01 липня 2019

Ми втрачаємо наш ліс. Що робити?

Думки



Україну в буквальному сенсі "вирубують". Наша держава в рекордний проміжок часу скотилася з першого на останнє місце в Європі за кількістю лісонасаджень. На сьогодні обсяги нелегального вирубування лісу сягли критичного рівня.

Щороку бандити вирізають сотні тисяч дерев та вивозять їх з держави на продаж. Ліси пустіють, екологія погіршується, а люди дуже швидко втрачають одне з ключових природних багатств, яке, згідно з Конституцією, належить народу.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Величезні маєтки та дорогі "мерседеси": Хто наживається на незаконній вирубці українських лісів09:33 17.03.2019
Фахівці вважають, що вже знищено понад 30% лісових насаджень України, хоча насправді може йтися про значно більші цифри.

А це – пряма загроза екологічної катастрофи небачених масштабів. Через вирубування лісів степ просувається на північ, змінюється ландшафт, порушується екосистема, зникають цілі види тварин і птахів, у Карпатах через відсутність лісів частішають повені.


Для багатьох людей ліс в умовах масового безробіття – це природний годувальник. Люди збирають гриби та ягоди, щоб потім продати їх на ринку, і для них цей дохід – чи не єдиний спосіб прогодувати сім’ю.

І якщо ситуацію не почати змінювати вже найближчим часом, ми не зможемо уникнути серйозних кліматичних проблем. Влада мала б почати займатися цим питанням "ще вчора"...

... Але влада цинічно наживається на незаконному вирубуванні лісу. Голови обладміністрацій, райдержадміністрацій, директори лісгоспів, головні лісники і головні інженери, митники – це ті ланки на місцях, які так чи інакше причетні до кругової поруки, результатом якої стають тотальне вирубування українських лісів і контрабанда сировини за кордон. Звісно, відкати йдуть і на самий верх. Центральна влада покриває цей злочин.

Активісти з нашої громадської організації "Дістало" не раз зупиняли лісовози, заповнені лісом-кругляком. Зазвичай елітну деревину бандити маркують як продукт санітарної вирубки. Потім її відправляють на західний кордон, де вона за демпінговими цінами реалізується європейським компаніям. А людям у регіонах залишаються тільки пеньки і розбиті лісовозами дороги.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Гранати, підпали, залякування дітей: Як погрожують активістам, які борються з незаконною вирубкою лісів15:10 17.12.2018
Як це змінити? Я вважаю, що потрібен комплекс заходів. Треба взяти на озброєння досвід Норвегії, де влада встановила мораторій на вирубування лісу. Нам треба скористатися цим досвідом щодо заборони вирубання здорового лісу-кругляка. Це не має стосуватися санітарного рубання і рубання догляду, коли лісники розчищають хащі та пиляють пошкоджені шкідниками дерева. Але це означає, що має бути суворий контроль за правомірністю цих заходів.

Україна має заборонити вивіз лісу як сировини за кордон. І навести лад на митниці. Гройсман тривалий час годував нас обіцянками посадити всіх, хто зробив дірку на митницях, через яку збувається ліс-кругляк на деревообробні заводи країн західної Європи. Прем’єр-міністр переконував, що на кордонах буде все гаразд. Але свідомо збрехав.

Треба поламати усталену схему корупції, яка панує на рівні лісництв. Почати з розподілення функцій між лісниками. Нині відведенням лісосік, вирубуванням і прийомкою продукції займаються одні й ті самі люди в лісництвах. Лісники самі роблять відведення, самі визначають квадратуру, самі наймають приватні бригади пиляти ліс. За таких умов дуже важко проконтролювати, що випилюють і куди йде деревина. Самі лісники зізнаються, що крадуть кубометри лісу, щоб мати можливість заплатити бригаді, купити запчастини до бензопили, заправити машину тощо.

Саме тому важливо розподілити всі ці функції. Їх мають виконувати різні відомства, різні люди.
НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ
Вирубування лісів на Закарпатті: У Зеленського заявили про намір припинити цей злочин14:32 27.05.2019
Якщо ліснику і далі платитимуть щомісяця зарплату в розмірі 4500 грн, він буде порушувати закон. Держава не дає грошей ні на податки лісгоспів місцевим громадам, ні на висадження нових насаджень, ні на утримання пожежних частин. За влади Порошенка це все скасували. Відповідно, українськими лісами керують не професіонали, а люди із сумнівною репутацією. А має бути навпаки. Щоб припинити плинність кадрів і зберегти спеціалістів, лісникам необхідно підвищити щомісячні зарплати щонайменше до 10 тис. грн.

Незаконне вирубування лісу треба кваліфікувати в Кримінальному кодексі як тяжкий злочин з подальшим покаранням за це у вигляді тривалого тюремного ув’язнення. Бо знищення лісу – це загроза національній безпеці держави.

А якби Україною керувала відповідальна і чесна влада, то вона б робила кроки для відновлення вітчизняної деревообробної промисловості. Тоді б експортувати до Європи не ліс, а меблі. І заробляти на цьому значно більші гроші, а головне – чисті.

Можливо, новому парламенту, який буде обрано 21 липня, варто задуматися над створенням Міністерства лісового господарства, як це було за УРСР. До речі, тоді Україну зараховували до лісових держав. Ліс треба відновлювати, повсюдно висаджуючи молоді дерева навесні та восени. І робити це масово.

Усе це насправді обов’язок влади. І тільки-но ми побачимо продумане впровадження цих кроків, тільки-но за знищення лісу почнуть карати реальними строками, тоді можна буде говорити, що ситуація зрушила з місця. Дав би Бог!




Віталій Журавський
Український правознавець і політичний діяч
10:17 01.07.2019 


Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

0 коммент.:

Дописати коментар