01 червня 2017

Російські сайти переймаються українськими рубками

Рубки в пралесових заказниках Українських Карпат

В.Є. Борейко, А.С. Головін, А.О. Паламарчук, А.С. Силич, П.П. Швидун, А.А. Яровий

В даний час в Українських Карпатах є близько 50 тис-60 тис. Га древніх і незайманих середньовічних залишків європейських лісів-пралісів (144, 145, 150, 151). Частина з них охороняється заповідниками та національними парками, частина - заказниками, заповідними урочищами і пам'ятниками природи, і близько однієї третини пралісів розташовані в господарських лісах, де взагалі немає ніякої охорони (143).


Ефективність охорони пралісів, які перебувають в заказниках, пам'ятниках природи і заповідних урочищах викликає сумнів. Особливо тривожна ситуація склалася в заказниках (143). Бо відомчими документами - Санітарними правилами в лісах України, Правилами поліпшення якісного складу лісів і Порядком спеціального використання лісових ресурсів в них були дозволені 14 видів рубок (в тому числі рубки головного користування дозволені до сих пір), а також розчищення лісу від захаращеності (144, 147, 148, 149).


Разом з тим, як вважають фахівці, в першу чергу саме рубки лісу несуть смертельну загрозу пралісів (144, 145, 146, 150, 151). Наведемо приклад з двома пралеснимі заказниками - Брадульскій і Грофа.

Брадульскій заказник


Ландшафтний заказник загальнодержавного значення Брадульскій розташований на горі Попадя в Тячівському районі Закарпатської області. Він створений в 1974 р на площі тисячі двадцять шість га, 90% його території покрита (вірніше була покрита) лісом. Як випливає з Положення про даний заказнику, затвердженого Мінприродою України 30.03.2012 р, метою створення заказника є "охорона хвойних пралісів" http://www.menr.gov.ua/normakty/60-9/acts/1463-nakaz- vid-30-03-2012-210-pro-zatverdzhennia-polozhennia-pro-landshaftnyi-zakaznyk-zahalnoderzhavnoho-znachennia-bradulskyi


У заказнику мешкають такі червонокнижні види тварин як глухар, бородата сова, лісовий полоз, для яких санітарні рубки, особливо суцільні-означає смерть. Також як ці рубки означають смерть і для безцінних пралісів. За даними, які ми отримали завдяки космічними знімками, за останні 10-12 років в заказнику було вирубано санітарними рубками близько 12% лісової території, тобто, близько 960 га. Інформація, отримана завдяки космічними знімками, прекрасно підтверджується фотографіями, зробленими в Брадульском заказнику. На них добре видно лисини від вирубок, причому ці прогалини ростуть, якщо розглядати зроблені фото однієї і тієї ж гори в 2013, 2014 і 2015 рр. Видно і самі рубки, повалені дерева, і робота лісників з навантаження повалених дерев (за люб'язно представлені фото велике спасибі карпатському екологові Юрію Гудимі).





заказник Грофа


Ландшафтний заказник загальнодержавного значення Грофа розташований на горі Грофа і сусідніх вершинах в Рожнятівському районі Івано-Франківської області. Перший раз ця територія була взята під охорону у вигляді Українського парку природи в 1935 р Те було велике досягнення українського піонера охорони природи, лісівника А. П'ясецького та його колег. Другий раз дані праліси були взяті під охорону в 1996 р на території 2533 га, ініціатором створення заказника Грофа був директор КЕКЦ В. Борейко і журналіст О. Листопад. Згідно Положення про заказник, затвердженого Мінприродою України 07.02.2012 р, одним з основних завдань заказника є "збереження ... непорушених кедрово-ялинових пралісів"


http://www.menr.gov.ua/normakty/60-9/acts/1622-nakaz-vid-07-02-2013-49-pro-zatverdzhennia-polozhennia-pro-landshaftnyi-zakaznyk-zahalnoderzhavnoho-znachennia- hrofa-u-novii-redaktsii


