30 червня 2016

ДЕРЖАВА ГРАЄТЬСЯ З ВОГНЕМ

Відбулася презентація Робочого проекту протипожежних заходів у держпідприємстві "Цюрупинське лісомисливське господарство". Останнім часом сотні гектарів рукотворних захисних насаджень щороку знищувалися стихією лісових пожеж. Державного фінансування на проведення попереджувальних заходів не вистачало на будівництво лісових під’їзних шля­хів, протипожежних водойм та біотехнічних комплексів. Ни­нішнього ж року воно взагалі припинилося для лісомисливських господарств. Проб­лема збереження лісів на посушливій Херсонщині загострилася. Громадська рада при облдержадміністрації почала пошук будівельних організацій, які б узяли на себе підготовку проектної документації. Переговори з трьома фірмами не дали істотного результату, і тільки благодійна організація «Фонд розвитку національного парку «Олешківські піски» погодилася та виготовила робочий проект будівництва мережі тимчасових лісових доріг протипожежного призначення та водойм, який обійшовся в півтора мільйона гривень.

— На прикладі презентованого проекту ми демонструємо шлях до ефективного викорис­тання природних ресурсів області, коли забезпечується і захист лісів, і в законний спосіб, контрольовано використовуються надлишки піску при спорудженні захисного об’єкта з відповідними відрахуваннями до бюджету, — за­значив під час презентації голова громадської ради при ОДА Валерій Гурковський.

Геологорозвідка, залучення десятків науковців до розробки проекту дозволили врахувати всі аспекти, аби від будівництва не постраждав ні ландшафт, ні рівень підземних вод та природні озера.

— Можливість побудувати такий протипожежний захисний комплекс є дуже важливою для збереження лісів, зважаючи на стихійний характер виникнення пожеж, стрімке їх поширення та близькість населених пунктів, — підкреслив перший заступник начальника Херсонського облуправління лісового та мисливського господарства Володимир Михайленко. — Цього року 40-градусна спека, суха та висока трава тільки погіршують прогнози. Ситуація в системі катастро­фічна: без фінансування комплектація особового складу лісо-пожежних станцій ледь забезпечена на третину. Працівники лісгоспів масово звільняються. Зрештою, нікому сідати за кермо пожежних автомобілів.

Техніка хоч і на ходу, але немає пального. Зважаючи на такий стан справ у лісництвах, можна без перебільшення стверджувати, що держава, не фінансуючи галузь, грається з вогнем. Тому наближення за проектом до лісових масивів пожежних водойм та будівни­цтво лісових доріг для кращого доступу пожежної техніки сьогодні стає хоч і примарним, але порятунком.

— Незважаючи на безгро­шів’я, лісівники-ентузіасти продовжують сідати за посадмашини, аби врятувати саджанці й закласти нові масиви. І знову сіють сіянці, аби отримати саджанці. Не можна сидіти й чекати склавши руки, — говорить директор ДП «Цюрупинське ЛМГ» Віталій Нефедов. — Сьогодні з 36 водіїв у нас залишилося лише 9. Зберегти вже підготовлених та перевірених людей украй важливо, адже вони першими вступають у боротьбу з вогнем і від їхнього професіоналізму багато залежить. А ми втрачаємо ці цінні кадри, бо не можемо оплатити їхню працю.

— Загальна площа Цюрупинського лісомисливського господарства (а це 5 лісництв) перевищує 32,5 тисячі гектарів, майже наполовину вкрита лісом, 80% з якого — пожежонебезпечні хвойні насадження, — говорить головний лісничий цього підприємства Марія Глод. — Відсутність лісових доріг та складний рельєф ускладнюють охорону лісу та гасіння в разі пожеж, а їх трапляється 25—40 на рік. Особливо проблематично через бездоріжжя дістатися ділянки, що межує з полігоном.

Проект передбачає довготермінову експлуатацію його об’єктів, які розташуються на 30 гектарах, — взаємопов’язаних штучних водойм і 10 км лісових шляхів. Загальна вартість робіт — 74 млн. грн. Вона покриватиметься за рахунок надлишків піску, які реалізуватимуться цілком легально. Крім того, сюди з часом можуть пролягти туристичні шляхи.

Олена НЕЧИПУРЕНКО.
пояснити причини своїх рішень громадськості.

Олег БАТУРІН.

Новости - Общество
30.06.2016 12:14

0 коммент.:

Дописати коментар