23 червня 2017

БУРШТИНОВІ ДЕПУТАТИ

Агент НАБУ рік працювала під прикриттям, щоб довести, що народні депутати беруть гроші за лобіювання інтересів бурштинового бізнесу. Охоронці депутата Розенблата погодилися співпрацювати зі слідством.

Цього тижня Національне антикорупційне бюро вразило всіх черговою гучною справою. Тепер бурштиновою. Її суть коротко звучить так: народні депутати начебто отримували хабарі за лобіювання змін до законодавства в інтересах бурштинового бізнесу. На лаві підсудних можуть опинитись два народних депутата – Борислав Розенблат (Блок Петра Порошенка) і Максим Поляков (Народний фронт).

Бурштинові депутати 01

АГЕНТ СИВОКІНЬ І ШІСТЬ ПІДОЗРЮВАНИХ, НЕ РАХУЮЧИ НАРДЕПІВ


19 червня 2017 на гарячому при передачі 200 тисяч доларів затримали охоронця нардепа Борислава Розенблата. Цікаво, що сам депутат сидів поряд, але стверджує, що нічого не бачив: ані передачі грошей, ані затримання. Все буцімто відбувалося за його спиною.

Того дня в ресторані "Три вилки" у Розенблата була зустріч з жінкою. Народний депутат розповідає, що знав її близько року під ім’ям Катерина і що вона представляла фірму з Об’єднаних Арабських еміратів, яка збиралась робити в Україні бізнес, зокрема на Житомирщині, звідки обирався по мажоритарці Розенблат.

Як згодом виявиться, під виглядом бізнесвумен Катерини Сивокінь діяла агент НАБУ. Вона і вручила 19 червня охоронцю Розенблата 200 тис. доларів.

Під вигаданим ім’ям жінку можна знайти у соцмережах. 1 липня 2016 Кейт Сивокінь завела Фейсбук-акаунт, де зазначила, що проживає в Дубаї і працює у компанії "Фуджейра". Можливо, жінка використовувала Фейсбук для спілкування з майбутніми підозрюваними.

Бурштинові депутати 02
Сьогодні в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі кажуть, що операція по бурштину стартувала ще в липні 2016 року. НАБУ зареєструвало оперативно-розшукову справу. Тільки в листопаді 2016 на підставі зібраних доказів було внесено відомості до ЄРДР – тобто зареєстроване кримінальне провадження. Але навіть після відкриття провадження правоохоронні органи довго зберігали секретність розслідування, щоб не сполохати велику рибу.

З листопада 2016 і до 19 червня 2017 агент Сивокінь вручила посередникам шість хабарів на суму 311 тис. доларів. П’ять із них пройшли успішно. Але коли дійшло до шостого і найбільш крупного, посередника затримали.

Після затримання охоронця 19 червня події розгорталися дуже стрімко. Година за годиною і НАБУ затримало шістьох осіб, яким було вручено підозри. В їх числі – два охоронці нардепа, два депутатські помічники, один адвокат і голова секретаріату МДО "Депутатський контроль". Їм інкримінують зловживання впливом (369-2 ККУ) і одержання хабара (368 ККУ).

Ще два фігуранти – Борислав Розенблат і Максим Поляков – стоять окремо. Щоб притягнути їх до відповідальності, Верховна Рада має проголосувати за позбавлення їх недоторканості.

Близькі до слідства особи кажуть, що все почалося з Міжфракційного депутатського об’єднання "Депутатський контроль". Організація народних депутатів створена у міжнародний день боротьби з корупцією 9 грудня і позиціонувала себе відповідно. Однак про депутатське об’єднання поповзли нехороші чутки. Хто і що розповів, у САП не зізналися, але запевнили, що оперативно-розшукову справу просто так не заводять.

Від самого початок агент Сивокінь шукала контакти із представниками цієї організації. Жінка видавала себе за представника компанії "Фуджейра" (ОАЕ), що хоче видобувати в Україні бурштин. Для успішного ведення бізнесу Сивокінь хотіла пролобіювати зміни до Податкового та Митного кодексів.

