20 червня 2017

Екологічна користь від заборони полювання на Донбасі


Думка російського сайту

Через військові дії ось уже 3 роки як заборонено полювання на Донбасі. Спостерігаючи те, що в зв'язку з цим відбувається в тваринному світі, як ніби знову поринаєш в певний період свого дитинства. У рідні місця знову повертаються ті, кого роками, а іноді десятиліттями неможливо було побачити. У 2014 році збільшення популяцій деяких видів можна було пояснити міграцією тварин з територій найбільш активних бойових дій, але з 2015 року лінія розмежування є досить стабільною, тому збільшення популяцій тварин з 2015 року не можна пояснити міграцією. Причина очевидна заборона і відсутність полювання як легальної, так і не легальної. Все інше залишається так, як і було раніше: 80% території знаходяться під інтенсивним землеробством, шахти працюють і продовжують забруднювати річки, ставки продовжують орендуватися під рибгосподарства ... Але зміни на обличчя.

Луги і степи поступово наповнюються живністю. Нарешті, як і в моєму дитинстві, я маю можливість кожен день спостерігати зграйки звичайних диких качок крижнів. Нехай вас не дивує такий дріб'язок, але популяції цих птахів, як такої, не було в околицях мого будинку років 15-17, з тих пір як в кінці 90-х її повністю знищили мисливці. Іноді селилася лише одна пара качок і все ..., а зараз це вже хоч якась популяція. Крім того, в цьому році почали зустрічатися бекаси, травники і інші кулики.

Нарешті, можна зустріти в наших степах косулю. Якщо раніше я міг побачити цю тварину раз в 3-4 року, то тепер можна побачити 3-4 разів на рік! Звичайно, ємність угідь через високий антропогенного тиску не дає розквітнути природі в повній мірі, але тепер, принаймні, припинилося знищення фауни на тих острівцях, де вона ще залишилася, тим більше жартувати з браконьєрством в наших місцях небезпечно - можна «отримати відповідь ». Нещодавно мені розповіли історію як двох п'яних мисливців наші військові «вилікували» від полювання за допомогою великокаліберного кулемета. Всі живі-здорові, але «товариші» зрозуміли, що не варто палити з рушниць в нашій місцевості навіть в чистому полі.

На очах збільшується популяція бабаків. Просто бум якийсь! Більш того, з'являються нові колонії в місцях, де їх раніше не було. Іноді звірята просто «нахабніють» і утворюють колонії в 600-800 м. Від центрів сіл. До речі, голосіння деяких наших колег з приводу того, що без сінокосіння бабаки «загнутися» є, м'яко кажучи, перебільшенням. Бабаки чудово себе почувають навіть якщо в степу є зарості глоду або шипшини. Більш того, вони риють нори під ними, прикриваючи себе з тилу і повітря від хижих птахів.

Зайцев можна зустріти в 300-400 м від міської межі. Безумовно, збільшується і популяція лисиць. Однак, кормової бази для них зараз теж досить і не помітно, щоб кількість лисиць негативно впливало на популяцію зайців, бабаків і навіть фазанів, які взагалі розплодилися без усяку міру (до речі, як наслідок втручання мисливського господарства в природу).

Поки не всі повернулися, але якщо не заважати природі, то повернуться. Звичайно, всі українці хочуть припинення війни, але не всі хочуть повернення полювання. Я настільки звик до того, що останні 2 роки немає цього нервового очікування початку мисливського сезону на початку серпня, цих постійних пострілів на вихідних в декількох сотнях метрів від будинку, що вже насилу собі уявляю її повернення.

Не вважайте мене за циніка, але я скажу таку фразу. Природоохоронні організації підраховують збитки, які завдала війна природі Донбасу, але мабуть варто підрахувати і користь від деяких заходів, які були введені нашою державою через військові дій. По крайней мере, результати заборони полювання очевидні.

Олексій Бурковський,
Донецьке обласне відділення Всеукраїнської екологічної ліги

0 коммент.:

Дописати коментар