ці «мажори», які проживають біля озера Басів Кут, і роблять свої «брудні» справи в річку, мають можливість поїхати відпочити за кордон. А великій частині людей, які проживають в 250-тисячному обласному центрі – ніде на своїй території відпочити та покупатися. Необхідно було б взяти підводну камеру, подивитися, з якого берега тече каналізація, взяти цю людину і показати її громадськості. Публічне покарання – один із кроків, щоб люди розуміли, що будеш смітити, робити шкоду – будуть показувати тебе по всіх каналах,  – додає начальник Рівненського гідрометеоцентру Богдан Масовець.

Проблема із забрудненням водойм існує по всій області. Особливо гостра ситуація з річкою Іква на Дубенщині та Млинівщині, яка «вбирає» в себе неочищені стоки з райцентрів Дубно та Кременець. Селяни прилеглих до Ікви сіл скаржаться на нестерпний сморід, у річці масово гине риба. Місцеві депутати звернулися до керівництва держави з вимогою виділити кошти на реконструкцію очисних споруд Дубна та Кременця. Спеціалісти кажуть, що якість води великих річок формують їхні менші притоки.

– Ми можемо виділити річки, які знаходяться в критичному стані та потребують першочергового «реанімування». На сьогодні нами розроблена концепція відновлення басейну річки Горинь за рахунок впровадження низки правоохоронних заходів по основним притокам. На сьогоднішній день потрібно відновлювати ті річки, які знаходяться в найбільш критичному стані – такі як Устя, Замчисько, Іква, Стубелка. Є також дифузійні забруднення, які вносять в наші річки ряд забруднюючих компонентів і приводять до погіршення якості поверхневих вод, – розповів заступник директора інституту агроекології та землеустрою НУВГП Ігор Статник.

Серед всього вищезазначеного негативу є і хороші новини – вся питна вода, котра подається до мешканців Рівного, відповідає всім нормам. Однак з впевненістю сказати, чи відповідає питна вода з кранів всім нормам, експерти говорити не беруться. Кажуть, що може існувати проблема застарілих труб, які постачають воду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мальовнича краса Полісся в об'єктиві експедиції Ukraїner (ВІДЕО)

СУСПІЛЬСТВО

Суб, 06/10/2017 - 12:58

Микола Брежицький

http://golosno.com.ua/suspilstvo/1497088695-shche-odna-nagoda-zgadati-pro-prirodu-abo-yakiy-podarunok-rivnyani-gotuyut

0 коммент.:

Дописати коментар