21 березня 2020

Він посадив 800 тисяч молодих дерев!



Фахівці лісівничої справи з Волині та Канади поспілкувалися на тему досвіду та обговорили плани подальшої співпраці.
Канадський науковець Расселл Макензі з листопада минулого року працює в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки на медико-біологічному факультеті. Коли ситуація в Україні була стабільною, читав лекції та проводив семінарські заняття. 

Втім, відомо, що в кількох провінціях Канади Расселл Макензі багато років працював менеджером-лісником, основна робота - захист та відродження лісу, якого в Країні кленового листка дуже багато.

Він відвідав 55 країн планети, вчився в магістратури в Південній Африці та навіть працював неодноразово на виборах в Україні спостерігачем від канадського Уряду. Наразі Расселл Макензі продовжує перебувати в Україні, тож, користуючись нагодою, за посередництвом "Волинської газети" (головний редактор Володимир Данилюк) зустрівся з представниками лісівничої галузі Волині. Це відбулося ще до запровадження суворих карантинних заходів.

Перший заступник начальника – головний лісничий Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Руслан Войцеховський при нагоді поділився досвідом лісовідновлювальних робіт, захистом насаджень силами Лісової охорони, боротьби зі шкідниками, вирощування посадкового матеріалу, а також гасінням пожеж на Волині.
Щодо Расселла Макензі, якому спілкуватися з українським колегою допомогла перекладачка Оксана Рогач, то представник Канади поділився величезним масивом корисної та ексклюзивної інформації про досвід лісівничої справи за океаном. Зокрема, в літній період, коли пожежонебезпека збільшується на порядки, Уряд Канади застосовує практику виїзду волонтерських студентських загонів у найвіддаленіші райони країни, де в кожній провінції, в основному, студенти, дбають про безпеку лісів. Цікаво, що ці літні тури на природу ще й гідно оплачуються.

Щодо Расселла Макензі, то він за десятиріччя своєї роботи в лісівничій галузі висадив власними руками щонайменше 800 тис. саджанців на ділянках лісовідновлення! Як і в Україні, в Канаді також надають перевагу тим видам дерев, які є традиційними для певної території, адже добре приживаються. Щодо практики використання генномодифікованих саджанців, які дуже швидко перетворюються у стиглі насадження, то нині ця практика в Канаді припинена.
Насамкінець Руслан Войцеховський вручив Расселові Макензі картину ручної роботи волинських умільців.

Сторони домовилися про налагодження співпраці між волинськими та канадськими лісівниками. Звісно, це може бути реалізованим лише після подолання світової епідемії коронавірусу.

Роман УСТИМЧУК.
На фото Сергія ШРАМЧУКА: Руслан Войцеховський і Рассел Макензі.

0 коммент.:

Дописати коментар