11 квітня 2015

Як захиститися в лісі від дикого звіра? Поради досвідченого туриста

Збираючись до лісу на прогулянку або полювання, за ягодами, грибами або ж просто відпочиваючи в мальовничому «глухому» куточку природи, необхідно пам'ятати те, що в цих місцях можна раптово зустріти дикого звіра. Найголовніше - до цього завжди потрібно бути морально готовим, а ось уникнути серйозних неприємностей, які несе така зустріч, допоможуть декілька простих порад.

Відзначимо, що дикі тварини, що живуть сьогодні в наших лісах, не розглядають людину як об'єкт свого полювання і просто так, без причини, ніколи на нього не нападають. Це може відбутися тільки в тому випадку, якщо люди самі спровокують звіра своїми неправильними діями.
Як уникнути зустрічі з дикими тваринами в лісі


Перед тим як описати алгоритм дій при зустрічі з диким звіром, хотілося б сказати пару слів про те, що цього рандеву по можливості краще всього уникнути. Допомогти в цьому можуть кілька порад, які дав нам один досвідчений турист:


  • При пересуванні по лісі уникайте ділянок, зарослих високою травою і густим чагарником, це основні місця «денного» обитания дикого звіра. Якщо ви побачили тварину здалеку - ні в якому разі не наближайтеся до нього, не галасуйте і обережно обійдіть його, дотримуючись максимально велику дистанцію;
  • Рухаючись по лісу групою, потрібно видавати якомога більше звуків - перекрикуватися, співати і вільно перемовлятися - гучний шум змусить звіра обійти вашу компанію стороною;
  • Негайно залишіть місце, в якому ви виявили дитинчат тварин, не наближайтеся до них і пам'ятайте - їх мати десь поруч. Щоб захистити своє потомство вона нападе, не замислюючись.



Як бути у випадку, якщо дика тварина все ж виявилося на вашому шляху? Існує кілька основних правил поведінки в цій ситуації, які потрібно пам'ятати, збираючись у ліс.
Що робити при зустрічі з диким звіром у лісі

Найпоширеніші лісові тварини, зустріч з якими може бути чревата неприємними наслідками, це вовк, кабан і ведмідь. Розглянемо, що робити при раптовому зіткненні з кожним із цих представників фауни.

Ведмідь


1. Якщо звір несподівано з'явився прямо перед вами, не панікуйте і не біжіть - ведмідь, незважаючи на гадану неповороткість, дуже швидке тварина і втекти від нього не вийде. Не намагайтеся сховатися від нього на дереві, тварина може з легкістю туди забратися.

2. Намагайтеся зберігати спокій і повільно ступайте назад, не повертаючись до звіра спиною. Гучним криком закликайте на допомогу, підніміть руки, взявши в них куртку або светр - це збільшить ваш «розмір» і допоможе відлякати звіра.

Вовк


1. При зустрічі з цією твариною не намагайтеся від нього втекти, це марно. Не дивіться в очі вовку і не кричіть, він сприймає це як загрозу або виклик.

2. Обережно ступайте назад, стоячи обличчям до звіра. Постарайтеся забратися на найближче дерево - це кращий вихід при зустрічі з вовком, так як він не зможе там вас дістати - і чекайте, коли тварина піде на достатню відстань.

3. Якщо звір все ж нападає на вас, виставте вперед руку (бажано встигнути обмотати її курткою або светром) для того, щоб вовк у неї вчепився, а іншою рукою наносите йому удари в ніс або очі - це найбільш чутливі місця на тілі хижака.

Кабан


1. Це дуже обережна тварина і при зустрічі з людиною кабан намагається згорнути і сховатися в гущавині. Основну небезпеку може представляти поранений звір або самка з дитинчатами.

2. Кабан дуже швидкий звір і втекти від нього складно. Залізьте на дерево і відлякуйте його, кидаючи зверху гілки або вміст кишень. Відмінність кабана від вовка в тому, що він не буде чекати, чатуючи вас, а майже відразу піде.

3. Звір боїться різкого і гучного крику, шуму чи свисту - такі звуки викликають у нього паніку і кабан тікає.
Кілька слів на закінчення

Отже, ми перерахували можливі варіанти поведінки при зустрічі з найбільш небезпечними дикими тваринами, що населяють наш ліс. Запам'ятайте:


  • При зустрічі з диким звіром постарайтеся не втрачати самовладання і не впадайте в паніку. Тварини дуже добре відчувають емоційний стан людини;
  • Якщо звір все ж напав на вас, використовуйте для оборони будь-які тверді предмети: ніж, палицю, камінь та ін. Якщо він повалив вас на землю - постарайтеся згрупуватися, максимально захистивши внутрішні органи, і наносите удари в найбільш вразливі місця на тілі тварини - очі, горло і ніс;
  • Збираючись до лісу, завжди беріть з собою кошти, які можуть відлякати звіра. Це може бути простий свисток, спрей від комарів або балончик з перцевим аерозолем;
  • Відмінною захистом від нападу «лісових жителів» є шумові або стартові пістолети. Пневматичний пістолет також може виручити вас при зустрічі з дикими тваринами. Нехай його заряди і не завдадуть смертельних поранень звіру, але вони будуть досить чутливі навіть з урахуванням товстої шкіри тварини. Перевагою цієї зброї є те, що його придбання і носіння не вимагає наявності спеціального дозволу, а вартість таких пістолетів абсолютно прийнятна.

Узагальнивши ці відомості можна зробити висновок - збираючись до лісу, пам'ятайте - це будинок для тварин і вести себе там потрібно дуже обережно. І останнє - при зустрічі з диким хижаком, незалежно від його розмірів, зовнішнього вигляду та поведінки, знайте - це сильний, потужний і грізний противник, а поведінка його непередбачувано. Тільки витримка і холоднокровність допоможуть вистояти в протистоянні з ним, а наші поради додадуть вам впевненості у власних силах.

1 коментар: