30 серпня 2018

40 років із лісом



Мені часто доводиться спілкуватися з лісівниками. І дивна річ: у кожного за плечима – 10, 20 і більше років роботи, а то і вся трудова діяльність пов’язані з лісом. Мабуть, цю професію вибирають неспроста, ще з босоногого дитинства, успадковуючи любов до зеленого дива природи від батьків і дідів. Бо що може бути цікавішим, як побачити лісопосадки, створені власними руками, через 20-30 років; або 100-річні дуби та ялини, які викохував і доглядав твій дід?

У лісгоспах Буковини чимало працівників із трудових династій. Батьки передають власний досвід ставлення до природи своїм дітям, а ті – вже своїм. 

Ліс – це не цех заводу, де можна все запрограмувати, сховатися від дощу, снігу та буревію. Тут усе підвладне природним явищам. Після зливових дощів – засуха, після сонячної тихої погоди налетить буревій або вдарить блискавка. 

Дехто вважає, що ліс росте сам по собі. Та без втручання людини він не буде високопродуктивним. 

Ліс – це звірі, цілюще зілля, лікарські рослини, ягоди, гриби, джерела, птахи, рослини, занесені в Червону книгу. Це, так би мовити, для задоволення та відпочинку. Але ліс має економічне значення, це передусім деревина. І ще – лісові дороги, кордон (службове житло лісника), джерела, мисливські угіддя, туристичні маршрути та стежки, вольєри для диких тварин, підгодівельні майданчики, мисливські будиночки та багато-багато іншого. За всім цим потрібно постійно прискіпливо пильнувати, аби зберегти біорізноманіття для майбутніх поколінь. 

Головний лісничий Сторожинецького держлісгоспу Василь Романюк у лісовій галузі 40 років. Любов до природи йому прищепив батько, який працював лісником у Старій Красношорі, що на Сторожинеччині. Тож Василь Костянтинович ще з дитинства знайомий з усіма дивами природи та премудростями лісової справи. Лісний технікум, робота в Закарпатській області, служба в армії, в Північній групі військ, а згодом – рідна Сторожинеччина: майстер, інженер, провідний інженер, начальник лісового відділу, а з 2009 року – головний лісничий Сторожинецького держлісгоспу. 

Без відриву від виробництва закінчив Архангельський лісотехнічний інститут. 

Площа лісових масивів лісгоспу – 39,3 тис. га, це – 10 лісництв. На головному лісничому відповідальність за стан лісів, своєчасне проведення освітлень, прочисток, посадку лісових культур, проведення санітарних та інших рубок, облаштування рекреаційних майданчиків, захист лісу від шкідників та пожеж і багато інших завдань. Звісно, йому підпорядкований лісовий відділ, де є фахівці з різних напрямків. Є й підлеглі з інших відділів, але їхні дії потрібно скоординувати та проконтролювати. Тому не дивно, що Василь Костянтинович постійно в русі, спортивної статури, підтягнутий, завжди кудись поспішає. 

– Ви гадаєте, що в лісі робота зводиться до того, аби рубати на план? – каже мій співрозмовник. – Зауважу, що з кожним роком у нас зменшується розмір головного користування. У своїй роботі ми дотримуємось матеріалів лісовпорядкування, яке проводиться кожні 10 років «Укрдержліспроектом». Тут усе розкладено по поличках: де і скільки рубати, висаджувати, проводити рубки оздоровлення, облаштовувати мисливське господарство, будувати дороги і багато інших заходів. Окрім того, в своїй роботі ми керуємось лісовим кодексом і «Правилами рубок в лісах України», директивними матеріалами Держлісагентства лісових ресурсів України та ОУЛМГ, де регламентується проведення лісогосподарських заходів. Для того, щоби зрубати ділянку лісу чи провести ту чи іншу рубку, спочатку проводимо обстеження, погоджуємо зі службою екобезпеки, лісопатологом. Потім – зйомка і відведення ділянки із зазначенням кубатури за сортиментами, матеріально-грошова оцінка – і аж тоді виписується лісорубний квиток на бланках суворої звітності, а потім розробляється технологічна карта, яку погоджуємо з відповідними службами лісгоспу. Ще додам, що відведенням ділянок займаються кілька спеціалізованих ланок з фахівців лісгоспу. Дані зйомки закріплюються в натурі діляночними стовпами.

Кожного року в лісгоспі висаджують кілька десятків гектарів лісових культур. Посадковий матеріал вирощують у лісорозсадниках, які займають площу 8 га. За цим всім ведеться постійний контроль з боку головного лісничого. Про принциповість, обізнаність Василя Романюка в лісовій справі та його вміння відстояти свою позицію знають як підлеглі, так і начальство. 

За плідну працю Василь Костянтинович у 2004 році нагороджений нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства», а в 2015 році Указом Президента України йому присвоєно звання Заслужений лісівник України.

Петро КИРСТЮК, «Відродження»
Фото Дмитра ЯКОВІЦИ
та прес-служби ДП «Сторожинецьке ЛГ»

0 коммент.:

Дописати коментар