23 червня 2017

У липні-серпні прогнозують високий клас пожежної небезпеки



Високий клас пожежної небезпеки прогнозує Український Гідрометцентр на липень-серпень місяці в Україні. Тому заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільськогосподарських угідь у літній період 2017 року обговорили під час позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулась 22 червня 2017 року під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, зазначає офіційний сайт ОДА. У засіданні в режимі відеоселектору взяв участь голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

Станом на сьогодні, за словами директора Українського Гідрометцентру Миколи Кульбіди, ситуація із пожежною небезпекою цілком задовільна. Лише в окремих районах харківської, дніпропетровської, херсонської і миколаївської областей спостерігається 5 клас пожежної небезпеки. Разом із цим, Микола Кульбіда відзначив, що це завдяки червневим атмосферним опадам, а тому заспокоюватись рано. За його словами, є серйозні передумови для майбутньої пожежної небезпеки. Зокрема це зниження рівня грунтових вод від 20 до 90 сантиметри у порівнянні з минулими роками, що створює потенційну небезпеку збільшення пожеж на торфовищах. Також низькими є запаси вологи в 12-ти областях України, де вони складають від 1 до 50 мм. Це стосується південних, центральних і частково північних областей, за винятком західного регіону.

Окрім цього, на стан пожежної небезпеки впливатиме і температурних режим, адже, як відзначив Микола Іванович, за останні кілька років середня температура липня-серпня місяців зросла на 2 градуси. Тож саме у ці місяці слід чекати формування дуже високої пожежної небезпеки та, безумовно, бути готовими до цього.

Відтак, Геннадій Зубко відзначив, що при розрахунках місцевих бюджетів обов’язково треба враховувати кліматичні умови та передбачати кошти для подолання таких наслідків.

– Ми до цього повертаємося для того, щоби це було питання не тільки територіальних органів служби надзвичайних ситуацій, а це було питання, в першу чергу, до місцевої влади. Для того, щоби вони передбачали у своїх місцевих бюджетах кошти, вживали системні кроки і щодо техніки, і щодо залучення людського потенціалу, аби ми могли коригувати таку діяльність, – наголосив Геннадій Григорович.

Аналіз виникнення пожеж в природних екосистемах говорить про те, що в цьому році спостерігається збільшення пожеж майже у три рази в порівнянні з минулим роком. У 2017 році зафіксовано 11800 пожеж, за цей період у 2016 році зафіксували 4000 пожеж. Площа пройдена вогнем збільшилась у 2,4 рази, а саме у 2016 році – 3,6 тис. га, а у 2017 році – 8,8 тис. га. Найбільша кількість пожеж зафіксована у Київській та Дніпропетровській областях. Також збільшилась у два-три рази кількість пожеж та їх площа у лісових масивах та на торфовищах. Такі цифри на засіданні озвучив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. На його думку, це говорить про те, що треба попрацювати над питанням відповідальності. Окремо зупинились і на пожежах на сміттєзвалищах, кількість яких у цьому році становить вже 93, і саме ці пожежі несуть найбільший суспільний резонанс. Основними причинами таких пожеж є недотримання комунальними підприємствами регламенту роботи щодо утримання полігонів твердих побутових відходів та навмисні підпали. Також відзначено, що на сьогодні не зафіксовано фактів виникнення масштабних пожеж в природних екосистемах і взагалі пожеж, які б досягли рівня надзвичайних ситуацій.

– Однак звертаю увагу усіх керівників, що пожежонебезпечний період підходить до активної фази. Враховуючи це, місцевим органам влади потрібно проаналізувати пожежну безпеку в своїх регіонах і забезпечити неухильне виконання усіх заходів і рішень, які визначені попередніми засіданнями. Основними заходами залишаються: подальший посилений моніторинг пожежної ситуації і залучення усіх сил для реагування на факти виникнення загорянь, по друге – це введення на період високих класів пожежної небезпеки тимчасових обмежень відвідування населенням лісів, продовження проведення рейдів і патрулювання найбільш небезпечних територій для виявлення осередків загорянь, жорстокий контроль за дотриманням заходів пожежної безпеки та, звичайно, активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу як серед населення, так і серед працівників лісогосподарств, – відзначив Микола Чечоткін.

Щодо відповідальності, то Микола Олександрович додав, що необхідно спільно попрацювати над питанням підвищення відповідальності власників земельних ділянок і лісокористувачів за порушення правил пожежної безпеки і протипожежний стан своїх територій. На його переконання, ця відповідальність повинна бути достатньо серйозною.

Тож, своєю чергою, заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко поінформував про розроблений проект змін до законодавства стосовно підвищення відповідальності за порушення правил пожежної безпеки за земельних ділянках і в лісових масивах, який планують подати на розгляд вже найближчим часом.

– Міністерство екології та природних ресурсів розробило проект закону України про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з самовільним випалюванням сухої рослинності та її залишків та захисту навколишнього природного середовища. Цим проектом закону передбачено розширення кола осіб, які можуть складати адміністративні протоколи, також передбачено збільшення штрафів та передбачено відповідальність за не вжиття заходів, – зазначив Василь Полуйко.

Варто відзначити, що штраф за вчинення таких правопорушень відповідно до законопроекту сягатиме 60-ти оподаткованих мінімумів на власника земельної ділянки, якщо не встановлять особу. На сьогодні штраф за спалювання сухої рослинності становить 116 грн.

Про заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам у літній період доповіли також і голови Державних агентств з водних та лісових ресурсів, а також управління зоною відчуження. В цілому, за їх словами, у ситуація під контролем, і це завдяки тісній співпраці та оперативному реагуванню.

Підсумовуючи засідання, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наголосив, що ті області, де прогнозується високий клас пожежної небезпеки повинні налагодити співпрацю між усіма органами влади.

– Необхідно розуміти, що фінансова децентралізація передбачає децентралізацію відповідальності. Ми сьогодні передаємо повноваження, ми даємо можливість органам місцевого самоврядування працювати. І це дуже непросто віддавати кошти на місцевий рівень, коли нам не вистачає сьогодні і для національної безпеки, і для забезпечення соціальних стандартів, і пенсійного забезпечення, і всього іншого. Тому хотів би ще раз наголосити на відповідальності органів місцевого самоврядування – є функції, є повноваження, але є й відповідальність, – наголосив Геннадій Зубко.

Відтак, подальші кроки щодо озвучених завдань обговорили під час наради за участі голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, начальника управління ДСНС у Волинській області Володимира Грушовінчука та керівників відповідних структур, що відбулась по закінченню засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

– Давайте дамо зрозуміти сільським, селищним головам, що у нас у липні та серпні місяцях ситуація із температурним режимом різко зміниться, і щоби вони разом із нами стали в одну колію. Хотів би, щоби ми на засідання комісій запрошували сільських, селищних голів. Звертають до лісівників і прошу оперативно працювати по розмежуванню масивів. Також прошу проаналізувати запаси води. Необхідно, щоби люди зрозуміли, що є відповідальність кожного, – підсумував керівник виконавчої гілки влади в області.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації


В ДСНС відбулося засідання міжвідомчого оперативного штабу державної комісії з питань ТЕБ та НС. ВІДЕО

22 червня, о 12:00 в ДСНС України під головуванням Віце-прем’єр-міністра-Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося засідання міжвідомчого оперативного штабу державної комісії з питань ТЕБ та НС щодо заходів з врегулювання питань...

0 коммент.:

Дописати коментар