25 травня 2018

Як уберегтися від змій та врятуватися від укусів – Ігор Мізрах

В Україні збільшилась кількість укусів плазунів. Про це стверджують фахівці. Наразі у нас є три види отруйних гадюк, вужі, полози, ящірки та інші плазуни, частина з яких небезпечна для людей. «Щороку...


25.05.2018

В Україні збільшилась кількість укусів плазунів. Про це стверджують фахівці. Наразі у нас є три види отруйних гадюк, вужі, полози, ящірки та інші плазуни, частина з яких небезпечна для людей.

«Щороку в нашій країні жертвами стають десятки людей. Аби уникнути небезпеки, Міністерство охорони здоров’я розробило кілька порад», – зазначив Ігор Мізрах.

Серед них – не торкатися неперевірених предметів руками, адже цей «предмет» може виявитися плазуном. На нього можна натрапити в лісі, парку, в полі, а інколи і на власному подвір’ї.

Як зазначають експерти, змії водяться здебільшого в заболочених місцевостях. Є вони і біля озер та ставків, а також у горах та пустелях. Крім того, вони ховаються в старих пнях, під камінням або поваленими деревами. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками. Візьміть у руки палицю.

Надто тяжко укус змії переносять діти, люди похилого віки та ті, у кого слабкий імунітет. Непереливки може бути і будь-кому іншому. Отрута гадюки може зруйнувати червоні кров’яні тільця. Місце укусу набрякає і болить. Після цього у людини виникає слабкість, запаморочення, суттєво знижується тиск, починає боліти голова, а також набрякають лімфатичні вузли.

Зазвичай укус гадюки не призводить до смерті, але медична допомога потрібна. Якщо треба надати допомогу до приїзду лікарів, то варто дотримуватися таких порад: менше рухатися, зняти одяг (взуття, прикраси) з ураженого місця, покласти туди стерильну пов’язку з антисептиком та лід, обгорнутий у тканину.

Крім того, варто пити багато води і бажано вжити 1-2 таблетки від алергії.

Медики радять не обробляти рану додатково, припікати її, накладати джгут або ж вживати алкоголь. А відсмоктувати отруту слід лише у разі, якщо найближчим часом ви не зможете отримати допомогу лікаря. Справа в тому, що вірогідність зараження збільшується при відсмоктуванні отрути. Небезпека загрожує і тій людині, у якої ця отрута опинилася в роті.

0 коммент.:

Дописати коментар