23 березня 2020

Лісотворення



Огляд весняної лісокультурної кампанії.


На Полтавщині посадили 509 га лісу

У лісогосподарських підприємствах області активними темпами триває посадкова кампанія. Нині всі лісгоспи включені у комплекс лісокультурних робіт. За оперативною інформацією спеціалістів Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, в області, станом на 1 березня, висаджено 509 га лісу, з них 60,4 га – шляхом лісорозведення. Тепер обсяг виконаних робіт з посадки лісових культур становить 61%. Найбільше лісу посадили у ДП «Миргородський лісгосп» – 185 га та ДП «Полтавський лісгосп» – 157 га. Серед головних лісових порід при садінні домінує сосна звичайна, а також дуб звичайний. Крім того, лісгоспи проводять доповнення лісових культур на площі 662 га, нині роботи виконані на площі 187 га.

«Цього року комплекс весняних лісокультурних робіт розпочали раніше, ніж зазвичай. Через безсніжну зиму та суху весну, намагаємося посадити ліс в оптимальні терміни, доки ще є волога у ґрунті. На сьогодні в лісгоспі уже посаджено 108 га лісу. Доповнення лісових культур проведено на площі 49,5 га. Загалом плануємо посадити 181 га лісу. Увесь садивний матеріал із власного лісового розсадника Безвіднянського лісництва, де виростили 3,8 мільйона сіянців», – повідомив головний лісничий Гадяцького лісгоспу Ігор Федяй.

Загалом по області цього року буде відтворено 949 га лісу, з них садіння лісу становитиме 833 га, в тому числі, шляхом лісорозведення – 118 га.


Вихованці шкільних лісництв беруться до роботи

Учні Сопівського лісництва, що на Коломийщині, з перших днів весни вже встигли посадити у шкілку понад 200 сіянців бука лісового та змайструвати 35 шпаківень.

Будиночки для птахів учні 8–9 класів Сопівського ліцею виготовили на уроках трудового навчання разом з учителем Яромиром Стефаком. Розвішували шпаківні у держлісфонді Коломийського лісгоспу.

Загалом, у Сопівському лісництві Коломийсього держлісгоспу працює тридцятеро юних лісівників на закріпленій території площею 0,05 га. Діти протягом року саджають саджанці лісових культур, проводять догляд за рослинами у шкілці, збирають насіння хвойних порід, лікарську сировину, заготовляють корм для зимової підгодівлі звірів тощо.

В цілому на базі державних лісових господарств Івано-Франківського обласного управління функціонує 25 шкільних лісництв, де професію лісівника пізнають понад 500 дітей. Школярі є незамінними помічниками дорослих лісівників. Під час навчання у шкільних лісництвах діти дізнаються про ліси рідного краю та їх значення, проблеми догляду за ними, збереження і захист лісів від пожеж, хвороб та браконьєрів. Практична участь школярів у роботах з охорони та відтворення лісу є надважливою. Адже, коли діти на практиці усвідомлюють вислів: ліс – спільне багатство, тоді їх праця в лісовій галузі набуває глибокого змісту.


Шосткинці вже виконали половину запланованого

До посадки лісу у Шосткинському лісгоспі приступили тиждень тому і за цей час вже встигли відновити 50 га. За інформацією відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ, на даний час це найбільший показник серед лісогосподарських підприємств управління.

Всього ж у планах лісгоспу на весняну посадку 110 га лісу.

Поряд з відновленням лісових площ після цьогорічних зрубів, шосткинські лісівники проводять доповнення лісових культур минулих років посадки. Нині доповнили 40 га.

Садивним матеріалом у лісгоспі забезпечені повною мірою, його виростили у власних розсадниках у достатній кількості. Порахували, що для посадки на відведених площах їм знадобиться до мільйона сіянців. Рештки готові реалізувати. До продажу пропонують сіянці сосни звичайної.


Новоушицький лісгосп почав з лютого

Цьогорічна зима дивувала нас незвично теплою погодою. В зв’язку з цим весняна лісокультурна кампанія в ДП «Новоушицьке лісове господарство», на Хмельниччині, розпочалася ще в лютому.


Обсяги лісовідтворення у поточному році становитимуть 18,6 га, в тому числі, 1,3 га промислових плантацій, 17,3 га – посадка лісових культур на зрубах 2019 року.

Весь садивний матеріал для проведення лісокультурної кампанії вирощений у розсадниках підприємства. Окрім посадки лісових культур, на зрубах буде проведено доповнення лісових культур минулих років – 32,1 га та захисних насаджень – 20 га.

На сьогодні по лісництвах підприємства посаджено 10 га лісових культур та доповнено 18 га лісових культур.


11 мільйонів сіянців

Понад 11 млн сіянців уже посадили лісівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. На сьогодні більше, ніж на 50% виконано план з весняної посадки лісу і засаджено 1430 га площ.

Лідирують з виконання запланованих обсягів робіт лісівники Сарненського, Висоцького, Березнівського та Костопільського лісгоспів.

Сприятливі погодні умови, якісна підготовка виробничих підрозділів дозволили цього року раніше, ніж, зазвичай, розпочати весняну лісокультурну кампанію. До посадки лісу вже активно доєднуються різні колективи, учні та студенти по всій області.

Загалом цьогоріч навесні в області заплановано посадити 2759 га лісу, а за рік – 3140 га. Для проведення цих робіт усі лісогосподарські підприємства області повністю забезпечені стандартним садивним матеріалом, у розсадниках підприємств вирощено 35 млн шт. сіянців.


Піонери посадки

Першими молодий ліс на Івано-Франківщині розпочали садити лісівники Коломийського лісгоспу. Цього року вони планують відтворити ліс на 56 гектарах. Посадку проведуть на свіжих незадернілих зрубах у грабових судібровах та дібровах.

Лісівники Коломийського лісгоспу планують висадити понад 130 тис. шт. саджанців лісових порід дуба (94%), модрини (2%), бука (3%), ялиці (1%). Весь садивний матеріал вирощений на власних розсадниках з насіння, що зібрали на постійних лісонасіннєвих ділянках, генетичних резерватах та клонових плантаціях держлісгоспу.

Станом на 2 березня 2020 року лісівники Коломийського лісгоспу вже посадили 11,5 га лісових культур (Отинійське лісництво – 3,3 га, Шепарівське лісництво – 5,3 га, Чернелицьке лісництво – 2,9 га).

Головною метою лісовідновлення для лісівників Коломийського лісового господарства є збереження та відновлення корінних деревостанів регіону та забезпечення вирощування продуктивних, біологічно-стійких цінних деревостанів.

За матеріалами
регіональних ЗМІ,
Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар