14 квітня 2015

ФАО і Норвегія допоможуть країнам, що розвиваються здійснювати моніторинг лісових ресурсів


Нове програмне забезпечення забезпечить високу швидкість обробки супутникових даних.

Норвегія і ФАО підписали угоду про партнерство на суму 4,5 млн. Дол. США, спрямоване на розширення можливостей країн, що розвиваються в області моніторингу та складання звітності про свої лісових ресурсах і зміні площі лісів. Проект сприятиме поліпшенню доступу країн до даних систем спостереження за поверхнею Землі, в тому числі супутниковим знімкам, і припускає розробку простий у використанні платформи для обробки й інтерпретації цих даних.


«Нова платформа запропонує країнам набір ефективних інструментів для моніторингу змін площі лісів і стоку вуглецю, а також для підтримки стійких режимів лісокористування», - сказав Едуардо Рохас-Бріалес, заступник Генерального директора ФАО з лісового господарства.

Ефективні інструменти для всіх

Отримання доступу до супутникових знімків може бути ускладнене для користувачів з поганим підключенням до Інтернету, що створює серйозні проблеми для фахівців, що займаються управлінням природних ресурсів в країнах, що розвиваються. Крім того, застарілі комп'ютери дуже повільно обробляють об'ємні дані. Нове програмне забезпечення ФАО допоможе подолати ці складності, уникаючи необхідності завантажувати об'ємні зображення на свій комп'ютер. Замість цього вони завантажуються за допомогою масштабується «хмарного» сервісу і суперкомп'ютера. Всі завантаження і обробки відбуваються в країнах з швидким підключенням до Інтернету і великим обсягом доступної обчислювальної потужності.

«Одним з важливих компонентів тут є створення зручного та ефективного хмарного інтерфейсу, - пояснює Тіна Вахане, заступник директора Відділу ФАО за оцінкою, управлінню та охороні лісових ресурсів. - Використання цього інтерфейсу дозволить країнам отримати швидкий доступ до даних дистанційного зондування, а також до високопродуктивних обчислювальних засобів, навіть в країнах з обмеженим доступом в Інтернет ».

Вахане також підкреслила, що багато користувачів в країнах, що розвиваються часто не мають фінансових можливостей купувати ліцензії на програмне забезпечення. «Вони часто просто не мають доступу до інструментів, яких потребують. Програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, яке було розроблено в рамках програми ФАО Open Foris і використовується в цьому проекті, доступно для всіх без ліцензії і дозволяє кінцевому користувачеві модифікувати програму під свої цілі », - додала вона.

Відстеження змін у викидах вуглецю в лісах

На початковому етапі ФАО почне впровадження нової системи в 13 країнах протягом наступних 3 років на підтримку заходів в рамках Програми Організації Об'єднаних Націй по скороченню викидів в результаті збезлісення і деградації лісів в країнах, що розвиваються (UN-REDD). Систему в основному будуть використовувати технічні фахівці з лісового господарства для моніторингу та оцінки стоку вуглецю в лісах, що дозволить країнам отримати компенсацію за скорочення викидів.

«Супутникові знімки та інші дані спостереження за поверхнею Землі мають важливе значення для країн, що прагнуть скоротити викиди в результаті збезлісення і деградації лісів, - сказав Ларс Андреас Лунді, державний секретар норвезького Міністерства клімату і навколишнього середовища. - Удосконалення систем моніторингу лісів дозволить приймати поінформовані рішення і розробляти ефективну політику, а також мати можливість відстежувати динаміку викидів в лісах. Ось чому Норвегія підтримує цей проект за допомогою своєї Міжнародної програми з клімату і лісу ».

«Результат, якого ми хочемо домогтися - надати допомогу країнам у створенні лісових карт на основі супутникових даних і поліпшенні доступу до них і відповідним інформаційним продуктам, створеним на більш простий, швидкої і стійкій основі. Це дозволить їм зібрати більш повну інформацію для власних потреб і для реалізації програми REDD + », - додала Вахане.

P.S. А тепер питання - а Україна підпадає?

0 коммент.:

Дописати коментар