Показник зростання середньомісячних температур в Україні вищий ніж середнє значення у світі, це може призвести до неминучих змін у сільськогосподарському виробництві країни.
Про це на форумі в Одесі розповіла головний агрометеоролог країни Тетяна Адаменко.
Якщо в світі всередньому температура зростає на 0,8 градусів за Цельсієм, то в Україні на 1 градус. А як показали останні 7 років, то навіть на 2 градуси. У підсумку в Україні збільшився період активної вегетації сільськогосподарських культур,
– зазначила керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.
Зокрема, в центр України тепло приходить швидше ніж на південь. Крім цього, Адаменко пояснила, що потепління може призвезти до зникнення зони Полісся і перетворивши її на степ. Але такі зміни клімату мають і свої переваги, зокрема для вирощування пшениці.
"Через 10-20 років найбезпечнішою буде озима пшениця, зникнуть ризики вимирання взимку, а за рахунок м'якої теплої весни буде достатня кількість вологи і швидше відновлення вегетації. Тільки завдяки клімату аграрії зможуть наростити врожайність на 1-2 тонни. Потрібно до цього готуватися", – зазначила вона.
Попри те, зважаючи на кліматичні зміни під загрозою перебувають ячмінь і кукурудза.
Нагадаємо, що, за прогнозами Укргідрометцентру, влітку очікується спека до +40 градусів.
Про це на форумі в Одесі розповіла головний агрометеоролог країни Тетяна Адаменко.
Читайте також: Україна за 5 днів 2018 року повністю вибрала квоти на експорт пшениці і кукурудзи в країни ЄС
Якщо в світі всередньому температура зростає на 0,8 градусів за Цельсієм, то в Україні на 1 градус. А як показали останні 7 років, то навіть на 2 градуси. У підсумку в Україні збільшився період активної вегетації сільськогосподарських культур,
– зазначила керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.
Зокрема, в центр України тепло приходить швидше ніж на південь. Крім цього, Адаменко пояснила, що потепління може призвезти до зникнення зони Полісся і перетворивши її на степ. Але такі зміни клімату мають і свої переваги, зокрема для вирощування пшениці.
"Через 10-20 років найбезпечнішою буде озима пшениця, зникнуть ризики вимирання взимку, а за рахунок м'якої теплої весни буде достатня кількість вологи і швидше відновлення вегетації. Тільки завдяки клімату аграрії зможуть наростити врожайність на 1-2 тонни. Потрібно до цього готуватися", – зазначила вона.
Попри те, зважаючи на кліматичні зміни під загрозою перебувають ячмінь і кукурудза.
Нагадаємо, що, за прогнозами Укргідрометцентру, влітку очікується спека до +40 градусів.
0 коммент.:
Дописати коментар