10 серпня 2018

Понад 10% земель сільгосппризначення знаходиться в користуванні аграріїв



На даний час в користуванні вітчизняних аграрних підприємств знаходиться 39,1% усіх угідь. Фермери панують на 10,4% всіх аграрних земель, у власності та користуванні населення — 38,2%.

Про це з посиланням на дані заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка.

Так, на початок 2017 року у держвласності знаходилося 24,1% сільськогосподарських угідь, в приватній — 74,8%, комунальної — 1,06%, колективної — 0,04%.

При цьому фермери розширюють свій вплив: кількостей земель, що обробляються фермерськими господарствами зросла з 1,78 млн га в 2000 році до 4,45 млн у 2017 році. За цей же період в 2,5 рази збільшилася площа господарств населення.

Загальна площа переданих в оренду земельних паїв на початок 2017 склала 16,78 мільйонів гектарів. Загальна сума виплат по їх оренді за укладеними договорами, в порівнянні з попереднім роком, зросла на 40,1% до 19,6 мільярдів гривень. В разі зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення і відкриття земельного ринку дана ситуація може кардинально змінитись. Оскільки інститут оренди може з часом практично зникнути по причині викупу земельних ділянок крупними агрохолдингами, які в переважній більшості мають іноземних інвесторів зацікавлених в придбанні родючих українських чорноземів. Дана обставина з іншого боку може певною мірою позитивно відзначитись на ситуації з деградацією ґрунтів. Оскільки зараз орендарі укладали договір на 8-10 років і вклавши в нього чималі кошти намагаються в практичному розумінні цього слова – вижати всі соки з землі, аби компенсувати затрати і звичайно отримати прибуток. В ряді випадків вони нехтують схемами сівозмін полів, аби відновити родючі властивості землі. В результаті чого землі деградують і практично стають непридатними для подальшого використання після закінчення терміну дії договору оренди. По особливому виснажують ґрунти такі культури як соняшник і ріпак. Тому в разі викупу земельних ділянок, аграрії вже не будуть переживати, що через кілька років земля перейде в користування до іншого орендаря, і відповідно будуть більш раціонально використовувати поля, що вже перебуватимуть у їхній власності.

Ділянками для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паями) в Україні володіють близько 7,2 мільйонів громадян. Загальна площа пайових угідь — 27,5 мільйонів гектарів, з яких 61,56% передані в оренду, 17,1% приєднані до індивідуальних господарствах без юридичної особи, 21,95% не використовується зовсім або використовуються без реєстрації. Переважна більшість власників даних земель – люди похилого віку, які самостійно не в змозі обробляти ділянки від 1 до 3 гектарів. По причині чого вони просто змушені віддавати її в довгострокову оренду на практично кабальних умовах за мізерну плату. Безвихідність власників паїв чудово розуміють власники крупних агрохолдингів, що і диктують свої умови при заключенні договорів оренди. Власник паю практично відсторонений від процесу формування умов договору. Йому просто дають на підпис готовий документ і в переважній більшості людина навіть не знає за що вона розписується. Що характерно – розірвання договору в односторонньому порядку в переважній більшості не допускається. І навіть в разі смерті орендодавця його оспадкоємець не зможе переукласти на більш вигідних умовах договір оренди з іншим орендарем він буде змушений дочекатись закінчення терміну його дії.

10.08.2018
НОВИНИ

0 коммент.:

Дописати коментар