30 грудня 2018

Аналізуємо держстатистику рубок лісу - Володимир Борейко


Державне лісове агентство України, на думку авторва статті, веде Україну до катастрофи. 

До такого висновку він дійшов, проаналізувавши державну статистику рубок лісу в країні. З 1990 р. по 2017 р., за 27 років, загальна заготівля ліквідної (тобто комерційно цінної) деревини зросла майже в два рази. 

Заготівля ліквідної деревини під час санітарних та інших « біля» санітарних рубок зросла більш ніж в два рази, площа рубок головного користування збільшилася майже на 1/3. 

Починаючи з 2000 р, заготівля неліквідної (паливної) деревини збільшилася майже в два рази (1,2). 

І це в країні, яка за своєю лісистості (відношення площі лісів до загальної площі країни) займає одне з останніх місць в Європі. 

І це відбувається в країні, де через зведення лісів висихають річки, падає рівень води в сільських колодязях, збільшується ерозія ґрунту, змінюється клімат, валоподібно зростає кількість повеней і сходів лавин в горах, 122 види рідкісних тварин і рослин потрапили в Червону книгу України.

Державна статистика рубок і заготівлі деревини в Україні за 27 років

https://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat_u/2018/zb/11/zb_seu2017_u.pdf

http://ecopravo.org.ua/stat/yearbook_2010_ua.pdf
Мероприятие            1990   2017
Заготовка ликвидной древесины всего12642 тыс. кубов22771 тыс. кубов     +  почти в 2 раза
Заготовка ликвидной древесины от рубок главного пользования5755 тыс. кубов8481 тыс. кубов        + на 1/3
Заготовка ликвидной древесины  от санитарных и « около « санитарных рубок6887 тыс. кубов14481 тыс. кубов      + более чем в 2 раза
Площадь санитарных и « около»санитарных» рубок508 тыс. га496 тыс .га                  -3 %
Площадь рубок  главного пользования27 тыс. га35 тыс. га     + на 1/3
20002017
Заготовка неликвидной  ( паливной) древесины6022  тыс. кубов11617 тыс. кубов      + почти в 2 раза

Аналізуючи цю статистику, можна помітити дивну невідповідність в даних Держлісагенства. Заготівля ліквідної деревини від санітарних і «близько» санітарних рубок за 27 років зросла більш ніж у два рази, а площа, відведена під ці рубки практично не змінилася. Це , звичайно, туфта. Тут чиновники Держлісагенства завідомо брешуть, знижуючи площу рубок. За нашими розрахунками в 2017 р. санітарні і « близько» санітарні рубки проводилися в Україні не на 496 тис. га, а на площі, в два рази більше, тобто на 1 млн. га.
Один важливий момент, що характеризує шулерство Гослесагенства. Він стосується знову санітарних і « близько» санітарних рубок. Як можна заготовлювати в такій величезній кількості ліквідну ( комерційно цінну) при деревину санітарних і « близько» санітарних рубках, якщо вони покликані проводити « очищення» ліси від трухлявих, сухих, хворих і т. п. дерев? Насправді, і це держстатистика прекрасно показує, санітарні і "близько" санітарні рубки є фарисейськими, коли під їх видом лісниками заготовлюється комерційно цінна деревина. І ще. Держлісагенство позиціонує санітарні та "біля" санітарні рубки як» лікування " лісу. Як ми бачимо, це « лікування» зовсім не ефективно. За даними лісників санітарні та подібні до них рубки за 27 років ведуться практично на рівній території, а за нашими даними-збільшилися в два рази. Статистика знову показує-за допомогою санітарних і « біля» санітарних рубок ліс « лікувати» неможливо. А що стосується різних байок Держлісагенства про нібито "розмножився" короїда і т. п. - то це всього лише дим, який потрібен Гослесагенству для того, щоб під димовою завісою забратися в ліс глибше і рубати побільше. У той числі в заповідниках
Лісовий город в Україні дали охороняти козлу, який його безсовісно грабує, користуючись кричущою некомпетентністю перших осіб держави і майже повною байдужістю населення.
Хто науково обґрунтовує всезростаючу кількість рубок і заготівлю деревини? –ніхто! (псевдо наукова аргументація підвідомчих Держлісагентству НДІ-ні в рахунок. Вони тупо танцюють під замовлену ним музику, яка скоро перетвориться на траурний марш).
На площі рубок та кубики заготовленої деревини в Україні впливає лише три показники-жадібність лісових баронів, пропускна спроможність корумпованої української митниці та наявність техніки на лісоповалах. Все інше-від лукавого.
Необхідно терміново припинити рубки в Карпатах, на всій решті території України-зменшити в кілька разів, повністю заборонивши експорт будь деревини.

Література

Статистичний щорічник України за 2017 рік, 2018, Держстат України, 540 стр.
Статистичний щорічник України за 2011 рік, 2012, Держстат України, 558 стр.

0 коммент.:

Дописати коментар