14 березня 2020

Під виглядом боротьби з корупцією влада обвалила лісову галузь в Україні


Упродовж 2019 року (особливо другої половини) та початку 2020-го державні лісові господарства стабільно і впевнено йдуть у мінус. Відбувається це по всій Україні, але особливо відчутно на Закарпатті, для якого лісова галузь протягом століть була і є провідною.

Ось кілька промовистих цифр.

Рентна плата порівняно з 2018-м зросла для закарпатських лісгоспів на 9 мільйонів гривень – при тому, що заготівля лісу за той же період зменшилася на 150 тисяч кубометрів (або на 13%).

Незважаючи на різке зменшення лісозаготівлі, ставка відрахування від чистого прибутку зросла від 50 до 90 відсотків.

Триває масове звільнення директорів держлісгоспів без призначення на їх місце тимчасових виконувачів обов’язків, тобто підприємства залишаються без керівників.

На Закарпатті за останні кілька місяців звільнені вже шестеро директорів ЛГ. При цьому очільника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства В. Мургу (тепер уже колишнього) двічі публічно згадував прем’єр-міністр Гончарук (теж уже колишній) – спочатку оголосив про відсторонення від посади, а потім і про звільнення. Враховуючи той факт, що кадрові питання в обласних управліннях не компетенція і не рівень прем’єра, для Мурги це дуже велика честь. Але йдемо далі.

Через різке зменшення заготівлі та збільшення податкового навантаження пішов у мінус прибуток лісгоспів, що потягнуло за собою нижчі зарплати. Порівняно з 2018-м чистий прибуток держлісгоспів зменшився вдвічі – на 50 відсотків, а середня платня працівників упала на 7%.

Усі пам’ятають, що рано чи пізно стається з коровою, яку починають годувати менше, а доїти більше? Цей процес уже почався – у порівнянні з 2018 роком у 2019-му закарпатські держлісгоспи сплатили до зведеного бюджету на 7 відсотків менше податків і зборів. Вперше за багато років виникла недоїмка по сплаті податків і заборгованість по зарплатах! І це ще не все – щоб вижити, лісгоспи (теж уперше за багато літ) змушені переходити на неповний робочий день і навіть звільняти працівників.

Те, що уряд під гаслами боротьби з корупцією звільняє керівників державних підприємств, цілком зрозуміло – це його право. Але, по ідеї, після звільнення «корупціонерів» та «злодіїв» галузь має йти різко вгору, а тут навпаки – стає гірше й гірше. А все тому, що урядовці працюють тільки на телеекранах і у смартфонах, проголошуючи лозунги, які сподобалися б широкому загалу. Зате реальна робота не ведеться взагалі. Немає ні розуміння стратегії розвитку лісової галузі, ні професійних кадрів, щоб її реалізувати. Таке враження, що минулий уряд хотів навмисно розвалити лісові держпідприємства, які працювали стабільно й утримували сотні тисяч родин по всій Україні. Як буде поводитися теперішній – побачимо, але надії на щось толкове мало.

До речі, в лісовій галузі Закарпаття зайнято близько 30 тисяч чоловік, котрі завдяки роботі утримують свої сім’ї. Якщо так піде й далі, багато з них незабаром змушені будуть покинути родини й поповнити численну армію «чеських заробітчан».

Ярослав ГАЛАС, із фейсбуку

Від редакції. У новому відеоблозі від «Б’ютифул Карпати», де йдеться про компанію «ВГСМ» із Великого Бичкова, яка вже багато років успішно працює на експорт, виготовляючи меблі на замовлення концерну IKEA, директорка закарпатського підприємства й обласна депутатка Ірина Мацепура теж зачепила проблеми галузі. Зокрема повідомила, що останнім часом у Європі з’явилися великі запаси деревини – бо в ЄС пережили серйозні вітровали, плюс роблять суцільні рубки ушкоджених короїдом зелених масивів. Відповідно ціни на сировину там упали, натомість в Україні Державне агентство лісових ресурсів продовжувало їх підвищувати. Й склалася ситуація, що український ліс став набагато дорожчим за європейський! Звичайно, в таких умовах нашим виробникам усе важче конкурувати з зарубіжними. Та й через зміцнення гривні, за словами пані Ірини, вітчизняні експортери недоотримують 15 – 20 відсотків виручки. До речі, якщо раніше на «ВГСМ» працювало 500 чоловік, то зараз – 350. Але на фірмі таки сподіваються на якісь позитивні зміни

14.03.2020 - 08:04

0 коммент.:

Дописати коментар