26 червня 2016

Хто вбиває волинські ліси. ФОТО

Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО)

Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО)

13:55 26.06.2016



Останнім часом все більш на слуху тема вирубки волинських лісів. Лісівникам закидають неправомірне знищення лісових насаджень і подальший їх продаж. Опікуни ліси заперечують всі звинувачення і б’ють на сполох: на волинський ліс поширюється напасть, що може знищити соснові насадження.
Для того, щоб розібратися в суперечливому питанні 23 червня волинські журналісти та лісівники вирушили на виїзний семінар, що відбувався у лісах Ратнівщини.

В чому проблема?

Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО)Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО)Останнім часом все більш на слуху тема вирубки волинських лісів. Лісівникам закидають неправомірне знищення лісових насаджень і подальший їх продаж. Опікуни ліси заперечують всі звинувачення і б’ють на сполох: на волинський ліс поширюється напасть, що може знищити соснові насадження.
Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО) Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО) Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО) Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО)Хто вбиває волинські ліси? (ФОТО) 
Останніми роками відбуваються різкі зміни клімату, що несуть за собою незворотні процеси у флорі і фауні. «Чорного кота в мішку» отримала й Волинь: кліматичні процеси сприяли погіршенню «імунна система» хвойних деревостанів. За словами волинських лісівників, соснові насадження регіону потерпають від атаки шкідників та всихання деревини. Як результат – у лісах з’являються «мертві зони» із сухими деревами. Кількість таких зон щоденно зростає. Головним шкідником і ворогом для сосни є верхівковий короїд.



"Недооцінка цієї проблеми призведе до того, що ми втратимо дуже великі площі сосняків", – переконаний старший науковий співробітник Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту Василь Бородавка. Вчений майже рік досліджує патологічні зміни у лісах, однак іншого виходу, окрім зрізання дерев, поки не знає. Аби врятувати ліс від напасті часто доводиться зрізати здорові дерева, що знаходять в зоні враження.

Ворога треба знати в лице


Головним ворогом соснових насаджень є верхівковий короїд. Шкідник не просто впав з неба: його популяції були і раніше, однак кліматичні зміни сприяють його розмноженню та розмноженню сил. Разом з тим різке потепління ослабило імунітет сосняка. Дерева фактично не можуть боротися із атаками шкідника. Сосни жовтіють, а з часом повністю всихають.



Василь Бородавка зауважив, що верхівковий короїд розмножується із фантастичною швидкістю. Комахи формують 3 покоління шкідників. На одного самця-короїда припадає близько 20 самок, кожна з якої здатна виглядати майже півсотні яєць.


Зміни клімату сформували для короїда своєрідну «оазу». Потепління і відсутність морозів значно підвищили комфортність проживання шкідника у волинських лісах.

Патологія невиліковна?


Фахівці переконують, що намагаються знайти панацею від напасті, однак на сьогоднішній день єдиним способом боротьби із шкідником є санітарна вирубка. Лісівники розповіли, що їх часто звинувачують у том, що вони продають здорові дерева, а гроші кладуть собі в кишеню. Аби розвіяти міфи журналістам запропонували зрізати будь-яке дерево, що знаходиться в зоні враження. В результаті, медійники побачили, що здавалось би здорове дерево, під корою суттєво вражене: стовбур атакували короїди, він почав всихати.


Науковець Василь Бородавка порівняв всихання дерев із раком: щоб врятували ліс від загибелі потрібно видаляти заражені ділянки. Принаймні, поки не знайдеться кращий спосіб боротися із проблемою.

Дай, Боже, здоров’я… дятлу


Розповідаючи про боротьбу із напастю, фахівці зауважили, що в багатьох країнах в таких випадках використовували ін’єкції в дерево. Це дає змогу вразити шкідника, що ховається під корою. Такий спосіб боротьби практикувала Росія, однак в українських реаліях він не можливий. Вартість однієї ін’єкції – майже 2000 російських рублів.


Науковці сподіваються на те, що врегулювати болюче питання допоможе матінка-природа. Зокрема, надії покладають на етономофалів ( комахи, які споживають шкідників – прим. автора) та птахів. За словами Василя Бородавки, великим помічником для сосен можуть стати дятли. «Дятел працює вдень і вночі, але він не встигає стільки їсти. Дай йому, Боже, здоров’я», - заявив фахівець.

Футбольного поля в лісі не знайдеш


Волинські лісівники переконують, що у тих місцях, де вирубуються дерева, відразу насаджується молодняк, а «голих площ», так званих «футбольних полів», - лісі не знайдеш.



В рамках семінару журналістам провели міні-екскурсію на теплично-розсадницький комплекс Ратнівського лісомисливського господарства. В комплексі працює 29 теплиць, в яких вирощують молодняк, що прийде на зміну вирубаній деревині. В розсаднику є свою сільськогосподарська техніка та власна технологія поливання саджанців. Ратнівський розсадник є одним із найбільших в Україні.

Післямова


Під час семінару як лісівники, так і науковці запевнили журналістів, що санітарна вирубка – єдиний спосіб боротися із всиханням дерев. Фахівці готові діяти по-іншому, однак поки інших варіантів боротьби поки немає.


Для того, щоб зберегти соснові насадження лісівники готові іти на діалог з місцевим населенням та очікують допомоги від влади. В іншому випадку протягом 5-10 років соснові насадження на Волині можуть зникнути. «Я відслідковую ці процеси на Волині більше року і поки що гарантій того, що вдасться своєчасно зупинити і ліквідувати цей процес, дати не можу, – розповів вчений Василь Бородавка.

0 коммент.:

Дописати коментар