24 березня 2020

Врахування біорізноманіття при веденні лісового господарства та потреба змін у законодавстві. WWF Україна обговорив актуальні проблеми з представниками галузі

 

Охорона лісів та раціональне використання їхніх ресурсів є складним та різноплановим процесом, який потребує залучення та співпраці багатьох сторін.

Саме тому, Всесвітній фонд природи WWF Україна сприяє налагодженню конструктивного діалогу між урядовими структурами, підприємствами лісової галузі, органами сертифікації та природоохоронними організаціями.

У межах цієї роботи у лютому WWF провів семінар з охорони лісового біорізноманіття для працівників лісових господарств. На зустріч були запрошені представники лісових господарств Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Житомирської областей та Києва, працівники Державного агентства лісових ресурсів України, директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець, голова Української природоохоронної групи (UNCG) Олексій Василюк та директор національного природного парку "Голосіївський" Вячеслав Потапенко.

"Охорона біорізноманіття, зокрема в об’єктах природно-заповідного фонду, є досить чутливою темою. Трапляються випадки рубок з усіма необхідними документами, проте з неврахуванням цілей існування заповідних об’єктів або вимог до охорони рідкісних видів. Одна з причин — нерозуміння мети виділення особливо цінних для біорізноманіття лісів. Тому, метою семінару було ознайомлення присутніх з різними концепціями та підходами до збереження біорізноманіття в контексті актуальних проблем галузі", — пояснює керівник Лісового напряму WWF Україна Андрій Плига. Зокрема, учасники обговорювали питання впливу біорізноманіття на стійкість лісових насаджень; охорони рідкісних видів та функціонування об'єктів природно-заповідного фонду.

На зустрічі учасники зійшлися на тому, що ситуація у лісовій галузі склалася доволі непроста і потребує законодавчих змін. Зокрема, існує проблема неузгодженості лісового, природоохоронного та податкового законодавства, вирішення якої потребує тісної співпраці між лісовою та природоохоронною галузями.

Це має якісно покращити рівень обізнаності сторін щодо об’єктів високої природоохоронної цінності та надати можливість оптимально узгоджувати потреби ведення лісового господарства та охорони біорізноманіття. Важливим аспектом тут є забезпечення відкритості та актуальності інформації щодо господарської діяльності у лісах.

Крім того, учасники визнали необхідність покращення комунікації між лісогосподарським підприємствами та природоохоронними організаціями для плідної співпраці у лісовому секторі та конструктивного вирішення конфліктів.

Команда WWF України висловлює свою вдячність доповідачам та всім учасникам семінару. Сподіваємося на подальшу співпрацю в охороні та збереженні лісів України.
Семінар відбувся у межах проекту “Building capacity in Ukraine to help combating illegal logging in forests – supporting the 6-th phase of the Forest Watch project”

Posted on 24 March 2020

0 коммент.:

Дописати коментар