31 серпня 2018

МУРАХОЖУК VS КОРОЇД: ХАРКІВСЬКІ НАУКОВЦІ ПРИДУМАЛИ, ЯК ВРЯТУВАТИ ЛІС ВІД ШКІДНИКІВ




Чернігівські сосни

Короїди вже з'їли ліс на території, яка уп'ятеро більша за Київ. Особливо потерпають дерева у Західній та Центральній Україні, але мурахи швидко розповсюджуються по всій країні


Оселившись на одному дереві, короїд інфікує ще три десятки навколо. Шкідників не можуть зупинити ані хімічні засоби, ані санітарне вирубування дерев. Але їх здатні перемогти інші мурахи. Що з цього приводу вигадали вітчизняні науковці – далі у сюжеті.



З'їсти велику сосну три сотні короїдів можуть за два тижні. Поки лісівники отримають дозвіл на санітарну вирубку зараженого дерева – жучки помандрують до іншого. У Чернігівському ландшафтному парку Ялівщина бідкаються: через цих шкідників дерева вмирають на очах.

"На території Ялівщини, за нашими даними, уражено 750 дерев сосни звичайної. Ялівщина – це територія обмежена містом і тому застосування хімічних методів боротьби заборонене", – звітує директор регіонального ландшафтного парку Володимир Свердлов.

Рятувати ліси взялися харківські науковці. Вони почали вирощувати ворогів короїдів – мурахожуків, які їх їдять. Технологією та обладнанням поділилися турецькі колеги. Тепер завдання – розплодити їх у достатній кількості.


ЗА ТЕМОЮ

>
Рейд лісами Києва: чому "зелені легені" столиці продовжують пускати під пилку
>
Сумчани скаржаться на масову вирубку дерев-старожилів: що кажуть у лісгоспі

"Підсаджуємо або дві самки і самця, або самку і самця. На дві доби вони відправляються в такі бокси, там лежить шматочок кори", – розповідає провідний інженер "Харківлісзахисту" Алла Рідкокаша. Після спарювання дорослі особини прибирають, а вже за 10 днів тут з відкладених яєць мають з'явитися личинки.

З однієї кладки мурахожуків можуть з'явитися до 100 личинок. Тут їх одразу розподіляють до пробірок у спеціальне середовище: "Тирса з корою. Намагаємося створити середовище таке ж, як знаходиться в природі. З вологістю визначеною".

У своєрідному "дитячому садку" до мурах ставляться, як до дітей. Для малюків готують спеціальну їжу, а коли ті підростають – готові харчуватися шкідниками. У природу личинок випускають приблизно за місяць. Ось ця партія має місію – врятувати чернігівській ландшафтний парк.

Харківські науковці доправили до Чернігова більше тисячі личинок. Їх розподіляють по ушкоджених короїдами деревах та підселяють у ходи, які залишають шкідники. Щоб врятувати дерево від короїдів достатньо п'ятьох личинок мурахожука. За день кожна з них з'їдатиме по шість шкідників. А вже наступної весни дорослі мурахожуки помандрують лісом, рятувати інші дерева.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Наталія Тягнирядно, "5 канал"
5 канал
ЧЕРНІГІВ
ХАРКІВ
31.08.2018 14:28

0 коммент.:

Дописати коментар