30 квітня 2015

Ліс: перемогу святкувати рано

Після місяців боротьби за збереження наших унікальних штучних лісів можна вже відзначити і перші перемоги, і - перші розчарування.

Нагадаємо, після шуму, піднятого активістами громадянського руху "Ліс Людей", журналістами, блогерами, після виїздів чиновників і правоохоронців на варварськи вирубані ділянки, під егідою обласної госдміністраціі була створена робоча група із захисту та збереження насаджень. Між общественниками та обласною радою було укладено меморандум з контролю за охороною навколишнього середовища. Активісти домовилися з правоохоронцями про спільні рейди. А група в кілька людей почала працювати над рекомендаціями щодо вдосконалення "лісового" законодавства.



В результаті, у зведеннях міліцейських новин почали миготіти повідомлення про спійманих на місці "Дроворуб" і про вантажівках з "лівим" лісом. В єдиному реєстрі судових рішень все частіше з'являються вироки не тільки виконавцям, а й організаторам масової вирубки.
На позаминулому тижні, з санкції суду, за всіма офіційними лісопилки пройшли обшуки. Хлопці з "Ліси Людей" розповідають, що вперше за історію руху, вони побачили протоколах не звичайне "місцеві жителі, прості трактористи", а, наприклад, - змова директора державного лісогосподарства і власника лісопилки.

А на цьому тижні вперше з'явилася офіційна інформація про нелегальних лісопилках. Як повідомляє прес-служба УВДУ в Херсонській області, співробітники Управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю виявили у Цюрупинському районі 9 лісопилок, які працювали без будь-яких дозвільних документів. На їх території знаходилося більше 400 кубометрів незаконно отриманої деревини - сосни і акації. Відкрито кримінальну виробництво, вилучено кілька видів пилорам, брусковий, багатопильні, фрезерні та стругальні верстати. Зараз міліцейські оперативники з'ясовують канали надходження колод на ці лісопилки.

Однак відкриті кримінальні провадження у ст.246 Кримінального кодексу України, тобто - "незаконна порубка лісу". А це або штраф від 850 до 1700 грн., Або, в крайньому випадку, обмеження або позбавлення волі до 3-х років.

І це при тому, що незаконна вирубка лісу - катастрофа не тільки для Цюрупинського району чи Херсонської області. Це біда в масштабах країни і світу.

За результатами дослідження Світового банку, кожну секунду на планеті вирубується ділянка розміром з футбольне поле. Адже дохід від незаконної вирубки варіюється в $ 10-15 млрд. На рік. Світ тільки в 2013 році втратив від тіньового бізнесу більше 18 мільйонів гектарів лісових покривів. Це територія за розміром в два рази перевищує площу Португалії. А втрати лісів в Україні за 2000-2013 роки склали 565,6 тис. Га. Експерти Світового банку наполягають, що боротися за збереження лісів необхідно, насамперед, шляхом посилення контролю над скупниками браконьєрської деревини. Такі методи вже існує в США, де компанії зобов'язані доводити законність походження використовуваної ними деревини. Подібні закони діють і в Євросоюзі. А наші депутати поки лише обмежують експерт нашої деревини. Та й то, мораторій на основні види лісу буде введений з наступного року. А на сосну - лише в 2017, бо дуже вже лісогосподарські державні підприємства "просили" відстрочити, так як у них є якісь "довгострокові зобов'язання".

0 коммент.:

Дописати коментар