13 квітня 2015

З лісів Чернівецької області вивезли кругляка на 200 мільйонів

З лісів Чернівецької області вивезли кругляка на 200 мільйонів
З лісів Чернівецької області вивезли кругляка на 200 мільйонів

У Чернівецькій області громадян закликають повідомляти про порушення в лісовому господарстві на телефон цілодобової гарячої лінії. Чиновники обласного лісового управління вважають це одним з елементів боротьби з корупцією в галузі, – повідомляє CORRUPTUA.


Громадські активісти в дієвість цього механізму не вірять. Однак всі погоджуються, що з корупцією та розкраданням лісу потрібно боротись. Адже Чернівецька область є однією з найлісистіших в Україні. Зокрема, на одного жителя припадає 0,26 гектари лісової площі. Саме про методи боротьби з корупцією в лісовій галузі говорили учасники круглого столу з дуже промовистою назвою «Як лісівнику не стати корупціонером». Провели подію саме в Чернівецькій лісистій області в рамках програми «Правозастосування й управління в лісовому секторі країн східного регіону дії європейського інструменту сусідства та партнерства-2».

Начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Ковальський зауважив, що корупція в лісовій галузі специфічна.
Я розглядав би корупцію в лісовій галузі в двох напрямках – це крадіжки лісу і дійсно корупцію. Бо корупція як правило організовується на вищих щаблях влади. Крадіжка ж відбувається на місцях – це лісники, місцеве населення. Одним словом – це самовільні рубки.
Анатолій Ковальський запропонував чернівецький рецепт боротьби як з одним, так і другим явищами.
Для того, щоб стати прозорими, ми створили гарячу лінію, яка працює цілодобово, куди може задзвонити будь-який громадянин України. Коли є порушення в лісовій галузі, людина може звернутись на цю лінію. І я хочу сказати, що ми одразу ж реагуємо. Якщо є сигнал, що йде самовільна рубка, одразу виїжджають наші спеціалісти і розбираються по суті питання. Але звернулось тільки п’ять осіб наразі на цю гарячу лінію.
Очільник лісового управління також наголосив, що наразі на сайті управління викладається вся інформація про плани рубки лісу, ділянки, квитки, згідно з якими можна прослідкувати що і ким рубається, скільки деревини продано, та інша інформація, корисна для зацікавлених сторін. І це, переконаний посадовець, мінімізує корупцію.
Не вірять словам чиновників активісти громадської Антикорупційної комісії області. Зокрема, активіст Микола Салагор навів приклад щодо вирубки в лісах.
Я лишень цього літа нарахував близько 150 пнів без жодного маркування. Ніхто нічого. Ми вам дали стільки інформації. І в прокуратурі кіпи паперу. Ніякої реакції.
Про те, що ліс нещадно вирубують, свідчить і той факт, що щодня залізничною колією проїжджають десятки вагонів з лісом-кругляком. Журналіст Громадського радіо сам неодноразово був свідком цього. Про це розповіла і чернівчанка Людмила.
В нас залізниця проходить через Чернівці. І якщо стати там з ранку до вечора і постояти подивитись, як везуть кругляки, то волосся стає просто дибки.
Шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко заявив, що «щодня зі станції «Чернівці» до Румунії відправляють сотні вагонів відбірного лісу-кругляка. Раніше туди їхав один ешелон (до 50 вагонів) раз на тиждень. В останні дні – щонайменше 300 вагонів щодня».


В управлінні лісового господарства переконують, що  лісники заробили 188 мільйонів на експорті кругляка, з них 120 мільйонів гривень витрачається на виконання робіт з ведення лісового господарства.
У свою чергу директор Департаменту екології та туризму Чернівецької облдержадміністрації Ярослав Когутяк запевнив, що для подолання корупції в лісовій галузі потрібне налагодження діалогу та співпраці між громадськістю і владою.
Нам всім треба визначити так звані небезпечні зони, по яких можливі прояви корупції. І по-друге, це визначення механізмів, які можна їм протиставити. В лісовій галузі таких кризових точок дуже багато, і справитись з ними одним махом буде досить важко. Тому громадський контроль, прозорість тих заходів, які здійснюються, – це і є один з механізмів.
Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Чернівецької ОДА Віталій Савкін звернув увагу на те, що ліс – це віддалена територія. І закликав контролювати, що роблять з лісом на території, куди його було завезено після незаконної рубки. Адже саме там починаються корупційні діяння.
Громадяни, громадські організації, приватні підприємства, ті, що займаються господарською діяльністю в лісовій сфері, можливо, також повинні би бажати сплачувати податки в повному об’ємі, а не шукати шляхи для мінімізації, ухиляння від сплати податків, зменшувати декларації. Законодавець визначив правила гри в питаннях запобігання корупції. Визначив статті відповідні. Встановив відповідальність.
Не вселила особливого оптимізму і судова практика, озвучена юристом та консультантом проекту Олегом Сторчоусом. Зокрема, він навів одне з судових рішень у справі по розкраданню лісу.
Був притягнутий за розкрадання державного майна до відповідальності лісник Карпатського держспецлісгоспу, який привласнив чотири дерева, які він незаконно зрубав.
Дійсно, якщо постояти біля вокзалу, то можна побачити ешелони вагонів, вщерть забитих кругляком. Якщо ж поглянути на повідомлення прокуратури Чернівецької області щодо лісових питань, то стає ще сумніше. За 2015 рік лишень одне повідомлення про те, що прокуратура звернулась до суду про стягнення з підприємця 46 тисяч гривень за заборгованості за отримано лісосировину. Про судову практику і її «масштаби» вже згадувалось. Інформація про спецоперації правоохоронців, перехоплення лісовозів, затримання високопосадовців галузі – це щось за межами українських реалій.
Викликає як мінімум обурення те, що чиновники навіть під час круглого столу вказували громадським активістам, аби ті пантрували дороги, ліси. В той час, як це прямий обов’язок правоохоронних органів та відповідних структур.
Надія Вірна
P.S.  9 квітня, Верховна Рада України підтримала законопроект щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді (тобто – лісу-кругляка). Відповідно до закону, тимчасово, строком на 10 років, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених деревних порід, крім сосни, – з 1 листопада 2015 року; деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року. Кабміну також доручено розробити комплексну програму стабілізації та розвитку лісопереробної галузі, з використанням, у тому числі, тимчасового обмеження експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.

0 коммент.:

Дописати коментар