26 серпня 2016 агент вперше зустрілась із таким собі Костянтином Проскурком – 22-річним студентом юрфаку і помічником нардепа Тетяни Юзькової від Радикальної партії. І, хоча бурштинова тема оточенню Олега Ляшка так само нечужа, у цій справі доказів на Юзькову поки немає. Сама депутатка обмежилась тим, що передала позитивну характеристику на свого помічника, коли суд мав обирати йому запобіжний захід.

У залі суду з’ясувалося, що Проскурко дізнавшись, Сивокінь шукає зв’язків парламенті, пообіцяв познайомити її з Вадимом Руденком, який очолює секретаріат "Депутатського контролю". А Руденко, хоча сам не є нардепом, вважається впливовим в Раді і зможе їй допомогти в лобіюванні тих чи інших законів.

27 жовтня 2016 року знайомство агента Сивокінь і Вадима Руденка відбулося. Але Руденко делікатні теми, пов’язані з чимсь незаконним, не захотів обговорювати особисто. Сивокінь порадили поспілкуватися з адвокатом Руденка – Віктором Косянчуком. На зустрічі Косянчук передав жінці так звану дорожню карту, що була прейскурантом послуг із підготовки законопроекту – від 1 до 10 тис. доларів. Попередньо весь список робіт оцінили у 81 тис. доларів.

8 листопада 2016 року агент начебто передала Косянчуку 11 тисяч доларів.

Сам Віктор Косянчук в суді заявив, що пані Сивокінь не знає, усі звинувачення заперечував. Водночас він сказав, що вважає, що агент НАБУ по суті спонукала його до неправомірних дій.

При обшуку ані у Косянчука, ані в Руденка, коштів, переданих агентом НАБУ, не знайшли. Але частину цих грошей виявили у молодшого їх спільника Костянтина Проскурка. 1 тис доларів у купюрах з такими ж порядковими номерами, як передавала агент НАБУ.

Крім того, детективи вели прослушку мобільного і незадовго після передачі коштів зафіксували, як хлопець похвалився заробітком матері:

"Ну как бы он мне только что вручил. Сейчас скажу сколько - штуку баксов.. Он сразу сказал: "Это тебе вначале". Ми с ним обсудили. Я сказал, что хочу с ним работать честно. Он сказал: "Давай не будущее все оговаривать вместе" … Он мне объяснил. Есть два подхода. Первый – когда ты якобы связываешь людей. И другое – когда ты связываешь и еще исполняешь функции как посредник", - сказав Костянтин. Детективи вважають, що гроші хлопцю виплатив Руденко.

На суд і молодий чоловік виправдовувся. Казав, що гроші ці були його заощадженнями і він сам купував долари в обмінниках. Факт, що в нього опинилося одразу 10 доларових купюр з потрібними номерами, називав трагічною випадковістю.

ДЕПУТАТИ ВСТУПАЮТЬ В ГРУ


Записами розшукових дій зафіксовано, коли в листопаді 2016 дійшло до підписання законопроектів, і керівник "Депутатського контролю" Руденко звернувся до Полякова, то той дав зрозуміти, що хотів би спілкуватися з замовником особисто. Руденко був проти. Але, схоже, Полякову таки вдалося позбутись його посередництва.

Переговори щодо підпису законопроектів уже вела парламентська помічниця Полякова – Тетяна Любонько.

Детективи мають запис, як помічниця Полякова переконує бізнесвумен Сивокінь, яка замовила законопроект.

"Все будет хорошо. Кать, ну не было у нас еще такого… Не было у нас за 2 года, чтобы кто-то был не доволен. Что обещали в силу своих возможностей, то и делали. Люди благодарили по-разному… Он хочет заработать как любой нормальный человек, но не наглеет", - сказала Любонько.

У переговорах з помічницею Полякова спливає ім’я другого нардепа – Борислава Розенблата.

- Пойми, Катя, если мы обойдем Розенблата, и просто зарегистрируем правки Полякова – это мертвое дело. Есть закон, есть разработчик закона… В его интересах, чтобы этот закон в целом был принят… Если Розенблат мне говорит, что он подписывает, то нужно хотя бы балансовую сумму Розенблата… передать ему ну или сама ему передашь", - сказала Тетяна Любонько.

