14 квітня 2015

Постукали по дереву

БІЗНЕС №15 (1158) від 13.04.2015 Чиж Алла, Руденко Олег

Минулий пленарний тиждень була багатим на події. І в частині законотворчості - було прийнято 60 законопроектів (в цілому або в першому читанні). І в частині улюблених депутатських розваг: блокування трибун, мітинги, з'ясування відносин. В результаті повістка пленарного тижня виконано не було. І все ж парламентарії змогли взяти декілька, на наш погляд, важливих для бізнесу законів (див. Також стор.16, 17).

Зокрема, було затверджено урядовий Закон про захист прав інвесторів (законопроект №2259 від 27.02.2015). Він покликаний захистити міноритарних акціонерів в Україні, наділивши їх правом подавати позови до посадових осіб підприємств про відшкодування збитків в інтересах акціонерного товариства.

Олександр Кірш, член фракції "Народного фронту", вважає, що цей законопроект - приємна дрібниця, оскільки жодної глобальної проблеми він не вирішує. Куди важливіше - захист прав інвесторів, наприклад, при отриманні дивідендів.

"Правило, згідно якому іноземний інвестор може вивозити інвестиції тільки в гривні, на корені вбиває зацікавленість. І те, що податкові ставки можуть збільшувати в рази, коли інвестиції вже зроблені. Як рента по газу - 70%. Інвестор б в житті не вклався, знаючи, що можуть бути такі податки ", - резюмував депутат.


Прийнятий в першому читанні законопроект №1475 від 16.12.14 р народного депутата Оксани Продан, яким пропонується заборонити внесення до Єдиного держреєстру відомостей, пов'язаних із заміною керівника або органів управління, на підставі ксерокопій документів. Що дозволить звузити лазівки для рейдерів.

Прийнятий і відправлений на підпис Президенту Закон "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців", авторами якого виступила група депутатів. Він спрощує процедуру держреєстрації при злитті, приєднанні або реорганізації підприємства.

Одне з головних подій минулого парламентського тижня - ухвалення закону про введення мораторію на експорт необробленої деревини (законопроект №1362). Мораторій на експорт деревини всіх порід, крім сосни, діятиме протягом 10 років починаючи з 1 січня 2016

На експорт сосни така заборона вводиться з 1 січня 2017 через дефіцит в Україні обробних потужностей. Мета закону - стимулювання розвитку деревообробної галузі. Як стверджують розробники документа, зараз ліс кругляк вивозять за кордон безконтрольно і задешево, а вітчизняні підприємства тим часом закриваються через дефіцит сировини.

За словами співавтора законопроекту, народного депутата Дмитра Добродомова, на Прикарпатті лише за останній квартал закрили 260 підприємств і скоротили понад 1000 робочих місць. Щоб стимулювати бізнес до створення повноцінних деревообробних підприємств, парламентарії збираються ініціювати встановлення нульового мита на ввезення деревообробного обладнання.


Про мораторій на експорт деревини
Віктор Галасюк,
голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва:

- Україна за безцінь продає за кордон необроблений ліс кругляк, а потім купує готову меблеву, паперову та іншу продукцію в 10 разів дорожче. Законопроект про мораторій може стати поворотним у розвитку деревообробної галузі.

Він дозволить створити до 50 тис. Робочих місць, виручити додатково понад $ 1 млрд від експорту, оскільки 1 куб.м деревини в необробленому вигляді коштує в 10 разів дешевше, ніж 1 куб.м готової продукції. Ми встановлюємо перехідні періоди. Тому у бізнесу буде достатньо часу, щоб завершити існуючі контракти і ввезти обладнання для деревообробки.

Дмитро Добродомов,
 секретар Комітету ВР з питань протидії корупції:

 - Більш ніж на 30% збільшився експорт лісу, працюють контрабандні схеми, а обсяги виробництва у деревообробній галузі за останні три роки скоротилися на 50%. Деревообробна промисловість Польщі на 40% використовує сировину з України.

 Ми провели переговори з Торговою палатою Польщі, і після прийняття закону вони готові інвестувати у створення підприємств в Україні.

http://www.business.ua/articles/primarily/Postuchali-po-derevu-96510/

0 коммент.:

Дописати коментар