25 травня 2018

Упіймали порушників


Гаряча тема

У Носівському районі Чернігівщини позашляховик протаранив автомобіль лісової охорони, яка його переслідувала за підозрою в браконьєрстві, і втік. Але недалеко…

МІЖРАЙОННИЙ мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко демонструє знімки, зроблені фотопасткою: «Знято за хвилину до початку переслідування, дата і час внизу. Фотопастки фіксували саме цей автомобіль багато разів, але захопити підозрюваних на гарячому ніяк не вдавалось», — каже чоловік.

Події розгортались на території державного мисливського резерву, де полювання заборонене. «В цих місцях систематично спилювали та крали дуби, — розповідає головний лісничий державного підприємства «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко. — Це спонукало нас встановити фотопастки та посилити чергування рейдових бригад. В поле видимості пасток неодноразово потрапляв автомобіль УАЗ, який гасав там уночі з лампою-фарою. Крім того, нам систематично телефонували місцеві, котрі повідомляли, що на території державного мисливського резерву орудують браконьєри».

Тієї ночі рейдова бригада, очолювана Володимиром Яковенком, учергове заступила на патрулювання. «Перебуваючи в лісі між селами Лукашівка та Андріївка, ми почули звуки, подібні до пострілів, а згодом на телефон прийшло повідомлення з однієї із фотопасток, яка зафіксувала той самий автомобіль, — пригадує події тієї ночі міжрайонний мисливствознавець. — Коли виїхали з лісу на польову дорогу, то побачили УАЗ підозрюваних, які, помітивши нас, дали драла».

Лісова охорона розпочала переслідування. Їхній новіший і потужніший УАЗ швидко наздогнав порушників. На вимогу зупинитися вони відреагували… тараном. Лісовим охоронцям вдалося записати номери та марку автівки, потім вони викликали поліцію. «Треба віддати належне правоохоронцям — швидко прибули на місце дорожньо-транспортної пригоди, зафіксували пошкодження, — розповідає Володимир Яковенко. — Щодо самих «нічних гонщиків», то вони їздили по полю, толочили озимину, найімовірніше, у пошуках дикої кози. Нагадую, що полювання на косулю нині заборонено, самки саме з маленькими козенятами».

Підозри лісників підтвердили і мисливці. «Коли ми зателефонували до місцевого мисливсько-рибальського підприємства, то там нам підтвердили, що цей УАЗ неодноразово потрапляв у їхнє поле зору», — коментує Володимир Яковенко. Як виявилось, людей, схожих на підозрюваних, фотопастки вже фіксували у тому ж місці зі зброєю. Однак довести факт браконьєрства важко…

Наступного ранку місцеві правоохоронці розшукали втікачів і конфіскували автомобіль. Ними виявилися два жителі Носівки. Свою присутність на полі тієї ночі вони не заперечують, а от провину за ДТП перекладають на лісову охорону, їх, мовляв, підрізали автомобілем. Втечу з місця події чоловіки пояснюють тим, що… злякались «бандитів» і мусили втікати.

За фактом дорожньо-транспортної пригоди порушено адміністративне провадження. Підозрюваним загрожує низка штрафів: за фактом ДТП — 340 гривень, за втечу з місця події — близько п’яти тисяч. Звісно, за ремонт службового автомобіля державної лісової охорони заплатить страхова компанія. Не має жодних сумнівів у тому, що вона подасть до суду на порушників.

Лісова охорона все більше «озброюється» новими технологіями. Поряд із безпілотним літальним апаратом застосовуються фотопастки, які значно полегшують лісівникам виявляти та затримувати порушників.

Віталій НАЗАРЕНКО.
Чернігівська область.

0 коммент.:

Дописати коментар