27 грудня 2018

Херсонщина підрахувала екскурсантів


ТУРИЗМ. Відвідування об’єктів природно-заповідного фонду залишається одним з найпопулярніших серед екскурсійних туристських програм Херсонщини. Із чотирьох біосферних заповідників України два розташовані саме на Херсонщині: Чорноморський та «Асканія-Нова». Вони входять до всесвітньої мережі природних територій. їх охороняє ЮНЕСКО. Туристські перлини краю — чотири національні природні парки: Азово-Сиваський, «Олешківсські піски», Джарилгацький, Нижньодніпровський.

2018 року кількість відвідувачів національних природних парків та біосферних заповідників становила 131 155. що на 2,7% менше, ніж 2017-го. Однак спостерігається позитивна динаміка туристських потоків у розрізі окремих об’єктів природно-заповідного фонду.

Насолодитися неперевершеними ландшафтами найбільшої в Європі пустелі Олешків-ські піски, на території якої розташовано національний природній парк. 2018-го приїхали 2720 відвідувачів, що в рази більше, ніж у попередні роки. Чинниками позитивної динаміки показника вважають презентацію потенціалу парку на виставкових заходах і продуктивну співпрацю адміністрації з туролераторами та агентами. Ці чинники вплинули і на збільшення кількості туристів у НПП «Джарилгацький». 2018 року його відвідали 45 000 осіб, що на 9.8% більше, ніж 2017-го.

Збільшення кількості туристів спостерігали в НПП «Нижньодніпровський». 2018-го парк відвідали 3720 туристів, що на 116% більше, ніж 2017 року. Головна причина збільшення туристських потоків — розвиток інфраструктури та рекреаційної діяльності на території парку. Один із прикладів цього — відкриття у 2018 році нового водного промаркованого екскурсійного маршруту на байдарках та човнах «Дніпровська Гілея».

Проте разом з позитивними тенденціями збільшення туристських потоків до об’єктів ПЗФ ще є питання, які потребують комплексного вирішення. 2018 року «Асканію-Нову» відвідало 72 536 екскурсантів, що на 11% менше, ніж 2017-г-о. За словами директора біо-сферного заповідника «Аска-нія-Нова» Віктора Гавриленка, до зменшення екскурсійних потоків призвів жахливий стан доріг, що ведуть до заповідника. Уже проведено частково ямковий ремонт на ділянці дороги Р-47 Херсон — Нова Каховка — Генічеськ та на під'їзді до Асканії-Нови.

Олена ІВАШКО / « Урядовий кур'єр»

0 коммент.:

Дописати коментар