06 червня 2017

Аналіз суцільних рубок в лісових заказниках Київської області за космічними знімками - російський сайт жжот


Київським еколого-культурним центром (А.Яровим) був проведений аналіз суцільних рубок в лісових заказниках Київської області за космічними снімкам.Билі взяті для дослідження всі наявні в Київській області (крім створеного в 2015 р заказника "Зачарована Десна") 54 заказника і заповідних урочища площею понад 20 га, розміщених в лісі (ботанічні, орнітологічні, зоологічні, ландшафтні, лісові заказники) і заповідні урочища. Дослідження суцільних рубок проведені за останні 15 років, тобто. починаючи з 2002 р по 2017 г. Якщо заказник або заповідне урочище були створені пізніше щось з моменту його організації.
Нижче наведені дані по кожному досліджуваному природно-заповідного об'єкту області.
Загальні підсумки дослідження наступні = В середньому в кожному заказнику і заповідному урочищі суцільні рубки проведені на 6% території. Всього в 54 заказниках і заповідних урочищах зрубано за 15 років суцільними рубками близько 1870 га .Большой всього робиться в заказниках і заповідних урочищах півночі Київської області, ніж в південних районах області. Найбільші рубки ведуться в Вишкородском районі в поруч знаходяться заказниках Черненскій (зрубано 500 га) і в Дніпровсько-Деснянський (зрубано 300 га). Можливі завищення або заниження з цифрами можуть бути пов'язані з наявністю виділів в заказниках, які до території заказника не належать (як в Обухівському заказнику), або з можливими неточностями при роботі з картами.



Рекордсменами по рубкам являются следующие заказники:

Заказник Днепровско-Деснянский, срублено сплошными рубками 300 га, что составляет 20% его территории, Вышгородский район.

Заказник Любимовский, 11 га, 50 %, Вышгородский р-н

Заказник Черненский, 500 га, 16 %, Вышгородский р-н

Заказник Обуховский, 100 га, 15 %, Обуховский р-н

Заказник Стороживцы, 50 га, 30 %, Бородянский р-н

Заказник Урочище Унава, 80 га, 9%, Фастовский р-н,

Заказник Урочище Мутвицкое, 80 га, 10 %, Макаровский р-н

Заказник Жуков хутор, 80 га, 12 %, Киево-Святошинский р-н

Заказник Дзвонковский, 320 га, 25 %, Васильковский р-н

висновки

1. Суцільні рубки завдають непоправної шкоди природі та біорізноманіття заказників. Там, де суцільні рубки проведені на 10 і більше території заказників, заказники практично перестають виконувати свою природоохоронну завдання.

2. Всі види суцільних рубок (рубки головного користування, лісовідновлювальних, як і санітарні), повинні бути заборонені в заказниках

3.Должна бути заборонена в заказниках розчищення лісу від захаращеності (збір мертвої деревини) як вкрай шкідливий для охорони біорізноманіття захід.

4. У всіх заказниках і пам'ятках природи повинні бути заборонені не тільки суцільні, а й вибіркові санітарні рубки як завдають непоправної шкоди природі та біорізноманіття.

5. У заповідних урочищах режим повинен бути строго заповідним, з забороною абсолютно всіх рубок та розчищення лісу від захаращеності.


Суцільні рубки в лісових заказниках і заповідних урочищах Київщини (дані за космічними знімками)

Заказники київської області
http://ecoethics.ru/analiz-sploshnyih-rubok-v-lesnyih-zakaznikah-kievskoy-oblasti-po-kosmicheskim-snimkam/

0 коммент.:

Дописати коментар