02 вересня 2019

Не тільки клен


Про лісове господарство Канади.

Канада є власницею одного з найбагатших лісових ресурсів світу. Це дозволяє країні бути одним із найбільших експортерів продукції лісової і деревообробної промисловості, та провадити зважену політику розвитку лісової галузі і сталого лісокористування.

Відповідальність за ліс – на провінціях

Загальна площа Країни кленового листа, як ще неофіційно називають Канаду, становить 9,9 млн га. Площа лісів – 4,9 млн га, тобто лісистість території становить майже половину площі країни. Лісовий ресурс (10% загальної лісової площі планети) вважається одним із головних багатств Канади, а запаси деревини оцінюються в більш як у 20 млрд куб. м, що приблизно рівне запасам деревини США. Попри «кленову» назву, це дерево не є переважаючим у канадських лісах. Майже 80% експлуатованих лісів припадають на ліси хвойних порід, перш за все ялинові, далі йдуть соснові, ялицеві, кедрові і листяні. Ліси з м’якої деревини становлять 67%, твердої – 15%, змішані – 18%.

Особливістю лісового господарства Канади є те, що більшість (94%) лісового фонду перебуває в державній (федеральній або провінційній) власності. Це значно відрізняє Канаду від США, в яких частка приватних лісів становить майже 70%. Велика частина канадського лісового фонду перебуває у власності провінцій – 71%, федеральні ліси становлять 23%, тоді як приватні – лише 6%. Варто відзначити, що на відміну від США, майже половина канадських лісів залишаються неохопленими активною господарською діяльність. Проте значення лісової галузі в економіці країни і в її експортному потенціалі є надзвичайно важливим.

За формою державно-територіального устрою Канада є федерацією, у складі якої 10 провінцій і 3 території. Кожна провінція має своє лісове законодавство (Лісовий акт), яке регулює лісогосподарську діяльність і визначає форми лісокористування, а також систему адміністративних та кримінальних заходів за їх порушення. Роль федерального уряду зводиться, головним чином, до організації охорони навколишнього середовища і науково-дослідних робіт. Таким чином саме на уряди канадських провінцій і територій покладено основну відповідальність за експлуатацію лісового фонду.

Між тим, питання зовнішньої торгівлі і контролю за дотриманням міжнародних угод у сфері ведення лісового господарства і торгівлі лісопродукцією є винятковою компетенцією федерального уряду. На федеральному рівні утворена Лісова служба Канади, головним завданням якої є розроблення і проведення національної політики у сфері лісового господарства, сприяння розвитку наукових досліджень і розробок із охорони і управління лісовим фондом країни. Також до компетенції служби належить забезпечення експортних можливостей для лісової промисловості, збір і розповсюдження інформації про ліси і методи господарювання, створення умов для співпраці і національної згоди з питань лісокористування.

Хоча лісозаготівельна діяльність ведеться практично в усіх провінціях Канади, проте 40% канадської ділової деревини поставляє одна з них – Британська Колумбія. Слід відзначити, що Канада має чимало так званих «відкритих лісів» – на болотах, скелястих і інших безплідних землях, а також рідколісь, які займають близько 37% загальної вкритої лісом площі. Також значна частка продуктивних лісів росте або в труднодоступних місцях, або на території національних і провінційних парків.

Лісове виробництво: експортне лідерство

Канадська лісова індустрія ділиться на три галузі – лісозаготівельну, деревообробну і целюлозно-паперову. Між тим, декілька великих канадських компаній мають підприємства у кожній з них, що забезпечує ефективніше використання ресурсів. Зокрема відходи лісопильних заводів утилізуються як сировина, або джерело енергії на деревообробних підприємствах тощо. Близько 20 найбільших лісозаготівельних компаній здійснюють 70% всього виробництва м’якої деревини, причому 6 із них представляють вже згадану провінцію Британська Колумбія. Крім неї, головними постачальниками деревини та продукції лісової індустрії на внутрішній ринок Канади є також провінції Квебек та Онтаріо.



Співвідношення споживання і виробництва лісової продукції та частки експортно-імпортного потенціалу Канади у світовому масштабі, за даними FAOSTAT

Сьогодні Канада – потужний експортер лісоматеріалів та виробів із деревини, яка займає лідерські позиції за багатьма показниками. Її товари експортуються практично в усі країни світу. Між тим, майже 80% канадської лісопродукції йде у США, решта переважно в країни ЄС (8%) і Японію (7%). В цілому лісопродукція становила в різні роки від 10% до 15% загального обсягу експорту країни, а її частка на світовому ринку перевищувала 20%. Целюлозно-паперова промисловість Канади налічує близько 40 заводів із виробництва целюлози та понад 70 – паперу і картону.

Як зазначають канадські аналітики, зростання ринку обумовлено, в першу чергу, масштабними інвестиціями в інноваційні технології, що застосовуються в деревообробній галузі. Це дає змогу зробити переробку деревини більш ефективною та економною. Крім того, в останні роки попит на канадську деревину продовжує зростати: збільшують замовлення Китай, Корея, Японія і навіть США, які ще у 2017 році ввели антидемпінгові мита в середньому на 20,2%. За даними Статистичної служби Канади, вартість експорту хвойних пиломатеріалів до США за підсумками 2017 року зросла на 4% до $16,3 млрд. Також Канада посідає друге місце в світі з виробництва та експорту деревних пелет.

Разом з тим, сьогодні у лісопромисловій галузі Канади ще є кілька проблем, пов’язаних із логістикою. Так, незавжди транспортні компанії, зокрема, канадські залізниці, можуть забезпечити збільшення обсягів перевезення деревини. Також через нестачу водіїв лісовозів нерідко проблеми транспортування готової продукції мають і невеликі підприємства деревообробної галузі, багато з яких у 2018 році не змогли виконати свої плани по прибутку.

Попри оптимістичні показники виробництва та експорту лісової продукції, експерти відзначають досить високу залежність канадської економіки від його обсягів та ціноутворення. Саме ця обставина була одним із мотивів прийняття федеральним урядом Канади спеціальної п’ятирічної програми з експорту деревини (Canada Wood Export Program), яка передбачає спільну і координовану стратегію держави і місцевих органів влади щодо розширення зовнішнього ринку та зменшення залежності від окремих країн-споживачів.

Тим не менш, лісове господарство Канади залишається одним із найбільш передових у світі за технологічним оснащенням, організацією управління і дотриманням жорстких екологічних норм у лісовій індустрії.

Олександр КОЗКА,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар