07 березня 2019

Добро має бути з кулаками? Секретна війна найвідомішої природоохоронної організації світу

Як так сталося, що найвідомішу природоохоронну організацію у світі раптом назвали жорстокими катами?


Навіть найкращі ідеї іноді працюють не так уже й добре. Днями світ сколихнуло розслідування BuzzFeed, в якому журналісти стверджують, що Всесвітній фонд природи (WWF) фінансує тортури, побиття і навіть убивства. Робиться це в гонитві за збереженням рідкісних видів тварин, однак порушуючи права людини.

Як так сталося і в чому саме звинувачують WWF?
Що таке Всесвітній фонд природи

Мета, з якою створювали Всесвітній фонд природи, є якнайкращою. Наприклад, у "Моржському маніфесті", який став основоположним документом фонду, про роботу WWF зазначається таке:

"Те, що потрібніше за будь-які гроші, — це виконання нашої місії з охорони видів, що перебувають у небезпеці: шляхом купівлі землі, де природні багатства перебувають під загрозою; шляхом найму охоронців заповідних територій… через просвіту та навчання… Шляхом відряджання фахівців у загрозливі місця та підготовки їх… треба зробити все можливе, поки не пізно".






"Пам'ятайте головне: ми всі живемо на одній планеті"WWF


Рубаєш ліс - знищуєш не тільки дерево.WWF

Соціальна реклама проти утримання тварин у цирках і зоопарках.WWF

Екологічна соціальна реклама про загибелі тварин внаслідок збільшення території пустель.WWF

Про глобальне потепління.WWF

Вони викликають страх. Але коли їх немає — ще страшніше.WWF

"Пам'ятайте головне: ми всі живемо на одній планеті"WWF

Рубаєш ліс - знищуєш не тільки дерево.WWF

Спочатку Всесвітній фонд природи опікувався виключно фінансуванням неурядових організацій, які стояли на захисті вимираючих видів і використовуючи для цього науково-обґрунтовані методи. Але в міру збільшення ресурсів WWF взявся й за збереження біологічного різноманіття, стале використання природних ресурсів, зниження довкілля, а також зміну клімату. Фонд перестав тільки фінансувати, а почав здійснювати проекти та кампанії з охорони природи. Один із таких проектів і завдав удару по репутації WWF.
Розслідування BuzzFeed

У виданні взялися за вивчення роботи фонду в шести різних країнах, серед яких Індія, Камерун, Непал і ЦАР. Розслідування, за словами журналістів, було підготовлено на основі тисяч документів, зокрема конфіденційних, а також понад сотні інтерв'ю.

Фонд щорічно витрачає мільйони доларів на боротьбу з угрупованнями браконьєрів, які вбивають тварин в охоронюваних зонах. І це було би позитивною характеристикою, якби не той факт, що WWF наймає для цієї роботи учасників воєнізованих формувань, навчає їх, а також оплачує техніку і зброю, зокрема й вогнепальну. Йдеться в розслідуванні й про мережі прихованих інформаторів, які перебувають під "опікою" фонду. Унаслідок цього насильство стало методом боротьби з браконьєрством.

Однак жертвами насильницьких методів допиту і залякування людей стали не тільки браконьєри, а й представники корінних народів, котрі проживають біля великих національних заповідників і парків. Часто це ті самі люди, яких примусово переселили зі своїх звичних місць проживання для створення цих самих заповідних зон.


"Сільських жителів били ременями, нападали на них з мачете, били до втрати свідомості бамбуковими палицями, піддавали сексуальному насильству, в них стріляли і вбивали (воєнізовані) підрозділи, підтримувані WWF", - йдеться в розслідуванні.



Національний парк ЧітванWWF

Зазначається також, що місцевий персонал Всесвітнього фонду природи чудово був обізнаний про ці дії та, ба більше, безпосередньо організовував подібні антибраконьєрські місії з завідомо жорсткими ударними загонами. Самий же WWF забезпечував борців із браконьєрами зарплатами, різними тренінгами та оснащенням - кийками, приладами нічного бачення і ножами. У співпраці з арміями диктаторських режимів фонд фінансував рейди на села, де передбачувано жили браконьєри.

Наприклад, у ЦАР у 2009 році Всесвітній фонд природи було втягнуто в провальну операцію зі зброєю із закупівлі автоматів у місцевої армії. Сама ж армія була особливо жорстокою і наводняла міські вулиці відрубаними головами.

Не обійшлося в WWF і без таємної мережі інформаторів, причому настільки значної, що автори розслідування порівняли її з глобальними шпигунськими організаціями. Розслідувачі вважають, що фонд організував, фінансував та керував "небезпечною і секретною мережею інформаторів, мотивованих страхом і помстою, у тому числі з корінних громад". Інформатори мали повідомляти про браконьєрів серед місцевих жителів і навіть про будь-які підозри в браконьєрстві. Для таких людей, які постійно інформують фонд, було передбачено зарплати і покриття транспортних витрат.


Найяскравіші приклади не настільки активного захисту від браконьєрів – у парках і заповідниках Індії, Камеруну, Непалу і ЦАР.
Індія

Національний парк КазірангаЗ відкритих джерел

Національний парк Казіранга в Індії пишається найбільшою у світі популяцією однорогого носорога. Але і, крім того, в парку є чим похвалитися: тигри, слони, ведмеді-губачі, бенгальські тигри.

Махендра Кумар Ядава, колишній директор парку, в 2014 закупив забезпечення для рейнджерів, а також фінансував їхні бойові навчання. Тоді ж і було підготовлено жорстку стратегію боротьби з браконьєрами.

Ключовим принципом стратегії було недопущення несанкціонованого проникнення до Казіранга з правом вбити небажаних гостей.

"Якщо виникає питання про те, яким правам слід віддати перевагу, це не мають бути права людини", - йшлося в документі.

У BuzzFeed зазначили, що стратегія виявилася успішною і допомогла приборкати браконьєрство, але під контролем Ядави рейнджери вбили десятки людей, не тільки браконьєрів, а й абсолютно невинних жителів довколишнього села. Один з охоронців підтвердив, що вогонь на поразку було дозволено у відповідь на використання зброї передбачуваними браконьєрами.

У 2017 році історію оприлюднили, але в WWF все заперечували, заявивши, що у фонді не підтримують будь-які процедури, що захищають передбачувану тактику стрільби на місці. Журналісти своєю чергою віднайшли документи, які підтверджують, що працівники індійського представництва Всесвітнього фонду природи не тільки були в курсі, а й підтримували ідеї Ядави.

Підтверджують це і фінансові документи: WWF протягом тривалого часу постачав рейнджерам в Індії кийки, захисні шоломи, прилади нічного бачення і низку транспортних засобів, від джипів і вантажівок до човнів.

Камерун


Національний парк ЛобекеЗ відкритих джерел

Національний парк Лобеке розташований у південно-східній частині Камеруну. Саме там мешкає одна з найбільш густонаселених популяцій лісових слонів і західних рівнинних горил в Африці. Парк охороняє також леопардів, які живуть там, близько десяти видів копитних, рідкісних птахів та велику кількість метеликів.

Там рейнджери не гребують здійснювати раптові рейди, озброївшись мачете і вриваючись уночі до будинку. Журналісти викрили їх у тортурах, під час яких рейнджери засипали в очі людям перець чилі, а також у спалюванні будинків і таборів.

У 2017 році рейнджери на очах батьків катували 11-річного хлопчика. Про це розповіла сама сім'я дитини.

Замість того, щоб повідомляти про випадки жорстокості в штаб-квартиру у Швейцарії, співробітники місцевого відділення фонду координують операції та закривають очі на дії рейнджерів. Так само вони взаємодіяли з урядовими військами в Камеруні.

Непал


Національний парк ЧітванЗ відкритих джерел

У непальському національному парку Читван мешкають бенгальські тигри, однорогі носороги, леопарди, ведмеді-губачі, гладкошерсті видри, гієни, бенгальські лисиці, медоїди, олені та антилопи. Також у парку велика популяція різноманітних птахів.

Захищають його відповідно: на території парку є навіть спеціальна в'язниця для браконьєрів, до якої у 2006 році потрапив Шихрам Чодхарі. Рейнджери звинуватили його в тому, що він закопав на задньому дворі ріг носорога. Доказів жодних не було, ріг теж не знайшли, однак Чодхарі все одно потрапив до клітки, де його протримали кілька діб, б'ючи ногами і бамбуковими палицями. Чоловіка також катували, симулюючи утоплення, заливаючи в ніс і рот воду.

Шихрам Чодхарі помер через дев'ять днів. Експертиза підтвердила насильницьку смерть. Розслідування почали проти трьох співробітників парку, однак нікого з них так і не засудили, а справу незабаром закрили. Пізніше одного з обвинувачених офіційно працевлаштували в WWF, а другий здобув нагороду за боротьбу з браконьєрством від фонду і написав мемуари.

У своїй книзі колишній рейнджер Камал Джунг Кунвар визнав, що симуляція утоплень була часто використовуваним і дієвим способом під час допитів у парку Читван. Крім того, він згадував і про інші методи: наприклад, засипання чилі в очі та міцні ляпаси. При цьому Кунвар не вважає це тортурами, а тільки способом отримання інформації. Автор мемуарів заявив, що міг би приховати це у своїй книзі, але навмисно цього не зробив.

"Я хотів, щоб люди знали про ситуацію на той момент і говорили: "Ось що необхідно було зробити, щоб урятувати носорогів", - заявив Кунвар у коментарі BuzzFeed.

Позиція WWF


Національний парк ЧітванWWF
Всесвітній фонд природи називає рейнджерів "однією з перших і останніх сил для захисту планети" від злочинів проти дикої природи. Фонд також продає ляльок-рейнджерів.

Журналісти визнають, що протистояння проти браконьєрства не просте, тому що індустрія є могутньою та величезною.

"Ворог реальний, і він небезпечний. Браконьєрство - це мільярдна індустрія, яка тероризує тварин і загрожує самому існуванню деяких видів", - йдеться в матеріалі BuzzFeed.

"Браконьєри використовують у своїх інтересах регіони, розорені бідністю і насильницькими конфліктами. І робота лісових рейнджерів дійсно є небезпечною: у 2018 році браконьєри вбили близько 50 рейнджерів по всьому світу. Однак, як і будь-який конфлікт, війна WWF з браконьєрством призводить до жертв серед цивільного населення", - наголошують журналісти.

Але мета не виправдовує засоби, принаймні не в цьому випадку.

У самому фонді на низку питань розслідувачів не відповіли, але пообіцяли здійснити власне незалежне розслідування з залученням до нього фахівців у сфері прав людини.

"Ми вважаємо своїм невідкладним обов'язком розібратися у звинуваченнях, висунутих BuzzFeed, і ми усвідомлюємо важливість такого розгляду. Враховуючи це (хоча багато з тверджень BuzzFeed не відповідають нашому розумінню подій), ми замовили здійснення незалежної перевірки проблем, порушених у матеріалі", - йдеться в заяві організації.

0 коммент.:

Дописати коментар