28 липня 2019

Контрольоване спалювання корисно для лісу багатьма способами, але потрібно більше експертів

08.07.2019

За спаленою територією слід спостерігати до наступного пристойного дощу. Насіння сосни буде посіяно пізніше. Фото: Aino Ässämäki

Контрольоване горіння потребує спеціальних умов, пожежної техніки та кваліфікованих людей. До контрольованого горіння вдаються, оскільки у Фінляндії є лише кілька лісових пожеж, а спалена деревина важлива для спеціалізованих для неї видів.

Звучить нецензурна мова, коли чоловіки та жінки бігають із шлангами по лісовій дорозі. Я біжу в зворотному напрямку до своєї машини, яка припаркована дорогою. За мною полум’я облизує стовбури дерев. Через тиждень особа, відповідальна за піротехніку, лісовий спеціаліст Раймо Керола з Асоціації лісового господарства Канта-Хеме, все ще відмовляється визнати, що його серце билося трохи швидше, поки виття сирен пожежних машин наближалося.

'Було трохи вітряно, і грозовий порив запалив кілька іскор на болоті. Спалено близько 15 соток торфовищ. Якщо на це не зважати, то горіння пройшло добре, і результат був хороший, - каже Керола по телефону. Порив вітру наполохав досвідчених пальників, але пошкодження були незначними.

Пожежа знову була під контролем до прибуття пожежної команди. На операції в муніципалітеті Лоппі були кілька лісових спеціалістів Асоціації лісового господарства та студенти сусіднього лісотехнічного коледжу Ево, щоб загасити будь-які пожежі. Зазвичай невеликі пожежі розпочнуться за межами запланованої території, але це враховується заздалегідь, і робітники зазвичай можуть гасити їх самостійно. У цьому випадку моя робота полягала в тому, щоб пожежні машини мали достатньо місця для проїзду інших транспортних засобів по вузькій лісовій дорозі.


Власник лісу вагався


Контрольоване випалювання здійснюється з двох причин: для збільшення біорізноманіття та відновлення лісу. Згоріла територія містила багато дерев, що утримувались, які, сподіваючись, спалять хоча б частково. Це збільшує біорізноманіття. На більшій частині площі минулої зими було проведено відновлювальну вирубку, і після контрольованого спалювання тут буде висіяно насіння сосни.

Пія Ніскала , власниця лісу, перед операцією почувала себе трохи знервовано.

«Мені потрібно було трохи подумати над тим, чи робити це», - каже вона, коли перші крапки запалюються на краях отвору. "Але це старий спосіб відновити ліс, і це добре для біорізноманіття".

Власник лісу Пія Ніскала спостерігає за тим, як запалюється пожежа на місці, де відбулися відновлювальні рубки минулої зими. Фото: Aino Ässämäki

Ніскала має рацію. "Пожежі були одним із способів відновлення лісових масивів протягом тисячоліть", - каже Ніїна Партанен, менеджер з корпоративної відповідальності Stora Enso Metsä. Крім усього іншого, Партанен відповідає за сертифікацію лісу, тому вона зацікавлена ​​у контрольованому спаленні через вимоги сертифікації.

У 1970-х рр. одна лісова пожежа могла знищити сотні гектарів лісу у Фінляндії. Зараз лісові пожежі невеликі, як правило, лише кілька гектарів. Однією з причин цього вважається густа лісова дорожня мережа. У Лоппі теж перша пожежна машина прибула за п’ятнадцять хвилин і могла під'їхати майже до місця пожежі.

Однак зростаюча частота виникнення лісових пожеж призвела до того, що види залежно від випаленої деревини стають рідкісними. Ось чому контрольоване спалювання включено до критеріїв лісової сертифікації. Фінський уряд субсидує контрольоване спалювання, якщо будуть дотримані певні умови. Ось чому територія регенерації, що належить Пія Ніскала, насправді не є галявиною, але є досить багато дерев утримання.
Контрольовані опіки стають все рідше

Необхідна фінансова підтримка, оскільки контрольоване спалювання є дорогим та трудомістким. Потрібно викопати пожежні лінії, і зазвичай потрібна лісогосподарська машина, щоб рівномірно розподілити залишки лісоматеріалів по всій площі для досягнення рівномірного результату. Потрібні шланги та насоси. Кілька людей повинні бути там, щоб запалити вогонь і спостерігати за ним.

Крім того, це нічна робота. Контрольоване спалювання зазвичай починається рано ввечері, і, залежно від розміру району, люди можуть піти додому деякий час у вихідні години, перекидаючись димом.

"Я вважаю, що це коштуватиме близько десяти тисяч євро", - говорить Раймо Керола про цю контрольовану спалювальну площу в шість гектарів.

Контрольоване спалювання для поліпшення відновлення лісів має давню традицію у Фінляндії, але, як і дикі пожежі, воно також стає рідкісним. З точки зору зростання лісу, контрольоване спалювання покращує рівновагу поживних речовин і зменшує шкідників і трав, які можуть задушити нові саджанці.

«Не багато молодих людей це цікавить. Це трохи ризиковано і вимагає спеціальних ноу-хау, - з жалем говорить Керола. «За останні тридцять років обладнання покращилось, але доступність робочої сили зменшилась. У нашій асоціації були постійні працівники лісу, які зазнавали контрольованого спалювання ».

"Складно знайти кваліфікованих людей", - погоджується Партанен із Stora Enso. Вона не вважає себе експертом у практичних аспектах контрольованого горіння.
Лише кілька підходящих сайтів

Постійне використання контрольованого спалювання залежить від активності працівників лісового господарства. І Керола, і Партанен кажуть, що власникам лісів активно пропонують контрольоване спалювання. «Тут є багато, що варто врахувати. Знайти підходящі сайти непросто, - каже Партанен.

Контрольовані спалювання не проводяться в районах ґрунтових вод через ризик вилуговування поживних речовин. Лінії електропередач чи будинки можуть бути не надто близько Було б добре, якби поруч була дорога і достатня кількість води, наприклад, ставок чи місткий рів. Для того, щоб претендувати на державні субсидії, повинно бути достатньо утримуючих дерев, як мінімум, 15 куб.

Погода повинна бути сухою кілька тижнів до випалювання. День горіння повинен бути сухим і бажано безвітряним.

Людина, яка має достатній досвід, повинна бути відповідальною. Цього вимагають служби порятунку, про які потрібно повідомити. Після цього сайт потрібно спостерігати до наступного пристойного дощу.

Керола зараз занадто зайнятий, щоб продовжувати спілкуватися зі мною. У лісі Пія Ніскала роботи продовжуються з іншого боку дороги. Погода сьогодні краще, ніж тиждень тому, тому що вітру мало. Керола не нервує. «Я так звик до цього. Це відносно спокійний день. '

Служби порятунку рідко потрібні при контрольованих спаленнях у Фінляндії. Фото: Aino ÄssämäkiПри контрольованому спалюванні метою є також спалювання утримуючих дерев, оскільки це добре для біорізноманіття. Фото: Aino Ässämäki

0 коммент.:

Дописати коментар