09 вересня 2019

Чи вправі роботодавець заборонити працівникові змінити час відпустки, визначеного графіком

Фахівці Держпраці роз'яснили, чи має право роботодавець забороняти працівникові змінювати час відпустки, визначеного графіком.

Умови, тривалість і порядок надання працівникові відпустки визначають КЗпП і Законом України  "Про відпустки".

Черговість надання відпусток визначають графіками, які стверджують власники за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації. При складанні графіків враховують інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, погоджують працівник і власник, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше, ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.

У той же час існують випадки, коли щорічна основна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена. Найбільш поширені з них випадки, коли працівник захворіє під час відпустки або коли період відпустки у зв'язку з навчанням співпаде з часом запланованого щорічної відпустки.

Щодо перенесення щорічної основної відпустки на інший період або продовження його слід зазначити, що відповідно до норм ст. 11 Закону "Про відпустки" та ст. 80 КЗпП при перенесенні щорічної відпустки новий термін її надання встановлюють за угодою між працівником і власником.

Отже, будь-які зміни в графіку відпусток можливі тільки за взаємною домовленістю між власником і відповідним працівником.

0 коммент.:

Дописати коментар