06 вересня 2019

Вебінар “Деревина в Україні: сьогодні, завтра та за 5 років”



3 вересня відбувся вебінар “Деревина в Україні: сьогодні, завтра та за 5 років”. Ви можете переглянути запис за посиланням: http://bit.ly/WebinarwWoodUAFM



До вашої уваги післямова до події:

Тема лісу, лісосировини, її заготівлі та використання через те, що в останні роки надміру заполітизована, стає предметом періодичних дискусій не тільки серед тих, хто має до неї безпосередню причетність. Втім, вебінар на тему «Деревина в Україні: сьогодні, завтра та за 5 років», про який піде мова, організовувався й призначався якраз тими й для тих, хто, так би мовити, тією чи іншою мірою в темі. Його ініціатором й організатором за сприяння Української Асоціації Меблевиків стала компанія «МебельОК» і конкретно її співвласниця Оксана Донська, котра залучила до висвітлення теми вебінару авторитетних спікерів, які спробували дати відповіді на питання, важливі для меблевиків та деревообробників:

– чи достатньо лісу та деревини в Україні;
– чому періодично виникає її дефіцит?

Першим на зв’язок із Львова вийшов редактор газети «Деревообробник» та голова Громадської ради при Держагенстві лісових ресурсів Василь Масюк, який розпочав свій виступ із невеликого «лікбезу», адже часто ті, хто порушує тему лісу й деревини, не будучи фахівцями в цій сфері, вносять в неї плутанину або вдаються до свідомих маніпуляцій через елементарне незнання термінології. Найчастіше плутаються як поняття «ліс» та «деревина», так і «вирубка лісу» та «заготівля деревини». А далі взявся за руйнування поширених в Україні міфів про ліс та його використання. Зокрема того, що в Україні знищуються ліси надмірними вирубками та нелегальним продажем деревини за кордон, тому треба обмежити ці процеси. Насправді знеліснення (вирубки лісів) в Україні взагалі не відбувається. Василь Масюк закликав лісівників, меблярів, інших деревообробників виступити єдиним фронтом для зміни в суспільстві міфологізованої думки про ліс та деревину. Поки міфи та хибні уявлення не будуть розвіяні, меблевики й деревообробники й далі потерпатимуть від нестачі вітчизняних деревинних ресурсів.

Наступний його меседж меблярам та деревопереробникам, яких хвилює, чи може вітчизняний ліс забезпечувати їх деревиною в потрібній їм кількості, такий: Україна може збільшити обсяги заготівлі деревини принаймні вдвічі – до 40 мільйонів кубометрів без шкоди для довкілля. Треба лише позбутися двох головних перешкод для цього: відміни популістського закону, який обмежує заготівлю вітчизняної деревини обсягом у 25 мільйони кубічних метрів, та хибного уявлення про суть та принципи лісового господарювання. Саме заборона експорту необробленої деревини, а за тим і дров спричинили зменшення обсягів її заготівлі, а відтак і її дефіцитність на внутрішньому ринку та збільшення собівартості її заготівлі.

Наступний спікер вебінару Павло Кравець, директор FSC (міжнародної організації із забезпечення сталого, відповідального лісогосподарювання) в Україні в черговий раз пояснив мету діяльності FSC та вигоди лісівникам і деревообробникам (передусім експортерам) від наявності у них сертифікату FSC. Треба визнати, що сертифікація FSC, котра є передусім свідченням причетності до цивілізованого, на рівні сучасних світових вимог лісогосподарювання й лісокористування, ще не набула в Україні тих масштабів, які характерні для європейських країн. Передусім (що закономірно) її набувають лісогосподарства (вже 40 відсотків українських лісів мають FSC-сертифікати), меблярів і деревообробників, які знайшли необхідним мати на своїй продукції знак FSC, значно менше.

Леонід Співаков, беручи участь у вебінарі, представляв споживачів лісосировини, будучи співзасновник меблевиробної компанії «Родинне дерево». Він підтвердив, що його компанія реально має проблеми із забезпеченням натуральною деревиною. Особливо цінних порід. Інколи потрібно згаяти багато часу, щоб знайти в Києві ту породу деревини і тієї якості, яка потрібна для виконання конкретного меблевого проекту під замовлення. Леонід вважає, що в Україні, зокрема в Києві, не вистачає крупного оператора з торгівлі деревиною, який би акумулював у себе такі обсяги й такий породний асортимент якісної ділової деревини, щоби кожен мебляр завжди в стислі терміни міг без проблем придбати в нього, все, що йому необхідно, в потрібній кількості й потрібної якості. Корисною була б систематизована база даних про всіх продавців деревини та їхні реальні пропозиції й ціни. Як очільник Проектної платформи в Українській Асоціації Меблевиків Леонід повідомив, що готує з колегами об’єднаний пілотний проект, що стосується зокрема задоволення деревосушильних потреб меблевиробних компаній.

Александр Опанасюк, директор компанії «Павловнія груп» був запрошений до участі у вебінарі як представник альтернативного підходу до вирощування і заготівлі деревини. Компанія «Павловнія груп» альтернативна і по відношенню до державного лісоведення, бо в приватному порядку вирощує на своїх ділянках виключно павловнію, «дерево неукраїнське», але яке продуктивно росте на наших землях, у нашому кліматі. Воно дуже вигідне як для вирощування, бо росте дуже швидко (набуває стиглості за п’ять років), після спилювання викидає черговий пагін із пня, отже не потребує нових насаджень, так і для застосування: будучи на 30 відсотків легшим від сосни, не поступається своїми характеристиками у міцності.
Загалом, вебінар повинен налаштувати українських меблярів оптимістично: вітчизняної деревини їм вистачить і через п’ять років.

0 коммент.:

Дописати коментар