- Скажи мне пожалуйства сколько?

- Завтра или сейчас?

- Сейчас.

- Сейчас, так как мы договорились, если можешь, - пять. Потом все остальное. Завтра лучше всю сумму отдать – это семь.

- А сейчас пять, это получается Максиму? За каждый? А за что?

- За то, что он подписывает. Розенблат – только правки. Все остальное – это Максиму.

Отримавши гроші, помічниця дзвонить Полякову на мобільний: "Алло, Максим Анатольевич, хотела сказать, что пять получила".

Полякова не прослуховували. Але одного разу він сам попав у "кадр", коли з’явився на зустрічі своєї помічниці з Сивокінь.

У розпорядженні детективів є такий запис розмови Полякова: "Любой кто зарегистрирует, если не Розенблат, - это все выброшенные деньги… Ну Розенблат, слава Богу, – он коррупционер. Ну шутка на самом деле. То есть он нормальный парень и понимает, что такое бизнес. Поэтому с ним говорил. Он говорит: "Вопросов нет, я готов подключиться".

За інформацією НАБУ, в листопаді через помічницю Полякова було передано 7,5 тис. доларів – це половина суми, що платилася, аби Поляков і Розенблат поставили свої підписи на двох законопроектах, як їх ініціатори. 7,5 тис доларів для Розенблата передавалось через його охоронця.

РОЗЕНБЛАТ ХОТІВ ЗАБРАТИ ВСЕ СОБІ?


З кінця 2016 року головним героєм бурштинової справи стає Борислав Розенблат.

Як видно з картосхеми НАБУ, чотири транші грошових коштів із шести замикаються на Розенблаті. Поляков у цих потоках більше не фігурує.

Нові домовленості не про законопроекти, а про вплив на інші державні органи. Так, 10 і 20 тис. доларів призначалося за вплив на посадовців Держлісагентства і Держгеокадастру, щоб ті прийняли рішення, які дозволили б під виглядом рекультивації земель видобувати буршин.

Ще 55 тис.доларів – за вплив на працівників прокуратури і суду, щоб ті позбавили спецдозволів на користування надрами 4 приватні компанії.

Останні 200 тис. доларів за ліцензії на видобуток бурштину від Держгеонадра для ТОВ "Укртехдобич" Катерини Сивокінь – тої самої, що була агентом НАБУ.

Сам Борислав Розенблат ситуацію встиг прокоментувати неодноразово.

" Я просто знав, скільки коштує та чи інша послуга, яка вартість земельної ділянки, або отримання ліцензії, підтвердження запасів бурштину. Я розробляв закон і знав ціни на це все. І я з нею обговорював, яка буде вартість того, того, того. Але ніяким чином я їй не допомагав. Жодного подання чи листа я не відправив. Це були просто розмови. Яка буде зараз нарізка, як змонтують відео - це вже інше питання ", - сказав депутат.

І поки Розенблат висловлював свої версії, маючи до голосування в парламенті ще два тижні, його вірні охоронці раптом вирішили піти на співпрацю зі слідством. Ймовірно, два охоронці, через яких нібито передавались кошти, вже дали покази НАБУ і САП якісь цікаві покази і там в обмін на інформації відмовились їх арештовувати.

Тому найближчим часом нас чекають нові цікаві подробиці. По-перше, підозри співробітникам Держлісагентства, Держгеокадастру, Держгеонадра, прокуратури і судів. Адже вони, як видно зі схеми НАБУ, мали б теж опосередковано отримувати вигоду. По-друге, поведінка решти підозрюваних – передусім помічників нардепів, яким дістались найсуворіші запобіжні заходи (арешти з альтернативою застави). Буде цікаво дізнатись, чи не розколються вони і чи не дадуть корисні для слідства покази. Ну а в депутатів Розенблата і Полякова все ще попереду. І зняття недоторканості, і лава підсудних. 

Ірина Салій, "Цензор. НЕТ"
https://censor.net.ua/resonance/445139/burshtinov_deputati

0 коммент.:

Дописати коментар