24 грудня 2018

Не засмучуйте новорічне свято



Наші ізюмські ліси унікальні. Їх було створено на територіях, де завжди панували піски. Тож враховуючи ту обставину, що на Новий рік зелена красуня встановлюєься практично в кожній оселі, актуальним є запитання: як зберегти природу, задовольняючи потреби населення в ялинках ?

Певен, що відповідь слід шукати в системі господарювання лісництв. Саме тут на окремих плантаціях щороку вирощують ялинки, сосни, роблять санітарні рубки, аби вивільнені деревця відправити на продаж. При цьому велика увага приділяється обліку і контролю. На кожну, підготовлену для реалізації ялинку, наразі чіпляють бирку, без якої та вважається незаконно зрубаною.

І було б все гаразд, якби не браконьєрство. Не перевелися поки що ті, хто прагне збагатитися на незаконних рубках. Доходить до того, що лихі на руку люди пиляють верхівки дорослих дерев, завдаючи непоправної шкоди природі.

Щоб не допустити браконьєрство, безконтрольного перевезення та продажу новорічних ялинок, лісова охорона завжди на варті. Спеціально створені бригади повсякчас ходять в рейди, займаються пошуком і затриманням осіб, які самовільно рубають дерева. При цьому охоронці перевіряють документи на право провозу та продажу ялинок. Якщо їх нема, конфіскують незаконно заготовлену хвою. На порушників накладається адміністративнийо штраф і відшкодування збитків лісовому господарству. Ціна нанесеної шкоди визначається залежно від товщини стовбура зрубаного дерева. 

Тому, любителям поживитися не слід шукати неприємних зустрічей з працівниками лісової охорони.
Насамкінець зазначу: купуючи новорічні ялинки тільки в місцях спеціалізованої продажу, перевіряючи наявність документів і спеціальної бирки на кожну ялинку, ми робимо спільний крок на шляху до збереження хвойних насаджень від незаконних рубок.

О. Ковшар, майстер лісу Ізюмського лісництва.

АВТОР: КОРЕСПОНДЕНТ · ОПУБЛИКОВАНО 24.12.2018 

0 коммент.:

Дописати коментар