15 січня 2020

Що насправді відбулось сьогодні на нараді у Прем'єра по лісовому господарству?

1. Чіткі сигнали галузі про те, що business as usual не буде. На нараді були присутні силовики, для яких це чітка комадна - "Фас". Відсторонений очільник Закарпатської області - "перша ластівка". Наступні будуть вже дуже скоро.

2. Уряд робить ставку на електронний облік деревини, а також на санкції за "дерево без бірок". Відповідні зміни до законодавства ще слід прийняти, але це той необхідний крок, який зробить внутрішній обіг деревини по Україні нарешті під контролем, дасть змогу вивести нелегальні пилорами з тіні разом з сотнями тисяч кубометрів вкраденої деревини.


3. Уряд нарешті готовий нормалізувати правила торгівлі деревиною на електронних майданчиках. Разом - електронним обліком це дасть повну прозорість всього. Далі - аналіз та аналітика, пошук системних збоїв та порушень в роботі лісокористувачів. Ще далі - краща якість державних рішень завдяки кращому аналізу. На часі також інвентаризація лісів. Задекларована ціль - збільшення лісистості до 20% - це benchmark, відповідно до якого можна розробляти державні програми, залучати фінансування, міжнародну підтримку.

4. Прозвучала теза про інституційну реформу. Її концепція згідно мого розуміння буде активно розроблятись впродовж наступних місяців. Чому це важливо? Бо корупційні ризики залишаються!
а) Слід змінити 90% керівників обласних управлінь, їх заступників та головних лісничих та інженерів - а це більше 100 фахових та порядних людей - шалений дефіцит. Змінивши 100 порядних (місяці, помилки, скандали, узгодження з Мінекоенерго та ОДА), слід буде братись за директорів держлісгоспів, а їх разом з головними лісничими та головними інженерами - близько 1тис. Директорів слід також погодити з місцевими адміністраціями.
Отже - щоб ліквідувати корупцію та погане управління в галузі потрібно близько 1200 супер-потужних фахівців, яких слід почати шукати, готувати, відбирати ще вчора. І все це має робити одна єдина людина, нещодавно призначений - Андрій Заблоцький

Тому Держлісагентство слід а) інституційно будувати фактично з нульової відмітки, б) змінити самі підходи до управління сферою - 300 державних підприємств в ручному управлінні це шлях в нікуди.

На сьогодні лісам України приділяється безпрецедентна увага в топ-керівництві державою. Це унікальний шанс на зміни, який дуже крихкий та слабкий. Ми лише на початку дуже важкої боротьби. Особисто я хочу, аби все вдалось!


0 коммент.:

Дописати коментар