30 березня 2019

Майбутнє лісів Тростянеччини – у наших з вами руках!

 

У березні, у Міжнародний день лісів, стартувала Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках». Проходить вона під гаслом «Вчись любити ліс!». Цьогорічна акція – особлива: у лютому 2019-го Вінниччина відзначила 100-річчя утворення територіального органу управління лісами області.

З 1944 року на Вінниччині створено 175 тис. га лісів: відтворено 112 тис. га і створено 63 тис. га нових лісів! У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%, зараз – 13,8%. Лише за роки Незалежності України на Вінниччині створено 37 тис. га лісів: відтворено 26 тис. га, створено нових лісів 11 тис. га! Для досягнення мінімальної оптимальної лісистості 15% в області необхідно ще створити близько 30 тис. га лісів. А бажано було б довести лісистість Вінниччини і до 20%. Створені ліси – результат плідної співпраці лісівників і жителів області.

На території Тростянецького району лісогосподарську діяльність ведуть ДП «Бершадський лісгосп», ДП «Гайсинський лісгосп» та ДП «Крижопільський лісгосп». Лісівники ДП «Бершадський лісгосп» обслуговують понад 7,2 тис. га лісових угідь Тростянеччини, які входять до Ободівського лісництва (2,7 тис. га) та Цибулівського лісомисливського лісництва (4,5 тис. га).

Цьогоріч весняна лісокультурна кампанія стартувала рано і вже підходить до завершення. У 2019 році в Ободівському лісництві (лісничий С.А. Білаш) буде створено 14,8 га лісових культур та 21,1 га – у Цибулівському (лісничий М.В. Драбанюк). Створюють лісові насадження з головною породою дубом звичайним та вводять до їхнього складу культури горіха чорного, груші звичайної, яблуні.

У 2018 році Ободівське та Цибулівське лісництва виконали весь комплекс лісогосподарських заходів. Проведено догляди за лісовими культурами віком 1-5 років у Ободівському лісництві на землях держлісфонду – 253,2 га (в т.ч. ручних – 104,6 га), у захисних насадженнях – 207,6 га (в т.ч. ручних – 85,3 га); у Цибулівськоу на землях держлісфонду – 385,9 га (в т.ч. ручних – 169,7 га), у захисних насадженнях – 35,5 га (в т.ч. ручних – 14,2 га).

На ведення лісового та мисливського господарства Бершадський держлісгосп у 2018 році спрямував 64 млн. грн. Всього до Зведеного бюджету сплачено 27,4 млн. грн. податків (в тому числі 133,1 тис. грн. – до місцевого бюджету Тростянецького району) та 6,16 млн. грн. єдиного соціального внеску.

Лісівники мають підтримку та розуміння очільників району, сільських голів, депутатів рад усіх рівнів, громадськості. Лише за два минулих роки на виділених сільськими радами землях, не придатних для ведення сільського господарства, Бершадським держлісгоспом створено 40 га нових лісів: 30 га на території Ободівської сільради у 2017 році та 2,9 га – у 2018 році, а також 7,1 га захисних насаджень створено у 2018 році на землях Цибулівської сільради. Лісові культури 2017 року мають 85% приживлюваності (при нормативі 80%) та близько 50 см приросту, насадження 2018 року – 94% приживлюваності. 

Цьогоріч тут проводимуться ручні та механізовані догляди за лісовими культурами, рубки догляду (відповідно до віку насаджень). Державна лісова охорона захищає насадження від лісопорушників.

Держлісгосп забезпечений високопрофесійними кадрами, має потужну матеріально-технічну базу, достатньо ресурсів, щоб створювати сотні гектарів нових лісових насаджень. Єдиною перешкодою є складна схема виділення та передачі під заліснення земель, не придатних для ведення сільського господарства, висока вартість виготовлення правовстановлюючих документів на землю та відсутність державного фінансування на створення нових лісів. І тільки спільними зусиллями лісівників, влади та громадськості ми зможемо подолати всі перешкоди. 

ДП «Бершадський лісгосп» приділяє велику увагу роботі з громадськістю. Адже відкритість та прозорість роботи – вимога сучасного суспільства. Лісівники проводять зустрічі у громадах, еколого-просвітницьку роботу зі школярами, інформують населення щодо планів лісогосподарських заходів на зібраннях районної та сільських рад. 

У 2018 році було облаштовано лісівничий еколого-просвітницький пункт на базі Ободівського лісництва «Ободівські сосни». Тут проводяться екскурсії для школярів, інформаційні зустрічі, можна приємно провести дозвілля та почерпнути корисну інформацію про ліс, флору та фауну.
Д 21 квітня (Дня довкілля) проходить акція «Майбутнє лісу – у твоїх руках». Всі бажаючі можуть долучитися до посадки лісу, взяти участь в озелененні шкіл, дитячих садків, лікарень, населених пунктів, наведенні порядку на території проживання. Створюймо ліси разом!


Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
29.03.2019 20:12 category

0 коммент.:

Дописати коментар