15 серпня 2018

Дрова не поза політикою


Закон, що не на користь економіці

Законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроб­лених лісоматеріалів», який підтримала у другому читанні Верхов­на Рада, однак ветував Президент України неоднозначно сприйнятий в суспільстві. Тема лісу вже давно з господарської площини перейшла в політичну, що стає особливо відчутним із наближенням виборів. Прикро, що в цих розмова поза увагою лишається думка фахівців, тих, хто насправді розуміється на проблемі – працівників лісового господарства. Допомогає розібратися з особливостями законопроекту № 5495 начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович.

– Віталію Миколайовичу, чому саме цей документ викликав таке жваве обговорення?

– Аналізуючи все, що нині відбувається навколо лісового господарства, напрошується висновок, що громадською думкою вкотре намагаються маніпулювати. Розраховуючи на те, що мало хто насправді вичитує законопроекти, а більше орієнтується на заголовки в новинах, супільству подавали інформацію виключно про те, що Верховна Рада прийняла закон про збільшення штрафів і кримінальну відповідальність за незаконний збут лісопродукції. Натомість мало де згадувалося про те, що цей документ також забороняв вивезення за межі митної території України паливної деревини.

– У чому тут, власне, проблема?

– Проблему чітко виокремили в Адміністрації Президента – заборона експорту паливної деревини, які пропонували розробники цього законопроекту, порушує міжнародні зобов’язання України, взяті згідно з Протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі та з зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом, Європейським співтовариством із атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншого боку. Більше того, Президент України наголосив, що між першим і другим читання у законопроект потрапили лобістські схеми окремих зацікавлених осіб. Тому ми повністю підтримуємо законопроект у частині підвищення кримінальної відповідальності за незаконний збут лісу, однак не погоджуємося з пропозицією ввести мораторій на вивезення паливної деревини.

– Чи вплинула б заборона на експорт паливної деревини на роботу лісової галузі Рівненської області?

– На сьогодні на залишках лісогосподарських підприємств області мають майже 30 тис. м куб. дров’яної деревини. Це в умовах, коли внутрішній ринок забрав усе, що йому потрібно, а у нас лишився той обсяг, який вітчизняні підприємства просто не можуть освоїти. Також потрібно брати до уваги, що нині ми маємо проблему з масовим всиханням соснових насаджень, через що останні кілька років значно збільшилася заготівля низькотоварної дров’яної деревини. На жаль, зменшення темпів всихання на сьогодні не спостерігається. Більше того, науковці наголошують, що це ще не пік поширення шкідників та хвороб у соснових насадження. І це проблема не лише Рівненської області, а всієї Поліської зони. Тобто надлишок дров’яної деревини, ймовірно, матимуть усі лісогосподарські підприємства північної частини України. Зрештою, на ринку завжди повинно бути конкурентне середо­вище. Тому пропонуючи будь-яку заборону, потрібно чітко розуміти, які наслідки це матиме. На жаль, про це розробники законопроекту, здається, не думали.

– А хіба заборона експорту не стимулюватиме розвиток внутрішнього ринку?

– Внутрішній ринок своїх резервів для цього немає і потребує серйозних інвестицій, створення сприятливих умов для розвитку вітчизняної переробки. На жаль, у нинішніх умовах самостійно розвиватися може лише мала переробка, зокрема, виробництво дров колотих, пелетів чи паливної тріски. Заборона їх експортувати, власне, і призведе до згортання малого бізнесу, скорочення робочих місць тощо. Насправді, всі наші лісогосподарські підприємства зацікавлені у розвитку внутрішнього ринку, який би купував у нас лісопродукцію. Однак нині внутрішні споживачі не готові освоїти все, що їм пропонують наші лісгоспи. Процес вирощування лісу і його заготівлі безперервний, він не терпить помилок чи сумнівних експериментів. Лісове господарство багатоскладове: тут і екологічний, і соціальний, і економічний сегменти. Лише за умови ефективного ведення лісогосподарської діяльності можна забезпечити розвиток екологічної та соціальної функцій лісів.
І про це потрібно пам’ятати тим, хто намагається політизувати лісову галузь.

Розмовляла
Світлана ГОРОШКО,
Газета "Природа і суспільство"

https://www.ekoinform.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=295%3A2018-08-14-11-09-10&catid=7%3A2009-07-06-09-51-16&Itemid=41&lang=uk

0 коммент.:

Дописати коментар