28 липня 2019

ВОЛИНСЬКІ ЛІСНИКИ РОЗПОВІЛИ, КОЛИ ТА ЯКІ ГРИБИ ЗБИРАТИ




Літо – сезон відпусток, поїздок на дачу та грибників. Хто ж не любить поласувати свіжими, щойно зібраними власними руками грибами? Однак не всі вони є корисними. Як не помилитися та набрати цілий кошик лісових скарбів – кілька не зайвих порад від волинських лісників.

Про це повідомляє Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Найсприятливіша пора відправлятися по гриби – рано вранці, з п’ятої до шостої. Найбільш “грибна” погода – це теплий дощ при сонці. Коли з вечора дрібно дощило, на ранок буде гарний врожай грибів.

Золоте правило: не знаєте гриба – не беріть його. За найменшої підозри краще лишити гриб у лісі. Пам’ятайте: ваше здоров’я — найдорожче.

Гриби краще збирати в кошики із вербових прутів. В пластикових відрах чи кульках вони швидко псуються через відсутність обміну повітря.

Ні в якому разі не беріть підгнивший гриб. Навіть якщо гнилу частину видалити, смакові якості та користь гриба можуть суттєво постраждати.

Не варто брати незнайомі вам гриби – серед них можуть опинитися отруйні. До цієї групи належать декілька видів пластинчастих грибів: бліда поганка, мухомори, опеньок несправжній, жовчний гриб тощо.

Уважно придивіться: якщо гриб сам на себе схожий мало, значить він не їстівний. Особливо це стосується несправжніх лисичок. Варто пам’ятати, що гриби є досить важкою для вашого організму стравою. За раз не рекомендовано з’їдати більше як 200 грамів свіжих, 100 солених чи 20 грамів сушених грибів.

А також, збираючи як гриби, так і ягоди, не забуваймо, що ми в лісі – лише гості. Постійно живуть там різні тварини, комахи та плазуни. І найважливіше: сухий теплий період у лісі є пожежонебезпечним. Не розпалюйте вогонь, не залишайте сміття та легкозаймистих речовин, також скла – вони можуть наробити багато лиха.

Будьте відповідальними у ставленні до природи – і вона віддячить не лише ягодами та грибами, а й гарними враженнями від прогулянок на свіжому повітрі. Причому – будь-якої  пори

.

0 коммент.:

Дописати коментар