30 серпня 2018

Володимир Борейко: «Якщо знищуються ліси, то не буде чистої води і чистого повітря»



Наша країна може перетворитися на пустелю, тому що в нас іде шалена вирубка лісів, викидають хімікати в річки, і йде беззаконна викачка піску з водоймищ. Але найголовніше – це забруднене повітря. Докладніше про це говоритимемо з гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Володимир Борейко – директор громадської організації «Київський еколого-культурний центр»:

«Справа в тому, що великі підприємства про лобіювали державу, законодавців,і зараз вони практично вийшли з-під державного контролю. З січня цього року Державна екологічна інспекція не має права їх перевіряти. Вона повинна питати добро в пані Ляпіної, яка керує Державною регуляторною службою. За нашими розрахунками пані Ляпіна не дає добро. І тому можна забруднювати, можна вирубати ліси, можна добувати пісок незаконно, і нічого не буде тим, хто це робить.

Це комплексна проблем. Справа в тому, що якщо знищують ліси, то не буде чистої води і чистого повітря. Бо ліси це безкоштовні очисні споруди. Якщо ми забруднюємо повітря, то ліси будуть гинути, перш за все ліси соснові, бо вони дуже нестійкі до забруднено повітря. Тобто тут такий глухий кут. І там погано, і там погано, і там погано. І все взаємопов’язане.

У рейтингу найзабрудненіших міст опинилися не лише промисловий Маріуполь, але і Одеса, і Київ. Справа в тому, що і Одеса, і Київ страждають одним захворюванням – знищення зелених насаджень. І в Одесі, і в Києві дерева знищуються. Тобто немає очисних споруд безкоштовних. І по-друге, саме в Києві і в Одесі дуже багато транспорту. 80 відсотків забруднення повітря в Києві це автотранспорт. Держава зараз не займається питаннями, якими вона повинна займатися. Наприклад, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища. Є державні контрольні служби, які отримують гроші з бюджету. Вони повинні працювати. Зараз Державна екологічна служба грає в комп’ютери, бо вони не мають права перевіряти. Бізнес пролобіював таку ситуацію, що його не можна перевіряти. Вони не можуть працювати».

0 коммент.:

Дописати коментар