31 серпня 2018

Обліт безпілотником підтвердив поширення верхівкового короїду в броварському лісі, – Жимайлов

від ДМИТРО КАРПІЙ дата СЕРПЕНЬ 30, 2018 0 COMMENTS
Фото - 33 канал



Біля Броварів нарешті здійснили повітряне дослідження соснових масивів прилеглого до міста лісу. Дрон, що має відеокамеру, «побачив» наявність великої кількості сухих крон хвойних дерев рудого кольору. Це підтверджує попередні підозри про значне поширення в лісі шкідника – верхівкового короїду. Про результати обльоту під час оперативної наради за участі міського голови в понеділок, 27 серпня, розповів Юрій Жимайлов, головний еколог міста.

Нагадаємо, раніше про виявлення вражених дерев із сухими рудими кронами повідомляли в соцмережах і самі мешканці. Як зазначив Юрій Жимайлов, минулого тижня за допомогою квадракоптера вдалось дослідити ліс, прилеглий до Зеленої поляни. Інформацію про виявлені пошкоджені дерева передали до лісгоспу.


Ліс за Броварами. Фото – Олена Гаращенко

Головний еколог міста зауважив, що у відповідального лісгоспу «дуже серйозна ситуація», адже вони мають десятки тисяч подібних дерев. Водночас, зі слів Юрія Жимайлова, на території Броварів великий масив сосен один – у парку «Сосновий». Також є окремі дерева по місту. Чиновник пообіцяв, що контроль за потенційними жертвами короїда буде вестись регулярно, щотижня по неділях здійснюватимуть об’їзд.

Тим часом у Дарницькому лісовому господарстві, який контролює зелені масиви за містом, журналісту «Трибуни-Броварів» підтвердили велику кількість заражених дерев. Однак ані про їхнє число довкола міста, ані про плани боротьби зі шкідником не розповіли. Не надали цієї інформації і в «Київзеленбуді», якому підпорядкований лісгосп.

Водночас, у Державному агентстві лісових ресурсів повідомили, що проблема верхівкового короїду існує в усьому регіоні. У відомстві змогли надати лише загальну інформацію по Київській області. Заражених дерев нині 7,5 тис. Га, і це без врахування «комунальних» лісів, зокрема підвідомчих «Київзеленбуду» і Дарницькому лісгоспу.

Зі слів прес-секретаря Держагентства Валентина Колєчкіна, боротьбу зі шкідниками ведуть. І серед способів – не лише вирубування, яке застосовують до вже заражених дерев. Як превентивний засіб лісівники також використовую феромонні пастки. Однак такий спосіб малоефективний і дорогий.

Окрім того, зараз випробовують іще один вид знешкодження короїда – з Туреччини завезли жуків, які поїдають шкідника. Втім, поки що цей вид порятунку хвойних дерев використовують лише на території Сумщини.

0 коммент.:

Дописати коментар