18 червня 2017

Стільникові телефони допоможуть зберегти тропічні ліси

Дослідник з команди National Geographic і засновник некомерційної організації Rainforest Connection Тофер Уайт проводить багато часу в лісах, розмірковуючи про те, як стрімко ми їх втрачаємо. Нещодавно він придумав простий, але оригінальний спосіб, як захистити тропічні ліси від незаконної вирубки за допомогою мобільних телефонів.


© Farknot Architect | Shutterstock

Ліси зникають у всьому світі і з великою швидкістю. За останні чотири десятиліття Амазонія втратила майже одну п'яту свого тропічного лісового покриву. Втрата лісів завдає шкоди тваринам, включаючи багато ендемічних видів, а також вносить значний внесок у викиди парникових газів, складаючи 17% від їх глобального річного обсягу.

За словами Уайта, від 50 до 90% лісозаготівель, які ведуться в тропічних лісах, є незаконними. Але почути шум бензопили та інші звуки, пов'язані з цією діяльністю, часто буває важко, так як повітря вже заповнене какофонією природи.

Вчений придумав таке: він ставить мобільний телефон на зарядку від сонячного елемента, підключає додатковий мікрофон і слухає. Його винахід дозволяє виявляти звук бензопили в радіусі півтора кілометра.

Вірите чи ні, стільниковий телефон непогано ловить в тропічному лісі. Коли ви перебуваєте під навісом, ви можете зловити досить далекий сигнал, каже Уайт.

Оскільки людина не може вести прослуховування постійно, він додав функцію аналізу даних, щоб програми стільникового телефону могли відрізнити звук бензопили від інших лісових звуків. Таким чином, його пристрій може автоматично виявляти активність лісорубів і відправляти текстові попередження владі.

На другий день тестування винаходу на острові Суматра лісові рейнджери зафіксували звуки бензопили. Вони вирушили на місце і застали лісорубів за їх протиправною діяльністю.

За словами Уайта, використання його пристроїв моніторингу за останні два роки розширилося. Вони використовуються в Камеруні, Еквадорі, Перу, Бразилії і скоро з'являться в Болівії. Мова йде не тільки про прослуховування лісорубів. Та ж сама технологія, яка розпізнає шум бензопили, може виділяти звуки конкретних птахів і служити науці.

вчора 20:53

0 коммент.:

Дописати коментар