28 серпня 2018

Під самий корінець? Лісгоспи Сумщини можуть збанкрутувати через тіньові схеми, які нав’язали їм чиновники




Лісгоспи Сумщини можуть збанкрутувати через тіньові схеми, які нав’язали їм чиновники обласного і столичного рівня, стверджує учасник урядової робочої групи з питання реформування підходів до управління лісовими ресурсами Данііл Маландій.

Вчора на прес-конференції в Сумському прес-клубі , розповідаючи про ситуацію, що склалася у лісовій галузі України, і заходів Уряду щодо зупинення контрабанди лісу, вінторкнувся, зокрема, і тих ризиків, на які наражаються державні лісгоспи Сумської області через ігнорування рішення судів.

Йдеться, зокрема, про останню ухвалу Ковпаківського районного суду м.Суми від 27 липня 2018 р. по справі, де відповідачами за позовом про використання (фактично крадіжку) об’єкта інтелектуальної власності є ДП «Тростянецьке лісове господарство», СТБ «Сумиагропромбіржа» і ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» (ЛІАЦ).

Суть справи полягає в тому, що ЛІАЦ, структурний підрозділ Агенства лісових ресурсів України, присвоїв і використовує в комерційних цілях програму електронних торгів деревиною, розроблену і запатентовану «Сумською ресурсною біржою». Через це суд заборонив проводити торги на електронному майданчику ЛІАЦ . Однак Тростянецький та інші лісгоспи Сумщини за вказівкою управління лісових ресурсів Сумської області ігнорують це рішення суду. Якщо позивач через суд потребує відшкодування завданих йому через це збитків, то лісгоспи вимушені будуть виплатити йому компенсацію у сотні мільйонів гривень, або розрахуватися майном.

«Порушення авторського права за законодавством кваліфікується як нанесення збитків, – говорить Даніїл Маландій, – тобто автори об’єкта інтелектуальної власності мають право на компенсацію. Чому ми починаємо бити тривогу? Ухвала суду забороняє біржам брати заявки на торги на електронному майданчику ЛІАЦ. Якщо ти, директор лісгоспу, державний менеджер, і ти знаєш, що йде судовий процес, то у тебе є море можливостей реалізувати деревину на інших майданчиках, шляхом прямих договорів і т.д. То що ж ти робиш, ігноруючи рішення суду? Ти ж вганяєш державне підприємство у мільйонні збитки. І таким ризикам піддається не тільки Тростянецький, а кожний лісгосп Сумської області. Але вони вмонтовані в таку систему, де «імпульс» подається з Києва, «приземлюється» в обласному управлінні лісогосподарства, і всі 12 директорів лісгоспів строєм відправляються торгувати на «Сумиагропромбіржу», бо «є така думка в Києві».Чия це думка? І через цю «думку» потрібно банкротити галузь? І що потім скажуть губернатор чи глава облради, коли прийде рішення суду, коли працівники лісгоспів залишаться без роботи, а держава понесе колосальні збитки? Люди добрі, директори лісгоспів, що ви коїте? Через ваше раболєпіє в цій системі ви не тільки залишитесь без роботи, райони втратять підприємства, що є одними з головних в наповненні місцевих бюджетів».

0 коммент.:

Дописати коментар