У заказнику мешкають такі червонокнижні види тварин як глухар, змієїд, лісовий кіт, рись, тритон карпатський, для яких санітарні рубки, особливо сплошние- означає смерть. Також як ці рубки означають смерть і для безцінних пралісів. За даними, які ми отримали завдяки космічними знімками, за останні 10-12 років в заказнику було вирубано санітарними рубками близько 10% лісової території, тобто, близько 730 га. Інформація, отримана завдяки космічними знімками, прекрасно підтверджується фотографіями, зробленими в заказнику Грофа. На них добре видно лисини від вирубок, видно і самі рубки, повалені дерева (за люб'язно представлені фото велике спасибі карпатському екологові Юрію Гудимі). Згідно отриманої відповіді з Івано-Франківського облуправління лісового та мисливського господарства, в заказнику з 2010р. по 2016 р рубками було пройдено близько 23 га, заготовлено близько 4900 куб. м. деревини (155).

висновки:

1) Разом тільки в перерахованих вище 15 пралесових карпатських заказниках і заповідних урочищах за 12 років за даними космічних знімків було вирубано близько 3 тис. Га пралісів.

2) При рубках відбуваються масові порушення Положень про заказниках. Наприклад, Положення про заказник «Діброва» і Тур'є-Полянський забороняло прохідні рубки, а вони проводилися (153, 154).

3) Все Положення про заказниках, охряняющіх праліси, дозволяють різні види рубок, в тому числі суцільні, крім рубок головного користування та прохідних, що є неприпустимим. Наприклад, положення про заказниках Странзул-Задня-Кедрін, Тавпішірскій, Грофа, Яйківскій. В інших заказниках, що охороняються праліси, Положеннями про них заборонені рубки головного користування, прохідні, лісовідновлювальних, суцільні санітарні, проте дозволені вибіркові санітарні рубки, рубки догляду, реконструкції, ландшафтні. До таких заказникам відносяться заказники Горгани, Гладінскій, Брадульскій, Росішний. Подібні рубки також неприпустимі в заказниках, які охороняють праліси.

4) Практично всі опитані лісгоспи не погоджують, як того вимагає стаття 9-1 Закону «Про природно-заповідний фонд України», ліміти на рубку лісу в заказниках загальнодержавного значення з Мінприроди України. Наприклад, проведені рубки в 2010-2016 р в загальнодержавних заказниках Яйківскій, Чорний дол, Странзул-Задня-Кедрін (всі три охороняють праліси), Діброва, Тур'є-Полянський, були узгоджені Мінприродою України тільки в заказнику Странзул-Задня-Кедрін (152 ).

5) Деякі лісгоспи приховують інформацію про проведені ними рубках. Наприклад, ДП «Надвірнянське ЛГ» відповіло, що рубки в заказниках Бредулецкій і Товпішірскій в 2010-2016 рр. не проводилися, а Івано-Франківське облуправління лісового господарства відповіло, що рубки у всіх перерахованих нами заказниках (куди входили і ці два) проводилися (155, 156).

6) Вражають масштаби рубок в карпатських заказниках і заповідних урочищах. Згідно з інформацією Івано-Франківського облуправління лісового господарства, в семи заказниках і заповідних урочищах, з яких 5 - пралесовие, з 2010 по 2016 р рубки були проведені на площі 161,5 га (з них суцільні санітарні були проведені на площі 80,7 га ) і було заготовлено 34308 куб. м деревини (155).

При цьому в середньому за 5 років в кожному даному заказнику або заповідному урочищі рубками проходило близько 23 га і заготовлялось близько 4900 куб.м. деревини, а за рік рубки проводилися в середньому на площі близько 5 га і заготовлялось близько 980 куб. м деревини.

Більш докладно про рубках в ПЗФ = см. Нову книгу КЕКЦ

"Національні парки і інші об'єкти ПЗФ України без гламуру. Моніторинг порушень заповідного режиму (2006-2016). Матеріали незалежного розслідування ", К, КЕКЦ 2017 р 128 стор.

http://ecoethics.ru/wp-content/uploads/2017/04/int_glamur_nationpark_2017.pdf


Прес-служба КЕКЦ

0 коммент.:

Дописати коментар