27 червня 2016

Будь-які заборонні заходи з експорту деревини неефективні, - голова нацпредставництва Лісової опікунської ради

Немає вдалого прикладу, з точки зору інтересів всіх учасників ринку, застосування подібних заборон, заявляє Кравець

"Будь-які заборонні заходи неефективні", - заявив Павло Кравець, директор українського національного представництва Лісової опікунської ради (FSC) в інтерв'ю журналістам.

На думку директора національного представництва Лісової опікунської ради (FSC), будь-які заборонні заходи неефективні. У тому числі і розрекламований мораторій на вивезення деревини в круглому вигляді себе не виправдав. "Немає вдалого прикладу, з точки зору інтересів всіх учасників ринку, застосування подібних заборон. Це схоже з пропозицією заборонити ввезення пшениці, розраховуючи на гіпотетичний експорт українського виробництва макаронів в Італію. Якщо ми обрали метою ринкову економіку, вільну торгівлю та інтеграцію в систему світового поділу праці і ресурсів, то потрібно створювати умови для бізнесу, а не дотувати його за рахунок обмежень у лісовій галузі", - зазначив Павло Кравець.

"Заборони на експорт або інші обмеження не принесуть нічого, - поділяє цю думку і Міхаель Гармс, виконавчий директор Східного комітету німецької економіки. - У лісовій галузі та деревообробної промисловості заборони призводять до недобросовісної конкуренції, корупції і недостатньої ефективності. Наприклад, в ЄС немає ніяких обмежень: і німецькі, й австрійські фірми експортують дерево і до США, і до Японії. Саме для України лісове господарство, особливо в економічно слаборозвинених територіях, може стати дуже важливою галуззю економіки. Звичайно, лісова промисловість має ґрунтуватися на принципі невиснажувального природокористування і строго відповідати стандартам екологічної безпеки. У ЄС було показано, що саме інтенсивне лісове господарство за принципом "відновлення лісу" - це найкращий засіб для збереження навколишнього середовища. В Україні виконання "лісового аудиту", який враховує потенціали і точно показує кращі способи для ефективної лісової промисловості, було б першим кроком до європейських принципів. Тут ЄС готовий надати допомогу". Сьогодні питання "лісового аудиту" намагаються вирішити за допомогою чіпування, але існуюча система в Україні не відповідає сучасним вимогам. "Умільці" знаходять способи шахрайства для обману цієї системи. І тут можна і потрібно використовувати досвід ЄС. Наприклад, австрійська фірма "Швайгоффер", яка у відповідь на необґрунтовані звинувачення захисників природи запропонувала приєднатися всім активістам до впровадження системи контролю за походження деревини, заснованої на GPS-технології. Як писали ЗМІ Румунії, за допомогою цієї системи можна проконтролювати шлях зрубаного дерева від пенька до готової продукції, наприклад, меблів, і в зворотному порядку. І головне, контроль за переміщенням деревини онлайн можуть здійснювати й активісти, і перевіряючі служби, а сфальсифікувати дані буде неможливо. До речі, як зазначив в інтерв'ю журналістам Кравець, модель розподілу деревини, яку проштовхують зараз у Верховній Раді і яка дозволила б в першу чергу насичувати внутрішній ринок, розглядається розподіл сировини через аукціони, з різними правами для резидентів та нерезидентів, порочна, як і будь-яка дискримінація.

"Будь-яка монополія і будь-які заборони ведуть до зловживань", - наголосив Кравець

0 коммент.:

Дописати коментар