29 липня 2019

Кого підтримує держава?



За пів року Уряд України роздав 174,6 млн грн допомоги. Кому?

Лісове господарство України отримує кошти на проведення лісівничих, лісоохоронних та інших заходів виключно від реалізації лісових ресурсів. Крім цього, лісова галузь відраховує до державної скарбниці мільярдні податки, натомість останні 4 роки не отримала жодної копійки з держбюджету на підтримку лісового господарства.

Нагадаємо, що в Україні 99,9% лісів знаходиться в державній власності, 73% з них у підпорядкуванні Держлісагентства. Загальна площа лісових ділянок України становить 10,4 млн га, за якими необхідно доглядати, охороняти, відновлювати тощо.

У лісовому господарстві працює майже 50 тис. людей, у державних лісових підприємствах тисячі одиниць лісогосподарської техніки, частина з якої вже давно потребує оновлення, але на це немає коштів, особливо в не ресурсних регіонах (на Сході, Півночі, Півдні). Що казати, там на зарплату сплачувати вчасно незавжди є можливість…

Разом з цим, Уряд може дозволити собі компенсувати витрати бізнесу і допомагати іншій галузі, більша частина якої ПРИВАТНА! Кому допомагає держава? За півроку АГРАРІЯМ державою спрямовано 174,6 млн грн часткової компенсації вартості за купівлю техніки та обладнання!

Але ж хто це «Українські Аграрії»?

Всього в Україні сільськогосподарських земель 41,5 млн га або 68,8% площі земельного фонду країни. Рілля займає 32,4 млн га або 78,4% від усіх сільськогосподарських угідь.

У державній та комунальній власності перебуває 10,4 млн га земель с/г призначення, але постійно використовуються тільки 3,2 млн га. У приватну власність передано 72,4% сільгоспугідь, у тому числі, 80,9% ріллі для використання за цільовим призначенням – для сільськогосподарського виробництва. Право на земельну частку (пай) отримали 6,9 млн осіб. 6,7 млн пайовиків володіють 31 млн га земель сільськогосподарського призначення, але не можуть їх продавати, бо діє мораторій. Тому власники земельних ділянок не використовують приблизно 4,8 млн га за цільовим призначенням.

За інформацією видання «Бізнес цензор» за приблизними підрахунками 11,7 млн га землі перебуває в «тіньовий» оренді. Більше того, близько 50% договорів оренди ділянок с/г призначення держвласності підписані на термін до 49 років.

Згідно з дослідженням міжнародної незалежної ініціативи з моніторингу землі Land Matrix Initiative, в Україні зафіксовано 23 угоди обробки землі іноземними компаніями, які контролюють 6% українських орних земель. Більше України цей показник тільки в Індонезії. Там укладено 123 угоди на обробку 3 млн га.

Сім іноземних агрокомпаній контролюють близько 2 млн га с/г земель в Україні. Наприклад, корпорація NCH Capital з США має у нас «земельний банк» площею 430 тис. га. NCH в Україні представляє група компаній «Агропросперіс» – третій за величиною агрохолдинг.

За даними дослідження, головні користувачі української землі: США, Китай, Кіпр, Данія, Німеччина та Росія. Тепер до списку підключається і Саудівська Аравія, яка оброблятиме 210 тис. га земель та побудує свій термінал у морському порту України, щоб, ймовірно, вивозити врожай з нашої землі на свою батьківщину.

То кого ж підтримує наша держава?

Роман НОВІКОВ,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар