25 травня 2018

Колегія у Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства



24 травня 2018 року у Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства (далі – Управління) під головуванням начальника Управління – Олексія Бойка та його заступників відбулося засідання колегії. В колегії приймали участь керівники підпорядкованих Управлінню підприємств та ДП "Київська лісова дослідна станція".

На порядку денному розглядалися питання :

про підсумки весняних лісокультурних робіт; про стан та перспективи застосування поступових та вибіркових систем рубок головного користування в ДП "Тетерівський лісгосп"; про підсумки роботи підпорядкованих підприємств в осінньо-зимовий період 2017/2018 років та завдання щодо забезпечення стабільної їх роботи у наступному осінньо-зимовому періоді.

На початку засідання Олексій Бойко проінформував присутніх про підсумки колегії Державного агентства лісових ресурсів України (далі – Держлісагентство), що відбулася напередодні.

По першому питанню доповідав начальник відділу лісового господарства Управління - Ігор Витвицький. Він зазначив, що весняні лісокультурні роботи в області проведені в повному обсязі, в стислі терміни, при високій якості робіт. Цьому сприяли детальні оперативно – мобілізаційні плани, розроблені у кожному підприємстві, 100% - на забезпеченість садивним матеріалом власного виробництва, інструментами та лісокультурним інвентарем.

Підприємствами Управління навесні поточного року шляхом садіння та посіву лісу проведено відновлення лісів на площі 2335,0 га (103,5% до річного завдання) або (136,2% до плану весни), залишено 314,0 га площ під природне поновлення лісів, на площі 2294,0 га проведено доповнення лісових культур минулих років, що складає 85,4% до річного завдання, або 142,0% до плану весни. Також було проведено висівання лісового насіння в розсадниках, теплицях та парниках на площі – 16,1 га (102,0% до річного завдання).

За матеріалами технічного приймання лісових культур, розподіл за станом якості із загальної кількості площ,- 571,0 га – становить дуже добрий стан, 1725,0 га – добрий.

По підсумках року у підпорядкованих Управлінню підприємствах планується виростити 28,0 млн. шт. стандартного садивного матеріалу основних лісоутворюючих та декоративних порід.
Про стан та перспективи застосування поступових та вибіркових систем рубок головного користування в ДП "Тетерівський лісгосп" доповів головний лісничий ДП "Тетерівський лісгосп" – Черевко Іван Миколайович. Він розповів про власний досвід підприємства у провадженні зазначених робіт. Роботи розпочалися з 2002 року і на даний час площа рубок становить більше 800 га. Застосування складних систем рубок дозволяє проводити відновлення лісу шляхом природного поновлення, що дає змогу вести лісове господарство на принципах збалансованого екологоорієнтованого лісівництва відповідно до основ сталого лісокористування.

Подана аргументована аналітична інформація щодо позитивних та негативних моментів застосування складних систем рубок, зазначена економічна складова та подано рекомендації щодо змін законодавства, яке регулює правовий режим рубок головного користування.
На основі отриманого досвіду лісгоспом в різний час надавались рекомендації щодо проведення складних рубок. Зокрема про необхідність скорочення термінів повторюваності прийомів та зниження мінімальної повноти деревостану.

Свої коментарі по цьому питанню надав заступник директора по науковій роботі ДП "Київська лісова дослідна станція" Микола Савущук.

Про підсумки роботи підпорядкованих підприємств в осінньо-зимовий період 2017-2018 років та завдання щодо забезпечення стабільної їх роботи у наступному осінньо-зимовому періоді доповів заступник начальника Управління Тарас Васьків. Він проінформував членів колегії, що обсяг фактично використаних паливно – енергетичних ресурсів в осінньо – зимовий період 2017-2018 років по підприємствах Управління становить 8730 тонн умовного палива, загальною вартістю 50,3 млн. грн. Збільшилися видатки на 8,1 млн. грн. на закупівлю енергоносіїв.

Середня вартість однієї тонни умовного палива за аналогічний період у 2016-2017 роках становив 5713 грн., а у 2017-2018 роках склала 5762 грн., що пов'язано із зростанням вартості усіх типів енергоресурсів на енергетичному ринку України. Підприємствами Управління за звітний період було використано 411,3 тонн бензину та 1105,5 тонн дизельного палива.
На завершенні колегії присутні обмінювалися досвідом та обговорювали отриману від доповідачів інформацію.

0 коммент.:

Дописати коментар